Jak nauczyć się gotować? Sprawdzone porady
Kluczowe wnioski
- Aby nauczyć się gotować, na początek wybieraj proste przepisy ze swoich ulubionych składników. Gdy opanujesz ich przygotowanie, możesz zacząć je modyfikować.
- Będąc na diecie redukcyjnej, nie musisz spędzać na gotowaniu wielu godzin. Jeśli zależy Ci na ekspresowym przygotowywaniu posiłków, właśnie takie znajdziesz w swoim jadłospisie od Respo.
Co znajdziesz w artykule:
Dlaczego warto gotować w domu?
Zapomnij o książkach kulinarnych z wystawki w Empiku. O przepisach z blogów, zwykle skomplikowanych. Nie utrudniaj sobie życia! Pokażemy Ci proste kroki, z którymi zmienisz zdanie „mam dwie lewe ręce” na „umiem gotować”.
Masz dwa wyjścia: gotować w domu lub nie. Obydwa mają zalety i wady.
✅ Gdy gotujesz…
1. Jesteś zdrowsza i lepiej wyglądasz
Masz 28% niższe ryzyko nadwagi i 24% niższe ryzyko nadmiernej tkanki tłuszczowej, niż osoby jedzące gotowce lub na mieście.
Dania serwowane na mieście są często przyrządzane z dużą ilością tłuszczu, który jest nośnikiem smaku, oraz soli.
Z kolei gotowe dania, które możesz kupić np. w markecie, są zwykle niskiej jakości, pełne wzmacniaczy smaku i innych składników szkodliwych dla Twojego zdrowia.
2. Wydajesz mniej
Z analizy kosztów, którą przeprowadziliśmy w Respo, gotując z nami w domu oszczędzasz miesięcznie:
- średnio 600-2500 zł w porównaniu do jedzenia na mieście,
- średnio 1200-1800 zł w porównaniu do diety pudełkowej.
Tylko pomyśl, na co możesz wydać te zaoszczędzone pieniądze!
3. Kształtujesz zdrowe nawyki
Gdy decydujesz się gotować, angażujesz się. Zwracasz uwagę na produkty, które wkładasz do koszyka. Próbujesz nowych przepisów. Szybko widzisz pierwsze pozytywne zmiany, lepiej się czujesz, roznosi Cię energia. Masz więc motywację, by działać dalej! 🚀
Dlatego nasi Podopieczni nie wyobrażają sobie powrotu do dawnego trybu życia. Do mrożonej pizzy czy dań na wynos. Wiedzą, że nie warto!
Masz jednak również drugą opcję.
❌ Gdy nie gotujesz…
Teoretycznie masz temat z głowy, ale…
- Catering jest drogi i nie uczy Cię dobrych nawyków. Nie masz wpływu, co zjesz danego dnia. Nie da się tak odżywiać całe życie.
- Jedzenie na mieście jest drogie i wysokokaloryczne. Ma dużo tłuszczu i dodatków, by dobrze smakowało.
- Jedzenie wyłącznie gotowców jest szkodliwe dla zdrowia. Grozi niedoborami żywieniowymi i jest monotonne.
Żadna z tych opcji na dłuższą metę nie będzie dla Ciebie dobra.
A może masz to szczęście, że ktoś gotuje dla Ciebie? Jeśli tak, to pomyśl, jak przyjemnie będzie tę osobę wyręczyć i ją zaskoczyć!
👉 Dieta pudełkowa czy od dietetyka? Sprawdź zalety każdego z tych rozwiązań!
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąJak nauczyć się gotować od podstaw?
Wielu z naszych Podopiecznych, zanim do nas dołączyło, nie lubiło gotować. Ale z nami okazało się, że samodzielne przygotowywanie posiłków nie musi być trudne i czasochłonne.
Jak więc nauczyć się gotować?
⭐ 1. Stwórz listę ulubionych produktów
Naukę gotowania zacznij od wypisania, co najbardziej lubisz jeść. To mogą być zwykłe produkty: pieczywo, ser, makaron, kurczak, szpinak, jogurt lub banany.
⭐ 2. Poszukaj 10 przepisów z tymi produktami
Szukaj prostych dań. Ze składników z pierwszego punktu możesz przygotować:
- grahamkę z serem, szynką z kurczaka i świeżym szpinakiem,
- makaron z serem feta, szpinakiem i kurczakiem,
- zapiekaną tortillę z kurczakiem, warzywami i mozzarellą,
- jogurtowe placki z bananem.
Proste dania wcale nie są mniej smaczne. Wręcz przeciwnie!
Przecież dania typu spaghetti bolognese czy pizza, które kochają ludzie na całym świecie, to tylko kilka składników.
⭐ 3. Stopniowo zmieniaj swoją dietę na zdrowszą
Dieta musi Ci smakować, dlatego zwróć uwagę na typ posiłków, które lubisz. Zacznij od tych, które bardzo łatwo się przygotowuje.
- Lubisz słodkie płatki z mlekiem na śniadanie? Zrób np. owsiankę w stylu batona Lion. Będzie o wiele zdrowsza, a przygotowanie jej to zaledwie 5 minut.
