Dieta antyrakowa. Co jeść, a czego unikać?

Dieta antyrakowa. Co jeść, a czego unikać?

Dieta a nowotwory to temat niezwykle na czasie, zwłaszcza że choroby onkologiczne stanowią jeden z największych problemów współczesnego świata. Okazuje się jednak, że na ich rozwój mają nie tylko czynniki genetyczne, ale także styl życia, w tym to, co jemy. Co jeść, a czego unikać, żeby zmniejszyć ryzyko nowotworu?

Kluczowe wnioski

  • Choć nie ma sformalizowanej diety antyrakowej, to niektóre modele żywieniowe wykazują potwierdzone działanie przeciwnowotworowe. Mowa tu np. o diecie śródziemnomorskiej i DASH.
  • Produkty antyrakowe to m.in.: kawa, truskawki, czerwone winogrona, kurkuma, pomidory, brokuły, oliwa extra virgin, kakao, czosnek i cynamon.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb. Dołącz do Respo.

Dieta a choroby nowotworowe

Nowotwory to – obok schorzeń układu krążenia – najczęstsza przyczyna zgonu w krajach rozwiniętych, w tym w Polsce. Zresztą, wystarczy powiedzieć, że rocznie na choroby onkologiczne zapada w Polsce około 185 tysięcy osób, a 100 tysięcy osób umiera z ich powodu [1]. 

Dlaczego tak się dzieje? 

Przyczyny powstawania nowotworów są dość złożone. Jednak przyjmuje się, że na rozwój tej grupy chorób wpływ mają 3 grupy czynników [2]:

  • czynniki „wewnętrzne” – np. geny, wiek, płeć,
  • czynniki środowiskowe – np. zanieczyszczenie powietrza, toksyny w żywności, palenie bierne czy promieniowanie UV,
  • czynniki związane ze stylem życia – w tym dieta, aktywność fizyczna czy używki.

Jak duży jest wpływ diety na nowotwory?

Szacuje się, że aż 90-95% nowotworów ma swoją genezę w stylu życia i czynnikach środowiskowych, w tym aż 30-35% związanych jest z naszym sposobem odżywiania [3].

Jak dieta wpływa na rozwój nowotworów (i odwrotnie – jak może działać na ich profilaktykę)?

Okazuje się, że mechanizmów jest kilka, w tym [2]:

  • wpływ na stres oksydacyjny i stan zapalny w organizmie,
  • wpływ na uszkodzenia i naprawę DNA,
  • wpływ na odczytywanie materiału genetycznego (tzw. zmiany epigenetyczne),
  • bezpośrednie rakotwórcze działanie na organizm niektórych składników żywności,
  • wpływ na metabolizm i usuwanie rakotwórczych związków z organizmu,
  • wpływ na działanie układu hormonalnego i immunologicznego – mowa tu np. o wpływie na stężenie estrogenów w organizmie czy prawidłowe działanie komórek układu odpornościowego, które są jedną z linii obrony przed komórkami, w których zachodzą zmiany nowotworowe.

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Dieta antyrakowa – czy istnieje?

Trzeba wiedzieć, że nie ma jednej, sformalizowanej diety antyrakowej. Znaczenie ma tu tak naprawdę stosowanie się do pewnych zasad (o których nieco więcej za chwilę). 

Warto jednak powiedzieć, że wiele popularnych, zdrowych diet wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Przykładowo: badania wskazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej wiąże się z redukcją ryzyka nowotworu piersi, jelita grubego, żołądka, wątroby czy płuc [4,5]. 

Z kolei popularna dieta DASH redukuje ryzyko nowotworu jelita grubego o około 20% [6].

Dlaczego tak się dzieje?

Choć głównym celem tych diet nie jest profilaktyka nowotworów, to ich zasady zdecydowanie jej sprzyjają. Chociażby dlatego, że są diety pełne produktów pochodzenia roślinnego, witamin i błonnika, a ograniczające żywność wysokoprzetworzoną. 

