Dieta niskowęglowodanowa – zasady, efekty i jadłospis

Dieta niskowęglowodanowa – zasady, efekty i jadłospis

Dieta niskowęglowodanowa cieszy się sporym zainteresowaniem. Na czym polega taki model żywienia? Czy pozwala na trwałe i zdrowe zrzucenie nadprogramowych kilogramów? Sprawdźmy!

Kluczowe wnioski

  • Dieta niskowęglowodanowa – jak sama nazwa wskazuje – polega na znaczącym ograniczeniu węglowodanów w diecie. Nie ma jednak ściśle określonej definicji takiego sposobu żywienia.
  • Diety niskowęglowodanowe zazwyczaj wiążą się ze znacznie zmniejszonym spożyciem chleba, kasz, makaronu, ryżu, słodyczy, a także niektórych owoców i warzyw.
  • Taki sposób odżywiania może mieć szereg negatywnych skutków ubocznych, takich jak zaparcia, bóle głowy, niedobory witamin i minerałów, a także zwiększone ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Sprawdź szczegóły w tekście.

Dieta niskowęglowodanowa (LCD) – na czym polega?

Dieta niskowęglowodanowa (LCD) polega na znacznym ograniczeniu węglowodanów w diecie na rzecz większej ilości tłuszczu i białka.

Zmianie podlegają proporcje makroskładników, w tym tłuszczów, które pokrywają na tej diecie od 25% do 45% całodziennego zapotrzebowania kalorycznego [1].

Eksperci nie są zgodni co do jednej, ściśle określonej definicji diety niskowęglowodanowej. Przyjmuje się jednak, że diety niskowęglowodanowe można podzielić w następujący sposób (ze względu na ilość węglowodanów):

  1. Dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów (mniej niż 10%) lub 20 do 50 g/dzień.
  2. Dieta niskowęglowodanowa (mniej niż 26% węglowodanów) lub mniej niż 130 g/dzień.
  3. Dieta o umiarkowanej zawartości węglowodanów (26% do 44%).
  4. Dieta o wysokiej zawartości węglowodanów (45% lub więcej) [2].

Jakie produkty są zalecane na diecie niskowęglowodanowej?

W praktyce diety te wiążą się ze znacznym zmniejszeniem spożycia produktów takich jak: chleb, kasze, makaron, ryż, słodycze, a nawet owoce i niektóre warzywa [3]. 

Chcesz schudnąć, ale przeraża Cię myśl o odstawieniu ukochanych kanapek i rezygnacji z makaronu? Nie ma takiej konieczności! W Centrum Respo nasi podopieczni jedzą to, na co mają ochotę i osiągają swoje cele — zajrzyj do naszej oferty i przekonaj się, że zdrowe odchudzanie wcale nie polega na ekstremalnych ograniczeniach i kategorycznych zakazach.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Dieta niskowęglowodanowa – co na niej jeść?

W diecie niskowęglowodanowej najważniejszym założeniem jest przestrzeganie i nieprzekraczanie zalecanej ilości węglowodanów.

W związku z tym nie ma jednoznacznych wytycznych co do produktów zalecanych i niezalecanych, jeśli ilość węglowodanów w ciągu dnia spełnia wymogi diety. 

Produkty niezalecane na diecie niskowęglowodanowej to przede wszystkim wszystkie bogate źródła węglowodanów, czyli:

  • produkty zbożowe takie jak: pieczywo, bułki, kasze, makarony, ryż;
  • słodycze: ciastka, batoniki, ciasteczka, wypieki;
  • cukier i produkty zawierające cukier;
  • miód;
  • owoce z wysoką zawartością cukrów: banany, melon, mango, ananas, jabłka, gruszki;
  • większość nasion roślin strączkowych
  • warzywa z dużą ilością węglowodanów takie jak: ziemniaki, bataty, buraki czy kukurydza;
  • produkty mleczne z dodatkiem cukru takie jak słodkie jogurty, owocowe maślanki i sery;
  • słodkie napoje i soki;
  • suszone owoce;
  • alkohol.

Dieta niskowęglowodanowa ma też produkty zalecane takie jak:

  • mięso i produkty mięsne;
  • ryby; 
  • jaja;
  • naturalne przetwory mleczne: twaróg, jogurt, sery;
  • owoce z niską zawartością cukru: jagody, borówki, maliny, truskawki, wiśnie, cytrusy;
  • warzywa między innymi: ogórek, pomidor, papryka, sałata, rukola, cukinia, szparagi, bakłażan, brokuł, kalafior;
  • tłuszcze: masło, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany i inne;
  • awokado;
  • tofu (soja ma najmniej węglowodanów wśród popularnych nasion roślin strączkowych, a samo tofu jest produktem niskowęglowodanowym);
  • orzechy: włoskie, nerkowce, laskowe, migdały, pistacje, pekan i inne oraz pestki dyni, nasiona słonecznika i chia.

