Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Eklerek bez pieczenia

Eklerek bez pieczenia

Eklerek to tradycyjny deser wywodzący się z kuchni francuskiej. A co powiesz na szybszą (i zdrowszą!) wersję tego pysznego deseru, gotową zaledwie w 15 minut? Jeśli brzmi kusząco, to koniecznie wypróbuj nasz przepis na eklerek bez pieczenia! Ten warstwowy deser zachwyci Cię od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Połączenie kremowego budyniu z chrupiącymi herbatnikami i orzechami z pewnością zaspokoi apetyt na słodycze nawet największego łakomczucha i na stałe zagości na Twoim stole. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
165 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,63/5
(z 19 ocen)
Eklerek bez pieczenia
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

591 kcal Kalorie
16 g Białko
37 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
227 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
1,6
szklanki mleka
400 g
8
łyżeczek proszku budyniowego
40 g
10
łyżek mascarpone
250 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
30
sztuk herbatników
150 g

Na wierzch:

1
opakowanie puddingu proteinowego czekoladowego
180 g
40 g
 mieszanki orzechów

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

591 kcal Kalorie
16 g Białko
37 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
227 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W garnku zagotowujemy ok. 300 ml mleka. W tym czasie pozostałą część mleka rozrabiamy z proszkiem budyniowym.

2

Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy stopniowo budyń i energicznie mieszamy. Po dodaniu budyniu całość gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, cały czas mieszając. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do ostygnięcia. Gdy budyń przestygnie, wkładamy go do lodówki. Budyń do kremu musi zgęstnieć i być dobrze wystudzony.

3

Ubijamy mascarpone do dwukrotnego zwiększenia objętości. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu i dokładnie miksujemy całość na gładki krem. W razie potrzeby dosładzamy erytrolem.

4

W małej blaszce lub dowolnym, prostokątnym naczyniu (wymiar ok. 23×20) układamy herbatniki, następnie połowę masy, ponownie wykładamy warstwę herbatników i masę budyniową. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników.

5

Na samą górę eklerka nakładamy pudding proteinowy. Przygotowane ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.