W tym miejscu trzeba jednak wspomnieć o jeszcze jednym.

Choć dieta antyrakowa ma wpływ na profilaktykę nowotworów (i to nie byle jaki!) to nigdy nie da nam gwarancji, że choroba onkologiczna nas nie dotknie. 

Dieta antyrakowa – najważniejsze zasady

Co jeść na diecie przeciwnowotworowej, a czego unikać? Poznaj najważniejsze zasady diety antyrakowej!

⭐ Porada 1: Jedz jak najwięcej warzyw i owoców

Badania wskazują, że jedzenie niskoskrobiowych warzyw redukuje ryzyko nowotworów układu pokarmowego i oddechowego [2]. 

Choć o wpływie warzyw i owoców na skuteczność diety antyrakowej można by mówić bardzo dużo, to wystarczy wspomnieć, że produkty te bogate są w:

  • błonnik, który wiąże toksyny, jest metabolizowany do przeciwnowotworowego maślanu, ma także wpływ na usuwanie nadmiaru estrogenów i wrażliwość na insulinę [7],
  • polifenole, karotenoidy, witaminę C i inne bioaktywne związki o działaniu usuwającym wolne rodniki i łagodzącym stan zapalny w organizmie.

⭐ Porada 2: Jedz pełnoziarniste produkty zbożowe

Podobnie jak warzywa i owoce, również pełnoziarniste produkty zbożowe zawierają duże ilości błonnika pokarmowego i mają wpływ na redukcję ryzyka nowotworu jelita grubego [2]. 

Ale nie tylko, bo badania wskazują, że każda dodatkowa porcja pełnoziarnistych zbóż (50 g) redukuje ryzyko nowotworu trzustki o 7%, a to tylko jeden z wielu przykładów [8].

⭐ Porada 3: Pamiętaj o przyprawach! 

Przyprawy to jedno z najlepszych źródeł przeciwutleniaczy w naszej diecie. Dlatego zdecydowanie powinny się więc znaleźć w diecie przeciwnowotworowej. 

Ich spożycie może nas bowiem chronić przed szkodliwym wpływem wolnych rodników na stan naszych komórek.

W diecie antyrakowej świetnie sprawdzą się np. [3]:

  • cynamon,
  • imbir,
  • kurkuma,
  • suszone zioła (np. oregano, rozmaryn, tymianek, bazylia),
  • anyż,
  • kardamon,
  • goździki,
  • czarny pieprz,
  • natka pietruszki.

⭐ Porada 4: Utrzymuj prawidłową masę ciała

Otyłość to jeden z najbardziej znaczących czynników ryzyka nowotworów, a nadmierna masa ciała ma wpływ na rozwój kilkunastu (!) różnych typów chorób onkologicznych. 

Dlaczego?

Wpływ ma tu m.in.:

  • nasilony stan zapalny w organizmie,
  • insulinooporność,
  • niedobór przeciwnowotworowej adiponektyny,
  • nadmiar hormonów, w tym estrogenów [2,9]. 

Dieta antyrakowa powinna więc mieć dopasowaną do potrzeb kaloryczność, a w razie potrzeby prowadzić do redukcji masy ciała, w czym wspieramy wielu naszych podopiecznych w Respo.

⭐ Porada 5: Unikaj produktów rakotwórczych 

Rakotwórcze działanie jeśli chodzi o żywność mają:

