Czekoladowe pancakes
Słodkie placuszki to pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów słodkich śniadań i kolacji. Zaliczasz się do tego grona? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na czekoladowe pancakes! Ich sekret tkwi w połączeniu klasycznego jajeczno-mącznego ciasta z magnetyczną gorzką czekoladą, kremowym bananem i…budyniem w proszku. Gotowe pankejki wprost rozpływają się w ustach – i najlepiej smakują podane z soczystymi borówkami.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka banana
120 g
|
0,3
|
sztuki czekolady gorzkiej
30 g
|
6
|
łyżeczek proszku budyniowego
30 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
4
|
łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej typ 500
48 g
|
1
|
sztuka jaja kurzego
56 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
150 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W kielichu blendera umieszczamy wszystkie składniki oprócz borówek i oliwy. Blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną konsystencję ciasta. Jedną kostkę czekolady możemy pozostawić do dekoracji.
Zblendowaną masę dosładzamy erytrolem wedle uznania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wylewamy małe porcje ciasta, zachowując odstępy między placuszkami. Zmniejszamy moc palnika i na wolnym ogniu smażymy placuszki do ścięcia masy. Aby masa szybciej się ścięła, możemy przykryć patelnię pokrywką. Gdy placuszki są ścięte, obracamy je na drugą stronę za pomocą płaskiej szpatułki i smażymy do zarumienienia.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz. Podajemy razem z owocami. Przed podaniem możemy rozpuścić pozostawioną czekoladę (np. w mikrofali) i polać nią placuszki lub zetrzeć na tarce o małych oczkach i posypać danie.