Jaglanka z pieczonymi śliwkami i orzechami
Jesienne śniadanie na słodko? A może kolacja na chłodne wieczory? Jaglanka z pieczonymi śliwkami i orzechami będzie strzałem w dziesiątkę! Słodkie, jesienne śliwki łączą się tu w pyszną całość z delikatną kaszą jaglaną, aromatycznym cynamonem i chrupiącymi orzechami. Całość dopełnia jeszcze skyr, który wzbogaca posiłek w białko – w porcji znajdziesz aż 34 g tego makroskładnika. Koniecznie wypróbuj i zachwyć się od pierwszego kęsa!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
0,7
|
szklanki mleka
180 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 g
|
2
|
sztuki śliwek
60 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżeczka masła
5 g
|
20 g
|
mieszanki orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Owoce przekrajamy na połówki, usuwamy pestkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku większych owoców możemy podzielić je jeszcze na mniejsze kawałki.
Na owocach rozprowadzamy masło. Masło możemy wcześniej delikatnie podgrzać do rozpuszczenia i rozprowadzić je za pomocą pędzelka kuchennego. Na koniec posypujemy owoce cynamonem.
Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy owoce przez ok. 10-15 minut do zarumienienia.
Kaszę gotujemy na mleku według instrukcji na opakowaniu. Pod koniec gotowania dodajemy ekstrakt waniliowy oraz erytrol wedle uznania.
Kaszę odkładamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.
Na kaszy układamy upieczone owoce. Całość posypujemy orzechami.