Czym zastąpić pieczywo w diecie niskowęglowodanowej? I czego używać zamiast mąki?

Odpowiedź na te, często zadawane pytania, nie jest jednoznaczna: jednak do zalecanych alternatyw dla zwykłego chleba i mąki możemy zaliczyć:

  • plasterki/połówki bakłażana,
  • cukinię,
  • ciasto na bazie kalafiora,
  • mąki na bazie orzechów i nasion (np. migdałową, kokosową, sezamową),
  • pieczarki portobello (używane zamiast chleba),
  • sałatę (do wrapów zamiast tortilli).

Pozostaje jednak pytanie: czy naprawdę warto?

Może dieta niskowęglowodanowa to kolejny dietetyczny mit? 

Przykładowa dieta od Respo

Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?

Dieta niskowęglowodanowa to sposób żywienia budzący sporo kontrowersji wśród badaczy, lekarzy i dietetyków.

Dlaczego? Stosowanie ograniczenia węglowodanów w diecie wiąże się ze zmniejszonym spożyciem warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych oraz zwiększoną zawartością tłuszczu (często z przewagą tłuszczu zwierzęcego) co przekłada się na negatywny wpływ na organizm człowieka [11].

Jakie mogą być konsekwencje tego rodzaju diety?

Skutki uboczne diety niskowęglowodanowej to między innymi:

  • zaparcia (ze względu na ograniczenie warzyw, owoców i produktów zbożowych bogatych w błonnik),
  • bóle głowy,
  • zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów (ze względu na zwiększenie spożycia tłuszczów zwierzęcych, a często również mięsa czerwonego i przetworzonego o działaniu rakotwórczym),
  • niedobory witamin i składników mineralnych (potencjalne niedobory mogą dotyczyć m.in. witaminy B1 i magnezu zawartych w dużej ilości w produktach zbożowych, czy witaminy C będącej domeną warzyw i owoców).

Ponadto, w jednym z badań, naukowcy porównywali związek pomiędzy spożyciem węglowodanów a śmiertelnością. Niskowęglowodanowe wzorce żywieniowe faworyzujące białka oraz tłuszcze pochodzenia zwierzęcego wiązały się z utrzymującym się stresem oksydacyjnym i wyższą śmiertelnością [4].

Utrzymanie diety niskowęglowodanowej dla wielu osób nie jest łatwe, zwłaszcza że duże znaczenie odgrywa w niej wiedza żywieniowa, która pozwala na odpowiedni dobór produktów — zarówno pod względem zawartości węglowodanów, jak i potencjalnie niedoborowych składników odżywczych [5].

W jednym z badań wykazano dodatkowo, że diety niskowęglowodanowe mogą dawać krótkotrwałe korzyści metaboliczne, ale ich skuteczność i w dłuższej perspektywie może być ograniczona (między innymi ze względu na praktyczną stronę ograniczania w diecie węglowodanów) [6].

Sprawdź inne zdrowe i zbilansowane diety, rekomendowane przez ekspertów, takie jak dieta śródziemnomorska i dieta MIND.

Niskowęglowodanowa dieta - zasady

Dieta niskowęglowodanowa i jej efekty

Często uważamy, że zastosowanie konkretnej, modnej diety przełoży się na szybszy spadek masy ciała.

Czy dieta niskowęglowodanowa sprawi, że osiągniemy takie efekty?

Badania wskazują, że zdrowa dieta niskotłuszczowa i dieta niskowęglowodanowa dają podobne efekty redukcji masy ciała — nie ma więc podstaw, by stwierdzić, że dieta niskowęglowodanowa ma tu jakąś przewagę [8].

Co z korzyściami metabolicznymi?

Metaanaliza badań dotyczących diety niskowęglowodanowej sugeruje, iż diety niskowęglowodanowe skutecznie pomagają zredukować masę ciała oraz poprawić poziom „dobrego” cholesterolu HDL i triglicerydów w krótkim okresie.

Z drugiej strony jednak w perspektywie długoterminowej mogą wpłynąć na podwyższenie poziomu cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, co jest niekorzystne dla zdrowia [7].

Prawidłowe stosowanie diet niskowęglowodanowych może wpływać na dłuższe uczucie sytości po posiłku. Związane jest to z wyższym spożyciem białka i tłuszczu, które dają sytość i opóźniają trawienie oraz z większą stabilizacją poziomu cukru we krwi.

