Tortille zyskały w Polsce sporą popularność. Są smaczne i… łatwe do przyrządzenia, Jeśli nie masz czasu, aby się tym zająć, możesz skorzystać z gotowców. Sprawdziliśmy, które tortillowe placki zasługują na dobre oceny, a których lepiej nie kupować.
W rankingu uwzględniliśmy zarówno typowe tortille, jak i produkty do nich zbliżone, które mogą spełniać taką samą funkcję.
Dlatego w zestawieniu znajdują się:
tortilla pszenna/ wieloziarnista – wywodzi się z kuchni meksykańskiej, jest rodzajem okrągłego, płaskiego placka, z mąki pszennej bądź kukurydzianej,
lawasz – tradycyjny ormiański chleb, ciasto składa się z mąki pszennej, wody, zakwasu oraz soli,
piada – rodzaj włoskiego płaskiego pieczywa, przygotowuje się go z mąki pszennej,
spód do pizzy – ciasto do pizzy ma bardzo zbliżony skład do ciasta na tortille, składniki to przede wszystkim mąka, woda, oliwa z oliwek, sól oraz drożdże.
Placki są dobrym źródłem węglowodanów, a wiele z nich dostarcza także błonnika pokarmowego.
Niestety, mogą być również produktem o dużej zawartości tłuszczu, soli, czy innych substancji dodatkowych. Substancje te przedłużają trwałość produktu, hamują rozwój drobnoustrojów, zapobiegają zmianom cech organoleptycznych i ułatwiają proces technologiczny.
Składniki dodatkowe w tortillach
Najczęściej pojawiające się składniki dodatkowe w tortillach to:
regulator kwasowości (kwas jabłkowy) – ma na celu podniesienie kwasowości produktu, wykorzystuje się je do kontroli fermentacji ciasta, jak również ograniczenia rozwoju drobnoustrojów, a więc psucia produktu,
substancje konserwujące (propionian wapnia, sorbinian potasu) – hamują rozwój pleśni i grzybów ,
środek do przetwarzania mąki (L-cysteina) – aminokwas, który po dodaniu do mąki zwiększa miękkość i rozciągliwość ciasta.
Schudnij w Respo pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Produkty w naszym rankingu podzieliliśmy na następujące kategorie:
Najzdrowszy wybór – to najlepsze tortille na rynku, z krótkimi oraz prostymi składami. To one powinny najczęściej gościć w naszej diecie,
Niezły wybór – produkty w tej grupie mają więcej dodatków do żywności, dlatego zaleca się ich wybieranie w sytuacji, gdy tortille z najlepszymi składami są niedostępne,
Odradzane produkty – tortille w tej kategorii charakteryzuje się większą ilością dodatków do żywności oraz niższą wartością odżywczą. Dlatego odradzamy ich wybór.
🥇 Ranking tortilli 2024
Najzdrowszy wybór
Pano Lawasz – Biedronka
Skład: mąka pszenna (70%), woda, sól, fermentowana mąka pszenna, zakwas pszenny Wartości odżywcze: 308 kcal, tłuszcze 4,2 g, w tym nasycone 0,6 g, węglowodany 57 g, w tym cukry 1,9 g, błonnik 1,8 g, białko 9,9 g, sól 1,58 g
Niewątpliwym plusem lawasza jest wysoka zawartość białka oraz mały udział tłuszczów nasyconych. Produkt ma krótki, prosty skład bez zbędnych dodatków. Minusem tego produktu jest niska zawartość błonnika pokarmowego.
Gusto Bello Pizza – Biedronka
Skład: mąka pszenna (61%), woda, oliwa z oliwek extra vergin, drożdże, sól Wartości odżywcze: 298 kcal, tłuszcze 6,9 g, w tym nasycone 1 g, węglowodany 49 g, w tym cukry 1 g, błonnik 3,1 g, białko 8,3 g, sól 1,7 g
Podobnie jak w przypadku lawasza, ta tortilla ma prosty skład. Oliwa w składzie sprawia, że finalny produkt charakteryzuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.
