Czekoladowe pancakes

Czekoladowe pancakes

Słodkie placuszki to pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów słodkich śniadań i kolacji. Zaliczasz się do tego grona? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na czekoladowe pancakes! Ich sekret tkwi w połączeniu klasycznego jajeczno-mącznego ciasta z magnetyczną gorzką czekoladą, kremowym bananem i…budyniem w proszku. Gotowe pankejki wprost rozpływają się w ustach – i najlepiej smakują podane z soczystymi borówkami.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 4 ocen)
Czekoladowe pancakes
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

510 kcal Kalorie
13 g Białko
16 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
74 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
sztuka banana
120 g
0,3
sztuki czekolady gorzkiej
30 g
6
łyżeczek proszku budyniowego
30 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,5
szklanki mleka
125 g
4
łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g
4
łyżki mąki pszennej typ 500
48 g
1
sztuka jaja kurzego
56 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
150 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

510 kcal Kalorie
13 g Białko
16 g Tłuszcze
79 g Węglowodany
74 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki oprócz borówek i oliwy. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję ciasta. Jedną kostkę czekolady możemy pozostawić do dekoracji.

2

Zblendowaną masę dosładzamy erytrolem wedle uznania.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wylewamy małe porcje ciasta, zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika i na wolnym ogniu smażymy placuszki do ścięcia masy. Aby masa szybciej się ścięła, możemy przykryć patelnię pokrywką. Gdy placuszki są ścięte, obracamy je na drugą stronę za pomocą płaskiej szpatułki i smażymy do zarumienienia.

4

Gotowe placuszki przekładamy na talerz. Podajemy razem z owocami. Przed podaniem możemy rozpuścić pozostawioną czekoladę (np. w mikrofali) i polać nią placuszki lub zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać danie.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.