Papryka faszerowana bez mięsa
Zapewniamy, że faszerowana papryka bez mięsa podbije Twoje serce! Jej zaletą jest nie tylko wyrazisty smak, ale także bogactwo składników odżywczych. Jakich? Między innymi wapnia, witaminy C, beta-karotenu i witamin z grupy B. Przepis ten sprawdzi się idealnie w ramach lekkiego, rodzinnego obiadu – zachwyci też zaproszonych gości. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
80 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
|
4
|
szczypty pieprzu
1 g
|
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
|
3
|
sztuki papryki czerwonej
510 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę podgotowujemy, gotujemy ok. 5 minut krócej niż czas wskazany na opakowaniu produktu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
Cukinię i ser kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy cukinię i kaszę, całość podsmażamy przez 5 min. Wlewamy passatę i dusimy bez przykrycia, na średnim ogniu przez 10 minut. Pod koniec dodajemy ser i energicznie mieszamy całość do połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi według własnych preferencji.
Papryki przekrajamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne można wcześniej delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym w oliwie lub oleju.
Do papryk nakładamy farsz, staramy się równomiernie rozłożyć zawartość patelni do każdej z połówek papryk.
Naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut.
Gotowe papryki przekładamy na talerze.
Smaczna i sycąca papryka faszerowana bez mięsa
Papryka to wręcz idealne warzywo do faszerowania! Dlatego po ten przepis chętnie sięgają nasi podopieczni, zwłaszcza w weekendy, gdy mają więcej czasu na gotowanie. Papryka faszerowana bez mięsa to posiłek nie tylko sycący, ale też bardzo łatwy do zrobienia i świetnie wyglądający na talerzu (polecamy go na imprezy!). Nie wymaga też długiej listy składników: podstawą są tutaj papryki, kasza pęczak oraz feta. W przepisie znalazła się też pełna warzyw cukinia, passata pomidorowa i pełne antyoksydantów przyprawy. Dzięki temu danie jest zdrowe i świetnie zbilansowane.
Wegańska papryka faszerowana z fetą poleca się do lunch boxa
Nasza aplikacja dietetyczna daje możliwość łatwej wymiany posiłków tak, aby jeść te same dania dwa, trzy razy w ciągu tygodnia (a nawet więcej w zależności od potrzeb). W znaczący sposób ułatwia to tzw. meal prep i sprawia, że jesteśmy w stanie oszczędzić sporo czasu! Dzięki temu zdrowy styl życia jest mniej czasochłonny i znacznie łatwiej go otrzymać. Faszerowana papryka bez mięsa to doskonały przepis do przygotowania w większej ilości i zabrania ze sobą do pracy (doskonale smakuje również na zimno, choć rekomendujemy podgrzanie). Koniecznie przetestuj ten przepis - zapewniamy, że zostanie z Tobą na długo!
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.