Pieczony brie z orzechami i winogronami

Pieczony brie z orzechami i winogronami

Posiłek w stylu francuskim? Przepis na pieczony brie z orzechami i winogronami poleca się na śniadanie! Wyrazisty ser pleśniowy tworzy tu prawdziwie bajeczne połączenie z soczystymi winogronami i słodkim miodem, w myśl zasady, że przeciwieństwa lubią się przyciągać. Całość dopełniają jeszcze aromatyczne zioła, orzechy i pieczywo, tworząc połączenie niczym z najlepszej paryskiej restauracji. Koniecznie wypróbuj – bon appétit!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony brie z orzechami i winogronami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

551 kcal Kalorie
22 g Białko
36 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
932 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
6
plastrów sera brie
180 g
20 g
 mieszanki orzechów
100 g
 winogron
2
łyżeczki miodu
24 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki rozmarynu
1,5 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

551 kcal Kalorie
22 g Białko
36 g Tłuszcze
37 g Węglowodany
932 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Orzechy siekamy na drobniejsze kawałki, większe winogrona przekrajamy na połówki mniejsze możemy pozostawić w całości.

3

Oliwę i miód dokładnie mieszamy.

4

Ser umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wedle uznania możemy posypać ser rozmarynem i tymiankiem.

5

Na serze układamy orzechy i całość polewamy mieszanką miodu i oliwy. Wokół sera układamy winogrona.

6

Całość zapiekamy w piekarniku przez ok. 10-15 minut.

7

Gotowe danie podajemy z pieczywem. Kromki chleba możemy podpiec w opiekaczu lub podsmażyć do zarumienienia na suchej, dobrze rozgrzanej patelni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.