Gnocchi w kremowym sosie

Gnocchi w kremowym sosie

Gnocchi, czyli kluseczki na bazie ziemniaków to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Jeżeli i Ty kochasz ich oryginalny smak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na gnocchi w kremowym sosie. Ich sekret? Delikatny sos na bazie śmietankowego serka i szpinaku. Do tego kwaskowatego pomidorki, świeżo tarty parmezan, bazylia i gotowe! Czeka na Ciebie pyszny obiad, który zniknie z talerza w okamgnieniu. Smacznego!

 

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,98/5
(z 57 ocen)
Gnocchi w kremowym sosie
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

574 kcal Kalorie
18 g Białko
20 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
1065 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
łyżeczka oliwy
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
100 g
 szpinaku
5
łyżek serka śmietankowego
125 g
0,5
łyżeczki skórki z cytryny
1,5 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
1
opakowanie gnocchi
500 g
1
łyżka parmezanu
10 g
0,5
garści bazylii
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

574 kcal Kalorie
18 g Białko
20 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
1065 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Gnocchi gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak. Smażymy, aż ze szpinaku wyparuje woda, co jakiś czas mieszamy.

3

Na patelnię dodajemy serek śmietankowy, skórkę z cytryny, przekrojone na pół pomidorki, sól i pieprz do smaku.

4

Smażymy do chwili, aż serek się rozpuści i wymiesza z innymi składnikami. Dodajemy gnocchi.

5

Gnocchi przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i bazylią.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.