Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem

Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem

Szukasz pomysłu na lekki, ale sycący posiłek na upalny dzień? Przepis na pęczak z suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem poleca się na obiad! To proste i szybkie w przygotowaniu danie jest bogate w błonnik pokarmowy, białko, wapń i antyoksydanty. Idealnie sprawdzi się więc jako lunch do szkoły czy pracy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 4 ocen)
Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

456 kcal Kalorie
29 g Białko
17 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
3709 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy jęczmiennej pęczak
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
4
sztuki pomidorów suszonych
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
100 g
 szpinaku
0,3
sztuki sera typu feta
50 g
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka papryki ostrej
3 g
1
łyżeczka oregano
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

456 kcal Kalorie
29 g Białko
17 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
3709 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Przyprawiamy solą i pieprzem.

3

Dodajemy kaszę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę i oregano). Podsmażamy, cały czas mieszając.

4

Pomidory kroimy na kawałki. Dodajemy do kaszy razem ze szpinakiem.

5

Przed podaniem posypujemy kawałkami sera.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.