Niezły wybór
Pano Tortilla - Biedronka
Skład: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, stabilizator: glicerol, fermentowana mąka pszenna, gluten pszenny, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancje spulchniające: węglany sodu, glukoza (z pszenicy), środek do przetwarzania mąki: l-cysteina Wartości odżywcze: 298 kcal, tłuszcze 6,6 g, tym nasycone 0,7g, węglowodany 48 g, w tym cukry 3,2 g, błonnik 5,1 g, białko 8,9 g, sól 1,2 g
Niezaprzeczalną zaletą tej tortilli jest jej ogólnodostępność. Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczów oraz soli, co w produktach tego typu nie zdarza się często. Nie można jednak pominąć dodatku emulgatorów oraz stabilizatorów, wpływają one jednak na trwałość tego produktu.
Careefour Bio Piadina di Farro – Carrefour
Skład: mąka z pszenicy orkisz (46,7%), woda, mąka pełnoziarnista z pszenicy orkisz (20%), oliwa z oliwek (4,3%), cukier trzcinowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja spulchniająca: węglany sodu, drożdże Wartości odżywcze: 299 kcal, tłuszcze 7,1 g, w tym nasycone 1,6 g, węglowodany 54 g, w tym cukry 1,8 g, błonnik 4,3 g, białko 10 g, sól 2,8g
Zaletą tego produktu jest niska zawartość cukru oraz wysoka zawartość białka. Niestety tortilla zawiera znaczącą ilość soli, która w takiej ilości zdecydowanie nie jest konieczna. Minusem jest także użycie substancji spulchniającej.
Skład: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, stabilizator: glicerol, otręby pszenne (1,8%), płatki owsiane (1,6%), płatki jęczmienne (1,6%), gluten pszenny, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, siemię lniane (0,7%), emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, substancja spulchniająca: węglany sodu, nasiona szałwii hiszpańskiej (0,5%), glukoza (z pszenicy), substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbitian potasu, środek do przetwarzana mąki: L-cysteina Wartości odżywcze: 289 kcal, tłuszcze 6,5 g, w tym nasycone 1,3 g, węglowodany 42 g, w tym cukry 1,9 g, błonnik -, białko 9,1 g, sól 1,1 g
Zalety tego produktu to niska zawartość tłuszczów, cukru oraz soli, a jednocześnie wysoka zawartość białka. Natomiast w składzie znajdziemy wiele składników dodatkowych przedłużających trwałość produktu oraz jego walory organoleptyczne.
Snack Day tortilla pełnoziarnista – Lidl
Skład: mąka pszenna pełnoziarnista (65%), woda, olej rzepakowy, stabilizatory: glicerol, karboksymetyloceluloza, gluten pszenny, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, mąka pszenna fermentowana, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, substancja spulchniająca: węglan sodu, glukoza, substancje konserujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, do przetwarzania mąki: L-cysteina Wartości odżywcze: 294 kcal, tłuszcze 7,2 g, w tym nasycone 1,6 g, węglowodany 44,9 g, w tym cukry 3,37 g, błonnik 5,6 g, białko 9,5 g, sól 1,38 g
Ten produkt, podobnie jak poprzedni, charakteryzuje się niską zawartością soli i wysoką zawartością białka. W tym przypadku udział tłuszczów jest już większy. Minusem jest znaczący dodatek cukru. Tutaj również wykorzystano substancje dodatkowe, w celu przedłużenia trwałości produktu.
Italiamo Piada Sfogliata – Lidl
Skład: mąka pszenna (61%), woda, smalec wieprzowy (9%), sól, drożdże Wartości odżywcze: 306 kcal, tłuszcze 9,6 g, w tym nasycone 3,7 g, węglowodany 45,9 g, w tym cukry 1,1 g, błonnik -, białko 7,9 g, sól 2,25 g
Skład piady jest dobry oraz krótki, natomiast użycie smalcu wieprzowego skutkuje wysoką zawartością tłuszczów, w tym tłuszczów nasyconych. Minusem jest także bardzo wysoka zawartość soli w produkcie. Na etykiecie nie znajduje się informacja o zawartości błonnika pokarmowego.
