Sałatka z pieczoną ciecierzycą i tofu

Sałatka z pieczoną ciecierzycą i tofu

Szukasz pomysłu na lunch do pracy? A może masz ochotę na sycącą sałatkę? Nasz przepis – sałatka z pieczoną ciecierzycą i tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Lekko orzechowa, podpieczona ciecierzyca łączy się tu z tofu, sałatką i pomidorkami koktajlowymi – a smaku całości nadaje sos. A konkretnie – wyrazisty dressing na bazie jogurtu roślinnego, czosnku, musztardy i tahini. Gotowe danie dostarcza mocy wapnia, żelaza, magnezu, cynku, likopenu – i aż 23 g białka. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

386 kcal Kalorie
23 g Białko
20 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
1180 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
100 g
 miksu sałat
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
1
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g

Sos:

0,2
opakowania jogurtu skyr sojowego
60 g
2
łyżeczki tahini
12 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowango
1,5 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

386 kcal Kalorie
23 g Białko
20 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
1180 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.

2

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy. Tofu kroimy w kostkę.

3

Przekładamy ciecierzycę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą gyros. Obok kładziemy tofu.

4

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż ciecierzyca i tofu będą chrupiące. W trakcie pieczenia warto raz przemieszać, aby równomiernie się upiekły. Studzimy.

5

W misce mieszamy jogurt roślinny, tahini, sok z cytryny, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli sos jest za gęsty, możemy dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

6

W dużej misce łączymy sałatę, ciecierzycę i tofu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Polewamy całość przygotowanym sosem czosnkowym i delikatnie mieszamy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.