Czekoladowa owsianka z migdałami
Magnez, wapń, żelazo, witaminy z grupy B – czekoladowa owsianka z migdałami zawiera je wszystkie. Ten prosty przepis na śniadanie lub kolację to prawdziwa gratka dla fanów słodkości. Znajdziesz tu bowiem podwójną dawką magnetycznego czekoladowego smaku – owsianka ma w składzie zarówno kakao, jak i dodatek czekolady gorzkiej. Do tego migdały, odżywka białkowa, miód i gotowe. Takiemu śniadaniu nie oprze się nawet niejadek – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7,5
|
łyżki płatków
75 g
|
1,2
|
szklanki mleka
300 g
|
3
|
łyżki odżywki białkowej
30 g
|
1
|
łyżka kakao
10 g
|
40 g
|
migdałów
|
0,2
|
sztuki czekolady gorzkiej
20 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy do miękkości na niewielkiej mocy palnika (jeżeli nie chcemy gotować płatków, możemy zalać je ciepłym mlekiem i odstawić na parę minut, aż zmiękną). Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo wodę, natomiast przy zbyt rzadkiej owsiance, gotujemy ją chwilę dłużej, aby odparować większą ilość płynów. Wyłączamy palnik.
Dodajemy kakao i odżywkę. Dokładnie mieszamy.
Owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy posiekaną czekoladę, migdały i polewamy miodem.