  • alkohol – zwiększa ryzyko kilkunastu różnych nowotworów, a do tego odpowiada za nawet 21% zgonów z powodu raka krtani i gardła u mężczyzn i kilkanaście procent zgonów z powodu nowotworu wątroby; alkohol:
    • zwiększa stres oksydacyjny,
    • ułatwia innym toksynom przenikanie do komórek,
    • zaburza metabolizm hormonów i naprawę DNA [2,3,10,11],
  • mięso czerwone (wołowina, wieprzowina, baranina) i mięso przetworzone (kiełbasy, pasztety, wędliny i inne) – zwiększenie ryzyka dotyczy zwłaszcza nowotworu jelita grubego i jest związane z obecnymi w mięsie czerwonym dużymi ilościami żelaza hemowego, zaś w przypadku mięsa przetworzonego z dużą ilością soli, metabolitami powstającymi podczas smażenia i grillowania mięsa oraz dodatkiem azotynu sodu, który przekształcany jest do rakotwórczych nitrozoamin; przyjmuje się, że każde 50 g mięsa przetworzonego dziennie to o 18% wyższe ryzyko raka jelita grubego [2,12,13],
  • produkty zanieczyszczone aflatoksynami – np. owoce suszone, mąka, orzechy i przyprawy z niepewnych źródeł, przechowywane zbyt długo lub wykazujące oznaki zepsucia; aflatoksyny zwiększają ryzyko nowotworu wątroby [2],
  • produkty bogate w akrylamid – może on uszkadzać DNA; największe ilości akrylamidu znajdziemy we frytkach i chipsach [14],
  • produkty o wysokim ładunku glikemicznym, pełne cukru – niestety wysoki ładunek glikemiczny diety to większe ryzyko raka endometrium; zbyt duże ilości słodyczy to także większe ryzyko otyłości i podwyższony poziom insuliny, który sprzyja rozwojowi nowotworów [2,15].
Spektakularne metamorfozy Podopiecznych Respo. Poznaj ich historie.

Dieta antyrakowa – 10 produktów do Twojego codziennego menu

Nie istnieje jeden produkt, który sprawi, że nasza dieta nagle stanie się cudowną dietą antyrakową, ważna jest bowiem całość jadłospisu. 

Istnieją jednak łatwodostępne produkty o potencjalnie przeciwnowotworowych właściwościach.

  • Kawa – badania wskazują, że może redukować ryzyko nowotworu endometrium i wątroby, ponieważ zawiera przeciwnowotworowe związki takie jak kwas chlorogenowy, trygonelina czy terpenoidy [2].
  • Truskawki – zawierają należące do rodziny pofilenoli elagotaniny o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, a także witaminę C, która redukuje formację rakotwórczych nitrozoamin [16].
  • Czerwone winogrona – są źródłem resweratrolu, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe [17].
  • Kurkuma – zawiera przeciwnowotworową kurkuminę, która działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i ma wpływ na regulację działania enzymów związanych z powstawaniem nowotworów [18].
  • Pomidory – zawierają likopen – związek z rodziny karotenoidów, który działa przeciwnowotworowo – zwłaszcza w jeśli chodzi o raka prostaty [19].
  • Brokuły – zawierają związki z rodziny glukozynolanów, które wykazują silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne (oprócz brokułów dobrze sprawdzą się też np. kapusta, brukselka czy jarmuż) [20].
  • Oliwa extra virgin – zawiera polifenole, skwalen i witaminę E, a jej wysokie spożycie związane jest z redukcją ryzyka nowotworów o ok. 30% [21].
  • Kakao – zawiera przeciwnowotworowe polifenole – czekolada gorzka o jak najniższej zawartości cukru również będzie tu więc dobrym wyborem [22].
  • Czosnek – jest źródłem błonnika oraz allicyny – bioaktywnego związku o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwdrobnoustrojowym [23].
  • Cynamon – jest bogaty w związki przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, prawdopodobnie może też wpływać na obumieranie zmienionych chorobowo komórek [24].

Dieta przeciwnowotworowa – jadłospis od Respo

Jak jeść, aby dokładać cegiełkę do profilaktyki nowotworów? Poniżej znajdziesz jadłospis przy diecie antyrakowej, pełen składników bioaktywnych, błonnika i witamin. 

