Grzanki z tuńczykiem i pomidorami
Szukasz niebanalnego pomysłu na śniadanie lub kolację? A co powiesz na grzanki z tuńczykiem i pomidorami? Chrupiące pieczywo w towarzystwie soczystego pomidora, tuńczyka i szczypiorku to prawdziwa bomba kolorów, smaków i…wartości odżywczych! Potas, likopen, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witamina C. Przepis na pełnowartościowy i smaczny posiłek gwarantowany. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
|
1
|
sztuka cebuli dymki
20 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kromki chleba oblewamy oliwą, przypiekamy na patelni, aż staną się chrupiące.
Cebulę i pietruszkę drobno siekamy. Pomidora kroimy w kosteczkę.
Warzywa łączymy z odsączonym tuńczykiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.
Sałatkę nakładamy na kromki pieczywa lub obok nich.