Eklerek bez pieczenia
Eklerek to tradycyjny deser wywodzący się z kuchni francuskiej. A co powiesz na szybszą (i zdrowszą!) wersję tego pysznego deseru, gotową zaledwie w 15 minut? Jeśli brzmi kusząco, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na eklerek bez pieczenia! Ten warstwowy deser zachwyci Cię od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Połączenie kremowego budyniu z chrupiącymi herbatnikami i orzechami z pewnością zaspokoi apetyt na słodycze nawet największego łakomczucha i na stałe zagości na Twoim stole. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,6
|
szklanki mleka
400 g
|
8
|
łyżeczek proszku budyniowego
40 g
|
10
|
łyżek mascarpone
250 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
30
|
sztuk herbatników
150 g
|
Na wierzch: |
|
1
|
opakowanie puddingu proteinowego czekoladowego
180 g
|
40 g
|
mieszanki orzechów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku zagotowujemy ok. 300 ml mleka. W tym czasie pozostałą część mleka rozrabiamy z proszkiem budyniowym.
Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy stopniowo budyń i energicznie mieszamy. Po dodaniu budyniu całość gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do ostygnięcia. Gdy budyń przestygnie, wkładamy go do lodówki. Budyń do kremu musi zgęstnieć i być dobrze wystudzony.
Ubijamy mascarpone do dwukrotnego zwiększenia objętości. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie miksujemy całość na gładki krem. W razie potrzeby dosładzamy erytrolem.
W małej blaszce lub dowolnym, prostokątnym naczyniu (wymiar ok. 23×20) układamy herbatniki, następnie połowę masy, ponownie wykładamy warstwę herbatników i masę budyniową. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników.
Na samą górę eklerka nakładamy pudding proteinowy. Przygotowane ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny.