Kasza pęczak z burakami, serem feta i rukolą

Kasza pęczak z burakami, serem feta i rukolą

Wegetariański obiad pełen smaku i składników odżywczych? Kasza pęczak z burakami, serem feta i rukolą zgłasza się do tablicy! Obecni? Moc błonnika, wapń, żelazo, cynk i witaminy z grupy B. A całość podana w kolorowej odsłonie, której aż chce się skosztować. Spoiler alert: gdy już skosztujesz, zniknie z talerza w ekspresowym tempie. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kasza pęczak z burakami, serem feta i rukolą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

506 kcal Kalorie
27 g Białko
22 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1214 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
100 g
 kaszy pęczak
2
sztuki buraków
200 g
1
sztuka sera typu feta
200 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
40 g
 rukoli
0,5
łyżki sera grana padano
13 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

506 kcal Kalorie
27 g Białko
22 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
1214 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Buraki gotujemy przez około 50 minut, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu, buraki odcedzamy, studzimy i obieramy. Jeśli nie chcemy gotować sami buraków, to w sklepach możemy znaleźć buraki już ugotowane. Kroimy w kostkę

2

Kaszę gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

3

Rozgrzewamy oliwę. Dusimy posiekaną cebulę i czosnek.

4

Dodajemy buraka, kaszę, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.

5

Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, serem grana padano i posiekaną natką pietruszki, całość ponownie dokładnie mieszamy.

6

Wykładamy na talerz, nakładamy pokrojony ser i posypujemy rukolą.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.