
Dorsz na parze z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Uwielbiasz owoce morza? Nasz dorsz na parze z ziemniakami, ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi to klasyka dla tych, którzy kochają ryby. A przepis? Prosty i pełen podstawowych składników bogatych w witaminy i składniki mineralne. Czyli tak, jak lubimy najbardziej. Spróbuj koniecznie!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
dorsza
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
4
|
garści szpinaku
100 g
|
10
|
sztuk pomidorów koktajlowych
200 g
|
3
|
łyżeczki oliwy
15 g
|
2,5
|
łyżeczki świeżego koperku
10 g
|
5
|
łyżek soku z cytryny
30 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy połową oliwy.
Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200*C przez 20-30 minut, aż będą rumiane.
Filet przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem.
Przyprawiony filet z dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego, nalewamy trochę wody i przykrywamy.
Dorsza pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180*C przez około 15 minut. Możemy dołożyć do piekących się ziemniaków.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i dusimy na niej posiekaną cebulkę z czosnkiem.
Gdy cebulka z czosnkiem się zeszkli dodajemy szpinak i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i trzymamy na patelni, aż szpinak lekko zmięknie. Całość przyprawiamy solą z pieprzem.
Dorsza podajemy z ziemniaczkami i szpinakiem z pomidorkami.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
