![Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/08155500/PB070508.jpg)
Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami
Idealny lekkostrawny obiad? Postaw na rybę! Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami to świetne źródło delikatnego białka, a także jodu, żelaza, przeciwutleniaczy czy witaminy PP. A to wszystko zamknięte w naprawdę łatwostrawnym rybim mięsie i soczystych plasterkach buraka. I tu ciekawostka – taki pieczony dorsz jest dla żołądka delikatniejszy niż pieczone mięso, a wszystko dzięki mniejszej zawartości tłuszczu i tkanki łącznej. Smacznego!
![Pieczony dorsz z ryżem i buraczkami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/11/08155425/dorsz.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
ryżu
|
2
|
sztuki buraków
200 g
|
200 g
|
dorsza
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
4
|
łyżeczki oliwy
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Buraki gotujemy w wodzie lub używamy ugotowanych ze sklepu. Obieramy i kroimy w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni tryb góra – dół.
Rybę przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut.
Rybę podajemy z ryżem i buraczkami, polewamy całość oliwą.