Należy jednak pamiętać, że dobrze zbilansowana dieta zawierająca węglowodany i odpowiedni dobór produktów w posiłku również utrzymują uczucie sytości — nie jest to więc unikalna cecha diety niskowęglowodanowej.

Ostatnią ważną kwestią dotyczącą stosowania diety węglowodanowej jest jej efektywność u osób z cukrzycą.

Owszem: zmniejszenie ilości węglowodanów w diecie może mieć wpływ na poprawę glikemii, natomiast nie ma co do tego jasnych wytycznych [9].

Przegląd badań dotyczących wpływu diet na remisję cukrzycy wykazał ponadto, że diety niskowęglowodanowe nie były lepsze dla redukcji masy ciała niż diety o wysokiej zawartości węglowodanów i niskiej zawartości tłuszczu [10].

Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego brak jest dowodów naukowych dających możliwość zalecenia jednej, optymalnej ilości węglowodanów, jeśli chodzi o dietę cukrzycową.

Szacuje się, że ilość ta powinna wynosić około 45% dziennego zapotrzebowania energetycznego, natomiast 25% do 45% podaży kcal z węglowodanów może być czasowo zalecana osobom o niskiej aktywności fizycznej [12].

Ile powinna trwać dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa nie ma określonego czasu trwania. O ile badania wykazują pozytywne skutki stosowania tej diety w przeciągu pierwszych 12 miesięcy, o tyle długoterminowo może się ona wiązać się z większym ryzykiem zdrowotnym.

Wysoka podaż tłuszczu, szczególnie pochodzenia zwierzęcego, może mieć negatywny wpływ na zdrowie i zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Przed zastosowaniem diety niskowęglowodanowej warto więc odpowiedzieć sobie na pytanie: jaki mam cel i co chcę osiągnąć?

Odpowiednie podejście do tematu, a nie podążanie za toksyczną kulturą diet i modą, może uchronić przed ewentualnymi skutkami ubocznymi i efektem jo-jo.

Zwłaszcza że trudna w stosowaniu dieta niskowęglowodanowa nie wydaje się być lepsza niż zdrowa, zbilansowana dieta odchudzająca o normalnej zawartości węglowodanów.

Dieta niskowęglowodanowa – przepisy od Respo

Dieta niskowęglowodanowa eliminuje wykorzystanie większości produktów zbożowych. Nie znaczy to jednak, że nie pozwala ona na przygotowanie smacznego dania.

W diecie z ograniczeniem węglowodanów warto zwrócić uwagę na wykorzystywanie dobrej jakości tłuszczów takich jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, awokado, olej lniany orzechy, pestki, nasiona czy siemię lniane, a także zdrowych źródeł białka takich jak ryby, drób, tofu, produkty mleczne czy jajka, jak również jak największej ilości niskowęglowodanowych warzyw.

Poniżej znajdziesz przykładowy jadłospis z przepisami dla diety o niskiej zawartości węglowodanów. Jadłosis ten zawiera 95 g węglowodanów i 2100 kcal).


Śniadanie

Frittata z brokułami i fetą


Taki przepis na śniadanie nie zawiera żadnych produktów zbożowych (mąki, pieczywa), jest za to oparty o jajka, warzywa i fetę. Warto zaznaczyć, że źródłem pewnych ilości węglowodanów są w tym przepisie ziemniaki: całkowita ilość węglowodanów w posiłku wynosi 30 g.



Drugie śniadanie

Sałatka z pieczonym łososiem


Przepis ten opiera się o niskowęglowodanowe warzywa (sałatę, rzodkiewkę i ogórka) oraz bogatego w białko i tłuszcze łososia. Całkowita zawartość węglowodanów w takim posiłku wynosi 13 g.



Obiad

Lekki makaron z cukinii z krewetkami


Dzięki zamianie standardowego zbożowego makaronu na makaron z cukinii, danie to jest idealnym wyborem na diecie niskowęglowodanowej — zwłaszcza że w porcji zawiera jedynie 16 g węglowodanów. Poza krewetkami i cukinią w posiłku tym znajdziesz także jarmuż, pomidory czy oliwę z oliwek.



Podwieczorek

Malinowo-kokosowa panna cotta


Przeszukujesz sekcję “dieta niskowęglowodanowa” przepisy, ale nie spodziewasz się w niej znaleźć przepisu na słodkie co nieco? A jednak! Malinowo-kokosowa panna cotta jest dowodem na to, że dieta low-carb nie musi być tylko wytrawna. W przepisie tym znajdziesz mleko roślinne oraz niskowęglowodanowe owoce (maliny) – a całkowita zawartość węglowodanów w takim posiłku wyniesie ok. 21 g, czyli naprawdę mało jak na potrawę na słodko.



