Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

„Gdy życie daje Ci cytryny, zrób z nich lemoniadę” albo…ciasto cytrynowe! Ten pyszny deser to idealny wybór dla tych, którzy lubią lekko kwaskowate, wyraziste smaki. To też dużo lepsza wersja na sycący posiłek z dodatkiem cytryny niż przysłowiowa lemoniada. Spróbuj, a przekonasz się, że z cytryn można stworzyć prawdziwy rarytas rodem z najlepszej cukierni.

5 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,48/5
(z 143 ocen)
Ciasto cytrynowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

794 kcal Kalorie
17 g Białko
31 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
421 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
14
łyżeczek oleju rzepakowego
70 g
21
łyżek mąki pszennej
250 g
15
łyżek soku z cytryn
90 g
3
łyżeczki skórki z cytryny
9 g
10
łyżek ksylitolu
150 g
5
łyżek skrobi ziemniaczanej
50 g
3
sztuki jajek
168 g
0,5
szklanki mleka
135 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g
1
szczypta  soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

794 kcal Kalorie
17 g Białko
31 g Tłuszcze
84 g Węglowodany
421 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Do miski wsypujemy ksylitol, skórkę z cytryny, mąkę, skrobię, jajka, mleko, olej, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sok z cytryn. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy lub miksujemy.

3

Ciasto przekładamy do formy keksowej 10 x 30 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut lub do czasu, aż wbity drewniany patyczek bedzie suchy.

4

Ciasto studzimy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?