Domowa granola z amarantusem
Sklepowe musli? Niestety większość z nich pełna jest syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego i sztucznych dodatków. Na śniadanie dużo lepiej sprawdzi się więc granola przygotowana w domu – a konkretnie: domowa granola z amarantusem. Obok klasycznych płatków owsianych znajdziesz w niej ziarna amarantusa, orzechy laskowe, miód, pestki dyni i cynamon. Gotowa mieszanka pysznie smakuje w towarzystwie jogurtu i suszonych moreli. I co najlepsze – dostarcza mocy żelaza, magnezu, cynku i witamin z grupy B. Koniecznie wypróbuj nasz przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
opakowania jogurtu skyr
450 g
|
Granola: |
|
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
25 g
|
amarantusa
|
30 g
|
orzechów laskowych
|
25 g
|
pestek dyni
|
4
|
sztuki suszonych moreli
56 g
|
5
|
łyżeczek miodu
60 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Do podania: |
|
3
|
sztuki mandarynek
195 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 160°C (termoobieg).
W dużej misce łączymy płatki owsiane, ekspandowany amarantus, posiekane orzechy laskowe, pestki dyni, sól i cynamon. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki równomiernie się połączyły.
Mieszankę polewamy miodem, dokładnie mieszamy, aby każdy składnik był lekko wilgotny.
Przekładamy granolę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzając równą warstwą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20–25 minut, mieszając co 10 minut, aby granola równomiernie się zarumieniła.
Wyjmujemy gotową, złocistą granolę z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy posiekane morele i delikatnie mieszamy.
Podajemy z jogurtem i owocami