Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami na diecie? U nas to możliwe! Żeby się o tym przekonać koniecznie wypróbuj poniższy przepis – zamiast cukru zawiera on ksylitol, co pozwala znacznie obniżyć ilość kalorii i sprawia, że możesz raczyć się tym pysznym deserem, nawet jeżeli aktualnie jesteś na diecie odchudzającej.

10 min
Czas przygotowania
130 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Ciasto drożdżowe z truskawkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

652 kcal Kalorie
17 g Białko
21 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
75 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
szklanka mleka 1,5%
250 g
3
sztuki jajek kurzych
168 g
10
łyżek ksylitolu
150 g
16
łyżeczek oleju rzepakowego
80 g
42
łyżki mąki pszennej
504 g
0,2
opakowania drożdży świeżych
15 g
3,5
garści truskawek
245 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

652 kcal Kalorie
17 g Białko
21 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
75 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Składniki ciasta (mleko, jajka, ksylitol, olej, mąka, drożdże) łączymy ze sobą, powstałe ciasto wyrabiamy przez około 6 minut, odstawiamy na godzinę przykryte folia spożywczą.

2

Po godzinie wykładamy na blat, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, możemy dodać na wierzch truskawki. Pieczemy 45 minut, w 180 stopniach.

3

Truskawki rozpuszczamy w rondelku, tworząc mus i podajemy z ciastem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?