
Kanapka z pieczonymi warzywami i serem feta
Śniadanie w prawdziwie greckim stylu? Nasz przepis – kanapka z pieczonymi warzywami i serem feta – będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu wyrazisty ser feta, a do tego pieczone w ziołach warzywa – paprykę, bakłażana oraz cukinię. Gotowe danie pysznie smakuje, świetnie syci, a dodatkowo dostarcza mocy wapnia, witaminy C, folianów, potasu czy beta-karotenu. Smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
kromki chleba pszennego
120 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
0,5
|
sztuki bakłażana
100 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180°C (góra–dół) lub 160°C termoobieg.
Kroimy paprykę w paski, cukinię, bakłażana obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy wszystko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami wedle uznania.
Pieczemy przez 20–25 minut – warzywa powinny być miękkie, a brzegi lekko zarumienione. z upieczonej papryki zdejmujemy skórkę.
W międzyczasie delikatnie przypiekamy kromki chleba na suchej patelni, aż będą lekko chrupiące, ale nie twarde (ok. 2 minuty z każdej strony).
Na ciepłym pieczywie układamy pieczone warzywa. Na wierzchu rozkruszamy ser feta. Całość delikatnie doprawiamy pieprzem i skrapiamy oliwą.