Tortilla Pszenna o smaku szpinaku – Auchan
Skład: mąka pszenna 58%, woda, olej rzepakowy, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol, szpinak w proszku 1,7%, mieszanka wypiekowa: glukoza, sól, substancje spulchniające: difosforany, węglany sodu, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, regulatory kwasowości: kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, stabilizator: guma ksantanowa, substancje konserwujące: propionian wapnia, sorbinian potasu, barwnik: kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin Wartości odżywcze: 291 kcal, tłuszcze 5,8 g, w tym nasycone 0,9 g, węglowodany 49 g, w tym cukry 4 g, błonnik -, białko 8,4 g, sól 1,5 g
Jest to ciekawy wariant klasycznej tortilli. Zdecydowaną zaletą jest niska zawartość tłuszczów w tym nasyconych. Na etykiecie nie pojawia się informacja o zawartości błonnika.
El Tequito – Lidl
Skład: mąka pszenna (62%), woda, olej rzepakowy, stabilizatory: glicerol, sól sodowa, karboksymetylocelulozy, mieszanka zbożowa (pszenica, owies, jęczmień, otręby owsiane kiełki pszenicy) 4%, substancje spulchniające: węglany sodu, difosforany; regulator kwasowości, kwas jabłkowy, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, siemię lniane, substancja konserwująca: propionian wapnia, środek do przetwarzania mąki: L-cysteina Wartości odżywcze: 313 kcal, tłuszcze 7 g, w tym nasycone 1,3 g, węglowodany 52,4 g, w tym cukry 2,1 g, białko 8,7 g, sól 1 g
Zaletami tego produktu jest niska zawartości tłuszczu i soli. Niestety niska zawartość białka wpływa na niekorzyść. Wykorzystanie wielu substancji dodatkowych, przedłużających trwałość i wartości organoleptyczne produktu również nie są zaletami. Na etykiecie nie pojawia się informacja o zawartości błonnika.
Skład: mąka pszenna (60%), woda, olej rzepakowy, cukier trzcinowy, sól morska, maltodekstryny, syrop glukozowy, kwas: kwas mlekowy, ekstrakt z ryżu, substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu, zioła Wartości odżywcze: 340kcal, tłuszcze 10,2, w tym nasycone 1, węglowodany 53,8, w tym cukry 4,3, błonnik 1,5, białko 7,8, sól 1,8
Głównym minusem produktu jest dodatek cukru trzcinowego oraz syropu glukozowego. Dodatkowo zastosowano dodatki do żywności w postaci substancji spulchniających czy maltodekstryny. Plusem jest mały udział kwasów tłuszczowych nasyconych, jak na tak dużą zawartość tłuszczy w produkcie. Na etykiecie pojawia się napis „organic” mogący wprowadzić klienta w błąd co do jakości.
Dodatki do żywności występują w dużych ilościach. Wykorzystane są jako stabilizatory, emulgatory, konserwanty, regulatory kwasowości i substancje spulchniające. Pojawia się również cukier, który tak jak w poprzednim przypadku nie jest konieczny.
Tak jak w przypadku poprzedników ilość dodatków do żywności w tym produkcie jest spora. Na etykiecie nie pojawia się informacja o zawartości błonnika. Na uwagę zasługuje duży udział cukrów w tortilli. Plusem jest niska zawartość soli jak na tę grupę produktów.
Dołącz do 42498 zadowolonych Podopiecznych!
W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.
Chcesz, aby w Twoim codziennym jadłospisie znajdowały się tortille? Jeśli wybierzesz dietę Respo, to może tak być! Bo nasze jadłospisy są elastyczne i dopasowane do preferencji smakowych Podopiecznych.
Dzięki temu również dieta redukcyjna jest przyjemna i nieograniczająca. Również dzięki temu nasi Podopieczni osiągają tak spektakularne metamorfozy.