Dieta antyrakowa – jadłospis na 1 dzień:


Pieczony brie z orzechami i winogronami

Śniadanie

Pieczony brie z orzechami i winogronami


Czerwone winogrona, oliwa i suszone zioła – takie śniadanie to super dawka bioaktywnych składników o działaniu przeciwnowotworowym. I prawdziwa gratka dla fanów kuchni francuskiej.


Jogurt z musli, truskawkami i czekoladą

II Śniadanie

Jogurt z musli, truskawkami i czekoladą


Truskawki oraz czekolada gorzka? Nie tylko świetnie smakują w duecie, ale są też super źródłem składników o działaniu przeciwnowotworowym. Na drugie śniadanie możesz zjeść je np. z jogurtem i płatkami owsianymi.


Curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem

Obiad

Curry z brukselką, zielonym groszkiem i tempehem


Curry to świetny przykład przeciwnowotworowego obiadu. Znajdziesz tu bowiem moc przypraw (w tym kurkumę i imbir), a w naszej wersji, także brukselkę pełną antyrakowych glukozynolanów.


Smoothie malinowo-borówkowe

Podwiedczorek

Smoothie malinowo-borówkowe


Owoce jagodowe to mega dawka przeciwutleniaczy – warto je więc włączać do diety antyrakowej jak najczęściej. Na przykład jako pyszne, pełnowartościowe smoothie!


Zielona szakszuka

Kolacja

Zielona szakszuka


Jajka świetnie sycą, a podane w towarzystwie szpinaku, papryki, oliwy i czosnku są prawdziwą bombą składników przeciwnowotworowych. Jeśli chcesz, danie możesz dodatkowo wzbogacić w pełne likopenu pomidorki.

Dołącz do 67196
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Dieta ma znaczenie, nie tylko dla osiągnięcia wymarzonej sylwetki, ale także utrzymania zdrowia, w tym profilaktyki nowotworów.

Nasi dietetycy przygotują dla Ciebie pełnowartościowy jadłospis pełen składników bioaktywnych, dopasowany do Twojego zdrowia i stylu życia. A do tego zapewnią wsparcie na każdym etapie przygody z dietą!

Piśmiennictwo:

