
Ciasto na biszkoptach
To propozycja dla tych, którzy chcą szybko przygotować pyszny deser. Wystarczy mieć w domu biszkopty, jogurt, żelatynę i dowolne owoce. Jeszcze tylko cukier zastąpmy erytrolem, aby ciasto na biszkoptach było dietetyczne i w kilka minut nasz deser będzie gotowy!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek ricotty
500 g
|
3,5
|
opakowania jogurtu skyr
525 g
|
20
|
sztuk biszkoptów
100 g
|
2,5
|
łyżki żelatyny
20 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
200 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wykładamy biszkoptami, starając się ułożyć je ciasno jeden obok drugiego. Ewentualne większe przerwy możemy wypełnić pokruszonymi biszkoptami.
Żelatynę wsypujemy do małej miseczki lub kubka. Zalewamy ją 60-80 ml gorącej (ale nie wrzącej!) wody. Energicznie mieszamy łyżeczką lub małą trzepaczką, aż żelatyna całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek. Odstawiamy na 2-3 minuty do lekkiego przestudzenia (powinna pozostać płynna).
W dużej misce umieszczamy ser ricotta, jogurt skyr oraz erytrol. Miksujemy całość blenderem ręcznym (żyrafą) lub mikserem na gładką, jednolitą masę bez grudek.
Do lekko przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodajemy 2-3 łyżki przygotowanej masy serowo-jogurtowej (z kroku 3) i szybko, energicznie mieszamy. To tzw. hartowanie żelatyny, które zapobiegnie jej ścięciu się w grudki po dodaniu do głównej masy.
Zahartowaną żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do pozostałej masy serowo-jogurtowej, cały czas miksując na niskich obrotach, tylko do dokładnego połączenia się składników (nie miksujemy zbyt długo).
Do gotowej masy dodajemy około 150 g borówek (resztę zostawiamy do dekoracji). Delikatnie mieszamy całość łyżką, aby owoce równomiernie rozłożyły się w masie.
Gotową masę serowo-jogurtową z borówkami wylewamy ostrożnie na przygotowany spód z biszkoptów w tortownicy. Wyrównujemy powierzchnię szpatułką lub łyżką.
Tortownicę z sernikiem wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem delikatnie wyjmujemy sernik z tortownicy (możemy objechać brzegi nożem) i dekorujemy pozostałymi borówkami. Kroimy na porcje i serwujemy schłodzony.