Gołąbki z granulatem sojowym

Gołąbki z granulatem sojowym

Klasyczna polska kuchnia w wersji wege, to pyszne spotkanie tradycji i nowoczesności. Dowód? Przepis na gołąbki z granulatem sojowym! Zamiast mięsa mielonego i ryżu liście kapusty włoskiej wystarczy wypełnić farszem na bazie ziemniaków, marchewki i soi, a efektem będzie zupełnie nowa wersja znanej i uwielbianej potrawy. A wartość odżywcza? Znajdziesz tu m.in. witaminę C, błonnik, wapń, żelaza, potas, błonnik i moc białka. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
85 min
Czas całkowity
Trudny
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Gołąbki z granulatem sojowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

441 kcal Kalorie
36 g Białko
5 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
632 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki

Farsz:

200 g
 granulatu sojowego
1
sztuka cebuli
80 g
1
sztuka marchewki
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g
2
łyżki bułki tartej
20 g

Sos:

1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Dodatkowo:

750 g
 kapusty włoskiej
8
sztuk ziemniaków
560 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

441 kcal Kalorie
36 g Białko
5 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
632 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy i przekrajamy na połówki, umieszczamy w garnku, a następnie zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków). Zagotowujemy i na średnim ogniu gotujemy ziemniaki do miękkości (ok. 25 minut). Miękkość ziemniaków sprawdzamy, nakłuwając je widelcem. Gotowe ziemniaki odcedzamy i ubijamy za pomocą tłuczka.

2

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Z kapusty delikatnie zdejmujemy liście, starając się ich nie uszkodzić. Wkładamy je do wrzątku na kilka minut, aż zmiękną, a następnie odkładamy na bok do ostudzenia.

3

Granulat zalewamy wrzątkiem (ok. 2 cm ponad ilość granulatu) i odstawiamy na 15-20 minut. Następnie odcedzamy i dokładnie odciskamy nadmiar wody.

4

Cebulę drobno siekamy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę przez ok. minutę. Dodajemy startą marchewkę i smażymy przez 5 minut. Następnie wrzucamy granulat sojowy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Wyłączamy palnik i odstawiamy farsz do ostudzenia.

6

Na środek każdego liścia nakładamy porcję farszu. Zawijamy brzegi do środka, a następnie rolujemy, tworząc ciasne pakieciki.

7

W rondlu rozgrzewamy olej. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy pomidory z puszki lub passatę. Doprawiamy erytrolem, solą i pieprzem wedle uznania. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.

8

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

9

Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosu, a na nim ciasno układamy gołąbki. Zalewamy je resztą sosu pomidorowego.

10

Przykrywamy naczynie folią aluminiową lub pokrywką i pieczemy przez 40 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy folię, aby gołąbki lekko się zarumieniły.

11

Gołąbki podajemy z ziemniakami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.