Gnocchi w kremowym sosie
Gnocchi, czyli kluseczki na bazie ziemniaków to jedno z najbardziej lubianych dań kuchni włoskiej. Jeżeli i Ty kochasz ich oryginalny smak, koniecznie wypróbuj nasz przepis na gnocchi w kremowym sosie. Ich sekret? Delikatny sos na bazie śmietankowego serka i szpinaku. Do tego kwaskowatego pomidorki, świeżo tarty parmezan, bazylia i gotowe! Czeka na Ciebie pyszny obiad, który zniknie z talerza w okamgnieniu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
100 g
|
szpinaku
|
5
|
łyżek serka śmietankowego
125 g
|
0,5
|
łyżeczki skórki z cytryny
1,5 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
opakowanie gnocchi
500 g
|
1
|
łyżka parmezanu
10 g
|
0,5
|
garści bazylii
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gnocchi gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i szpinak. Smażymy, aż ze szpinaku wyparuje woda, co jakiś czas mieszamy.
Na patelnię dodajemy serek śmietankowy, skórkę z cytryny, przekrojone na pół pomidorki, sól i pieprz do smaku.
Smażymy do chwili, aż serek się rozpuści i wymiesza z innymi składnikami. Dodajemy gnocchi.
Gnocchi przekładamy na talerz, posypujemy startym parmezanem i bazylią.