
Kanapkowe szaszłyki
Jak sprawić, by kanapki nabrały nowego wymiaru? Oczywistym sposobem są nietuzinkowe połączenia smakowe – czasem rozwiązanie jest jednak dużo prostsze. Wystarczy bowiem poeksperymentować ze sposobem podania, by na pozór zwyczajne dania stało się dużo ciekawsze. Dowód? Nasz przepis na kanapkowe szaszłyki, czyli typowo kanapkowe składniki pokrojone w mniejsze kawałki i nabite na długą wykałaczkę. Takie danie może być idealnym sposobem, by zachęcić do jedzenia młodego niejadka – koniecznie wypróbuj!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżeczki masła
10 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
6
|
plastrów szynki z kurczaka
60 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kromki chleba smarujemy masłem, posypujemy czosnkiem granulowanym i ziołami prowansalskimi według własnego uznania. Przyprawy delikatnie dociskamy do pieczywa dłonią.
Każdą kromkę kroimy w kwadraty o boku około 2–3 cm.
Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu, bez dodatku tłuszczu. Kawałki chleba układamy przyprawioną stroną do dołu i podsmażamy przez około 2–3 minuty, obracając w połowie czasu, aż będą chrupiące i zarumienione. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry o podobnej długości do pieczywa. Plastry szynki składamy na mniejsze części tak, by utworzyły kostkę lub zwarty rulonik, jeśli mamy wędlinę w kawałku, możemy ją pokroić w grubsze plastry.
Na długie patyczki do szaszłyków nadziewamy składniki naprzemiennie: kawałki pieczywa, pomidorki, szynkę i mozzarellę. Powtarzamy do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki możemy zapiec lub podsmażyć na suchej patelni (średni ogień) przez chwilę do momentu rozpuszczenia sera.