Gołąbki z granulatem sojowym
Klasyczna polska kuchnia w wersji wege, to pyszne spotkanie tradycji i nowoczesności. Dowód? Przepis na gołąbki z granulatem sojowym! Zamiast mięsa mielonego i ryżu liście kapusty włoskiej wystarczy wypełnić farszem na bazie ziemniaków, marchewki i soi, a efektem będzie zupełnie nowa wersja znanej i uwielbianej potrawy. A wartość odżywcza? Znajdziesz tu m.in. witaminę C, błonnik, wapń, żelaza, potas, błonnik i moc białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Farsz: |
|
200 g
|
granulatu sojowego
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Dodatkowo: |
|
750 g
|
kapusty włoskiej
|
8
|
sztuk ziemniaków
560 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i przekrajamy na połówki, umieszczamy w garnku, a następnie zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków). Zagotowujemy i na średnim ogniu gotujemy ziemniaki do miękkości (ok. 25 minut). Miękkość ziemniaków sprawdzamy, nakłuwając je widelcem. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ubijamy za pomocą tłuczka.
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty delikatnie zdejmujemy liście, starając się ich nie uszkodzić. Wkładamy je do wrzątku na kilka minut, aż zmiękną, a następnie odkładamy na bok do ostudzenia.
Granulat zalewamy wrzątkiem (ok. 2 cm ponad ilość granulatu) i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie odcedzamy i dokładnie odciskamy nadmiar wody.
Cebulę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przez ok. minutę. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez 5 minut. Następnie wrzucamy granulat sojowy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wyłączamy palnik i odstawiamy farsz do ostudzenia.
Na środek każdego liścia nakładamy porcję farszu. Zawijamy brzegi do środka, a następnie rolujemy, tworząc ciasne pakieciki.
W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy pomidory z puszki lub passatę. Doprawiamy erytrolem, solą i pieprzem wedle uznania. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, a na nim ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je resztą sosu pomidorowego.
Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby gołąbki lekko się zarumieniły.
Gołąbki podajemy z ziemniakami.