- Lubisz kanapki? Jedz je! Ale niech to nie będą tylko kanapki z żółtym serem i ketchupem. Dokładaj do nich warzywa. Nie smaruj jedynie masłem – spróbuj hummusu, twarożku, past kanapkowych, np. jajecznej czy z tuńczykiem. Przykład? Kanapka z indykiem – smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu.
- Lubisz zjeść kebaba na mieście? Zrób domowy kebab gyros. To tylko kilka składników i 15 minut pracy.
- Lubisz pizzę? Oto nasza pizza na gotowym spodzie, z której przygotowaniem poradzi sobie dosłownie każdy.
Pamiętaj: gotowanie może być trudne, lecz wcale nie musi.
Uwierz – większość osób na co dzień je bardzo podobne, proste dania. Nie musisz ich znać kilkadziesiąt. Opanuj dobrze swoje pierwsze 10 przepisów, a potem możesz kombinować dalej.
⭐ 4. Eksperymentuj
Gdy już masz swój stały repertuar, możesz działać na dwa sposoby: szukać nowych przepisów lub zamieniać składniki, by uzyskać nowy efekt smakowy.
- Jeśli jesz zwykle owsiankę z bananami, możesz zmienić je na inne owoce, np. maliny (choćby mrożone) i posypać całość wiórkami czekolady.
- Makaron z kurczakiem i szpinakiem możesz zamienić na makaron ryżowy z tofu i brokułem.
- Tortillę z kurczakiem na tortillę z wędzonym łososiem, ogórkiem i koperkiem.
- Placki jogurtowe na twarogowe – polecamy nasz przepis na syrniki z owocami!
Inne podmiany składników, dzięki którym osiągniesz ciekawszy smak i podobną wartość odżywczą:
- W owsiance możesz użyć dowolnych owoców, np. borówki zamienić na jabłka, maliny (również mrożone), gruszki, kiwi, mango.
- Ser feta w sałatce możesz zamienić na mozzarellę czy ser kozi.
- Ryż na dowolną kaszę.
- Mleko na napój roślinny, np. sojowy lub migdałowy.
- Rukolę na szpinak, roszponkę czy jarmuż.
- Oliwę na olej, np. rzepakowy.
- Orzechy włoskie na laskowe, pistacje czy migdały.
- Ziemniaki na bataty.
- Jogurt naturalny na skyr lub kefir.
Gdy dołączysz do Respo, we wszystkim pomoże Ci nasza aplikacja dietetyczna. W każdym przepisie znajdziesz zamienniki produktów i nauczysz się, które smaki do siebie pasują oraz które produkty mają podobne składniki odżywcze i liczbę kalorii.
To wiedza od naszych dietetyków, która zostanie z Tobą na całe życie.
Nasze autorskie przepisy są naprawdę proste. Bo zdrowe, szybkie odżywianie jest dla każdego – nie tylko dla fanów gotowania.
Nasi Podopieczni są często zajęci, pracują na pełen etat, mają dzieci i zainteresowania. Wielu z nich nigdy wcześniej nie gotowało regularnie. Dlatego nasza specjalizacja to diety dla zapracowanych, co potwierdzają Podopieczni:
Dołącz do tysięcy zadowolonych Podopiecznych, aby przekonać się o tym wszystkim na własnej skórze!
Dieta dla nieumiejących gotować
Jeśli wciąć uważasz, że gotowanie nie jest dla Ciebie, nie musisz się martwić.
Dieta w Respo jest idealna dla początkujących, bo masz:
- opcję, by w formularzu zaznaczyć, że nie umiesz gotować – dostaniesz najprostsze przepisy,
- gwarancję satysfakcji – gdy dostaniesz jadłospis, przez określony czas go testujesz. Któreś danie jest za trudne? Daj znać, a dietetyk dobierze łatwiejsze,
- kontakt z dietetykiem – poprowadzi Cię przez plan za rękę, choć możesz wybrać także pakiet bez czatu z dietetykiem, jeśli jesteś osobą bardziej zaawansowaną.
Twój dietetyk powie Ci:
- jak ułatwić sobie gotowanie, np. jak mrozić dania, by gotować jeszcze mniej i zawsze mieć zapas,
- jakie gotowe produkty warto kupić (np. takie z Biedronki czy Lidla),
- jak sobie poradzić z każdą napotkaną trudnością, np. pancakes, które przyklejają Ci się do patelni.
To nie tak, że nagle w 100% „musisz” gotować w domu. Pokażemy Ci też, jak wkomponować w dietę wyjście do ulubionej włoskiej knajpy czy z dzieckiem na lody, a także jak włączyć do diety gotowce i które warto.
Zmień dietę z Respo!
Wiesz już, jak nauczyć się gotowania i że możesz zrobić to z Respo. Z nami możesz także całkowicie zmienić swoją dietę, w zależności od Twojego celu.
Chcesz zgubić niechciane kilogramy lub nabrać masy mięśniowej? A może zmienić swój sposób odżywiania ze względu na IBS, SIBO lub Hashimoto? Nasi dietetycy online pomogą Ci w każdej z tych sytuacji!
Sprawdź naszą ofertę i dołącz do tysięcy zadowolonych Podopiecznych, którzy z Respo jedzą smacznie i zdrowo.