  1. “Rośnie roczna liczba zachorowań na nowotwory w Polsce”. Zwrotnik Raka – Centrum Prasowa (2024): https://www.zwrotnikraka.pl/rosnie-liczba-zachorowan-na-nowotworu-w-polsce/
  2. World Cancer Research Fund/American Institute For Cancer Research: Diet, Nutriton, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective. A summary of the Third Expert Report (2018), dostępne z: https://www.wcrf.org/research-policy/ 
  3. Anand, P., Kunnumakara, A. B., Sundaram, C., Harikumar, K. B., Tharakan, S. T., Lai, O. S. i wsp. (2008). Cancer is a preventable disease that requires major lifestyle changes. Pharmaceutical research, 25(9), 2097-2116.
  4. Schwingshackl, L., Schwedhelm, C., Galbete, C., & Hoffmann, G. (2017). Adherence to Mediterranean diet and risk of cancer: an updated systematic review and meta-analysis. Nutrients, 9(10), 1063. 
  5. Morze, J., Danielewicz, A., Przybyłowicz, K., Zeng, H., Hoffmann, G., & Schwingshackl, L. (2021). An updated systematic review and meta-analysis on adherence to mediterranean diet and risk of cancer. European journal of nutrition, 60, 1561-1586. 
  6. Mohseni, R., Mohseni, F., Alizadeh, S., & Abbasi, S. (2020). The association of dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet with the risk of colorectal cancer: a meta-analysis of observational studies. Nutrition and cancer, 72(5), 778-790.
  7. Hu, J., Wang, J., Li, Y., Xue, K., & Kan, J. (2023). Use of dietary fibers in reducing the risk of several cancer types: an umbrella review. Nutrients, 15(11), 2545.
  8. Schacht, S. R., Olsen, A., Dragsted, L. O., Overvad, K., Tjønneland, A., & Kyrø, C. (2021). Whole-grain intake and pancreatic cancer risk—The danish, diet, cancer and health cohort. The Journal of Nutrition, 151(3), 666-674.
  9. Sung, H., Siegel, R. L., Torre, L. A., Pearson‐Stuttard, J., Islami, F., Fedewa, S. A i wsp. (2019). Global patterns in excess body weight and the associated cancer burden. CA: a cancer journal for clinicians, 69(2), 88-112.
  10. Boffetta, P., & Hashibe, M. (2006). Alcohol and cancer. The lancet oncology, 7(2), 149-156.
  11. Seitz, H. K., & Stickel, F. (2007). Molecular mechanisms of alcohol-mediated carcinogenesis. Nature Reviews Cancer, 7(8), 599-612.
  12. Oostindjer, M., Alexander, J., Amdam, G. V., Andersen, G., Bryan, N. S., Chen, D i wsp. (2014). The role of red and processed meat in colorectal cancer development: a perspective. Meat science, 97(4), 583-596.
  13. World Health Organization: Cancer: Carcinogenicity of the consumption of red meat and processed meat (2015): https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat
  14. EFSA: EFSA explains risk assessment: Acrylamide in food (2015), https://www.efsa.europa.eu/en/corporate/pub/acrylamide150604
  15. Turati, F., Galeone, C., Augustin, L. S., & La Vecchia, C. (2019). Glycemic index, glycemic load and cancer risk: an updated meta-analysis. Nutrients, 11(10), 2342.
  16. Giampieri, F., Alvarez-Suarez, J. M., & Battino, M. (2014). Strawberry and human health: Effects beyond antioxidant activity. Journal of agricultural and food chemistry, 62(18), 3867-3876.
  17. Ferraz da Costa, D. C., Pereira Rangel, L., Quarti, J., Santos, R. A., Silva, J. L., & Fialho, E. (2020). Bioactive compounds and metabolites from grapes and red wine in breast cancer chemoprevention and therapy. Molecules, 25(15), 3531.
  18. Shanmugam, M. K., Rane, G., Kanchi, M. M., Arfuso, F., Chinnathambi, A., Zayed, M. E. i wsp. (2015). The multifaceted role of curcumin in cancer prevention and treatment. Molecules, 20(2), 2728-2769.
  19. Chen, P., Zhang, W., Wang, X., Zhao, K., Negi, D. S., Zhuo, L. i wsp. (2015). Lycopene and risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis. Medicine, 94(33), e1260.
  20. Bayat Mokhtari, R., Baluch, N., Homayouni, T. S., Morgatskaya, E., Kumar, S., Kazemi, P., & Yeger, H. (2018). The role of Sulforaphane in cancer chemoprevention and health benefits: A mini-review. Journal of cell communication and signaling, 12, 91-101.
  21. Markellos, C., Ourailidou, M. E., Gavriatopoulou, M., Halvatsiotis, P., Sergentanis, T. N., & Psaltopoulou, T. (2022). Olive oil intake and cancer risk: A systematic review and meta-analysis. PLoS One, 17(1), e0261649.
  22. Maskarinec, G. (2009). Cancer protective properties of cocoa: a review of the epidemiologic evidence. Nutrition and Cancer, 61(5), 573-579.
  23. Sarvizadeh, M., Hasanpour, O., Naderi Ghale-Noie, Z., Mollazadeh, S., Rezaei, M., Pourghadamyari, H. i wsp. (2021). Allicin and digestive system cancers: from chemical structure to its therapeutic opportunities. Frontiers in oncology, 11, 650256.
  24. Sadeghi, S., Davoodvandi, A., Pourhanifeh, M. H., Sharifi, N., ArefNezhad, R., Sahebnasagh, R. i wsp. (2019). Anti-cancer effects of cinnamon: Insights into its apoptosis effects. European journal of medicinal chemistry, 178, 131-140.