Kanapki z ricottą i figami
Jesień, czyli sezon na dynie, jabłka i… figi! Te fioletowe owoce nie tylko pięknie się prezentują, ale także dostarczają całej mocy korzystnych składników odżywczych. Jakich? Znajdziesz w nich między innymi wapń, potas, witaminę B6, a także przeciwutleniacze: likopen i polifenole. A jeśli nie masz pomysłu na wykorzystanie fig w kuchni, koniecznie wypróbuj nasz przepis na kanapki z ricottą i figami. Kremowy ser ricotta perfekcyjnie komponuje się tu z lekko słodką figą, zaś całość dopełniają miód i chrupiące orzechy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego razowego
90 g
|
3
|
łyżki ricotty
60 g
|
3
|
sztuki figi
180 g
|
20 g
|
orzechów włoskich
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Chleb smarujemy ricottą.
Nakładamy pokrojone figi, posypujemy posiekanymi orzechami, polewamy miodem.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.