Domowa granola z amarantusem

Domowa granola z amarantusem

Sklepowe musli? Niestety większość z nich pełna jest syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego i sztucznych dodatków. Na śniadanie dużo lepiej sprawdzi się więc granola przygotowana w domu – a konkretnie: domowa granola z amarantusem. Obok klasycznych płatków owsianych znajdziesz w niej ziarna amarantusa, orzechy laskowe, miód, pestki dyni i cynamon. Gotowa mieszanka pysznie smakuje w towarzystwie jogurtu i suszonych moreli. I co najlepsze – dostarcza mocy żelaza, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Domowa granola z amarantusem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

487 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
109 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
3
opakowania jogurtu skyr
450 g

Granola:

10
łyżek płatków owsianych
100 g
25 g
 amarantusa
30 g
 orzechów laskowych
25 g
 pestek dyni
4
sztuki suszonych moreli
56 g
5
łyżeczek miodu
60 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
szczypta soli
0,25 g

Do podania:

3
sztuki mandarynek
195 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

487 kcal Kalorie
28 g Białko
13 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
109 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 160°C (termoobieg).

2

W dużej misce łączymy płatki owsiane, ekspandowany amarantus, posiekane orzechy laskowe, pestki dyni, sól i cynamon. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.

3

Mieszankę polewamy miodem, dokładnie mieszamy, aby każdy składnik był lekko wilgotny.

4

Przekładamy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równą warstwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20–25 minut, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się zarumieniła.

5

Wyjmujemy gotową, złocistą granolę z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy posiekane morele i delikatnie mieszamy.

6

Podajemy z jogurtem i owocami

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.