Ciasto na biszkoptach

Ciasto na biszkoptach

To propozycja dla tych, którzy chcą szybko przygotować pyszny deser. Wystarczy mieć w domu biszkopty, jogurt, żelatynę i dowolne owoce. Jeszcze tylko cukier zastąpmy erytrolem, aby ciasto na biszkoptach było dietetyczne i w kilka minut nasz deser będzie gotowy!

20 min
Czas przygotowania
260 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,72/5
(z 43 ocen)
Ciasto na biszkoptach
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
32 g Białko
14 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
356 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
25
łyżek ricotty
500 g
3,5
opakowania jogurtu skyr
525 g
20
sztuk biszkoptów
100 g
2,5
łyżki żelatyny
20 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g
200 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
32 g Białko
14 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
356 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wykładamy biszkoptami, starając się ułożyć je ciasno jeden obok drugiego. Ewentualne większe przerwy możemy wypełnić pokruszonymi biszkoptami.

2

Żelatynę wsypujemy do małej miseczki lub kubka. Zalewamy ją 60-80 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody. Energicznie mieszamy łyżeczką lub małą trzepaczką, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Odstawiamy na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia (powinna pozostać płynna).

3

W dużej misce umieszczamy ser ricotta, jogurt skyr oraz erytrol. Miksujemy całość blenderem ręcznym (żyrafą) lub mikserem na gładką, jednolitą masę bez grudek.

4

Do lekko przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki przygotowanej masy serowo-jogurtowej (z kroku 3) i szybko, energicznie mieszamy. To tzw. hartowanie żelatyny, które zapobiegnie jej ścięciu się w grudki po dodaniu do głównej masy.

5

Zahartowaną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do pozostałej masy serowo-jogurtowej, cały czas miksując na niskich obrotach, tylko do dokładnego połączenia się składników (nie miksujemy zbyt długo).

6

Do gotowej masy dodajemy około 150 g borówek (resztę zostawiamy do dekoracji). Delikatnie mieszamy całość łyżką, aby owoce równomiernie rozłożyły się w masie.

7

Gotową masę serowo-jogurtową z borówkami wylewamy ostrożnie na przygotowany spód z biszkoptów w tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię szpatułką lub łyżką.

8

Tortownicę z sernikiem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

9

Przed podaniem delikatnie wyjmujemy sernik z tortownicy (możemy objechać brzegi nożem) i dekorujemy pozostałymi borówkami. Kroimy na porcje i serwujemy schłodzony.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera