Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.

Dorsz na parze z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Uwielbiasz owoce morza? Nasz dorsz na parze z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to klasyka dla tych, którzy kochają ryby. A przepis? Prosty i pełen podstawowych składników bogatych w witaminy i składniki mineralne. Czyli tak, jak lubimy najbardziej. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Dorsz na parze z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

395 kcal Kalorie
34 g Białko
9 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
192 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
300 g
 dorsza
6
sztuk ziemniaków
420 g
4
garści szpinaku
100 g
10
sztuk pomidorów koktajlowych
200 g
3
łyżeczki oliwy
15 g
2,5
łyżeczki świeżego koperku
10 g
5
łyżek soku z cytryny
30 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

395 kcal Kalorie
34 g Białko
9 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
192 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy połową oliwy.

2

Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 20-30 minut, aż będą rumiane.

3

Filet przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem.

4

Przyprawiony filet z dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego, nalewamy trochę wody i przykrywamy.

5

Dorsza pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180*C przez około 15 minut. Możemy dołożyć do piekących się ziemniaków.

6

Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i dusimy na niej posiekaną cebulkę z czosnkiem.

7

Gdy cebulka z czosnkiem się zeszkli dodajemy szpinak i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i trzymamy na patelni, aż szpinak lekko zmięknie. Całość przyprawiamy solą z pieprzem.

8

Dorsza podajemy z ziemniaczkami i szpinakiem z pomidorkami.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?