Kolacja

Sałatka z pieczonym kurczakiem, awokado i granatem


Na kolację low-carb dobrze sprawdzi się sałatka bez dodatku ziemniaków i produktów zbożowych. My proponujemy ją np. w wersji z kurczakiem, awokado, granatem i miksem sałat. Całkowita zawartość węglowodanów w tej sałatce to 15 g.

Dołącz do 40631
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Podsumowanie

Podsumowując — dieta niskowęglowodanowa może być skutecznym sposobem na redukcję masy ciała, jej wadą jest jednak uciążliwość stosowania i wiele możliwych efektów ubocznych (zwłaszcza długoterminowych).

Dieta niskowęglowodanowa jest ponadto trudna do utrzymania w dłuższej perspektywie, a jej efekty nie są lepsze niż efekty standardowej, zbilansowanej diety z deficytem kalorycznym.

Zanim zdecydujesz się więc na dietę low-carb zastanów się, czy warto — a jeśli masz wątpliwości: zasięgnij porady eksperta.

Dietetycy online z Centrum Respo chętnie pomogą Ci zdecydować, jaka dieta będzie dla Ciebie najlepsza — i sprawią, że Twój jadłospis będzie bezpieczny w stosowaniu, skuteczny i…pyszny!

Pierwszym krokiem ku zmianie (bez restrykcyjnych diet_ może być obliczenie swojego bilansu energetycznego.

⏩ Sprawdź nasz kalkulator kalorii!

Piśmiennictwo:

  1. Kirkpatrick CF, Bolick JP, Kris-Etherton PM, Sikand G, Aspry KE, Soffer DE, Willard KE, Maki KC. (2019). Review of current evidence and clinical recommendations on the effects of low-carbohydrate and very-low-carbohydrate (including ketogenic) diets for the management of body weight and other cardiometabolic risk factors: A scientific statement from the National Lipid Association Nutrition and Lifestyle Task Force. J Clin Lipidol. Sep-Oct;13(5):689-711.e1
  2. Oh R., Gilani B., Uppaluri K.R. (2022). Low carbohydrate diet. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; Jan.
  3. Churuangsuk, C., Lean, M.E.J. & Combet, E. (2020). Carbohydrate knowledge, dietary guideline awareness, motivations and beliefs underlying low-carbohydrate dietary behaviours. Sci Rep 10, 14423.
  4. Seidelmann S.B., cLAGGETT b., Cheng S., Henglin M. i inni. (2018). Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. Lancet Public Health. Sep;3(9):e419-e428.
  5. Shan Z., Guo Y., B Hu F., Liu L., Qi Q. (2020). Association of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets With Mortality Among US Adults. JAMA Intern Med Apr 1;180(4):513-523.
  6. Barber T. M., Hanson P., Kabisch S. i inni. (2021). The Low-Carbohydrate Diet: Short-Term Metabolic Efficacy Versus Longer-Term Limitations. Nutrients. Apr 3;13(4):1187. 
  7. Chawla S., Tessarolo S. F., Madeiros S. A. i inni. (2020). The Effect of Low-Fat and Low-Carbohydrate Diets on Weight Loss and Lipid Levels: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. Dec 9;12(12):3774.
  8. Gardner D. CH. Trepanowski J. F. Del Gobbo C. L. i inni (2018). Effect of Low-Fat vs Low-Carbohydrate Diet on 12-Month Weight Loss in Overweight Adults and the Association With Genotype Pattern or Insulin Secretion: The DIETFITS Randomized Clinical Trial. JAMA Feb 20;319(7):667-679.
  9. Foley J. P. (2021). Effect of low carbohydrate diets on insulin resistance and the metabolic syndrome. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes Oct 1;28(5):463-468.
  10. Churuangsuk Ch., Hall J. i inni. (2022). Diets for weight management in adults with type 2 diabetes: an umbrella review of published meta-analyses and systematic review of trials of diets for diabetes remission. Diabetologia Jan;65(1):14-36.
  11. Miętkiewska M., Bogdański P. (2022). Zagrożenia wynikające ze stosowania diety ketogenicznej u osób starszych. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, Tom 28, nr. 1, 15-19.
  12. Zalecenia Kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2020.  Stanowisko Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. Diabetologia Praktyczna, 2020, tom 6, nr 1.