
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i tofu
Szukasz pomysłu na lunch do pracy? A może masz ochotę na sycącą sałatkę? Nasz przepis – sałatka z pieczoną ciecierzycą i tofu będzie strzałem w dziesiątkę! Lekko orzechowa, podpieczona ciecierzyca łączy się tu z tofu, sałatką i pomidorkami koktajlowymi – a smaku całości nadaje sos. A konkretnie – wyrazisty dressing na bazie jogurtu roślinnego, czosnku, musztardy i tahini. Gotowe danie dostarcza mocy wapnia, żelaza, magnezu, cynku, likopenu – i aż 23 g białka. Smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
miksu sałat
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
łyżeczka przyprawy gyros
5 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
Sos: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu skyr sojowego
60 g
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowango
1,5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy. Tofu kroimy w kostkę.
Przekładamy ciecierzycę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą gyros. Obok kładziemy tofu.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut, aż ciecierzyca i tofu będą chrupiące. W trakcie pieczenia warto raz przemieszać, aby równomiernie się upiekły. Studzimy.
W misce mieszamy jogurt roślinny, tahini, sok z cytryny, musztardę, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Jeśli sos jest za gęsty, możemy dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
W dużej misce łączymy sałatę, ciecierzycę i tofu oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Polewamy całość przygotowanym sosem czosnkowym i delikatnie mieszamy.