Dieta przy Helicobacter pylori. Co jeść, a czego unikać?
Kluczowe wnioski
- Dieta przy Helicobacter pylori stanowi jedynie wsparcie dla niezbędnej antybiotykoterapii.
- W diecie powinny znaleźć się m.in.: produkty mleczne bogate w probiotyki, owoce jagodowe, oleje, miód, zielona herbata, a także zioła i przyprawy. Unikać należy natomiast dużej ilości soli, przetworów mięsnych oraz przetworów warzywnych.
Co znajdziesz w artykule:
Co to jest Helicobacter pylori?
Helicobacter pylori to bakteria, a jej głównym gospodarzem jest ludzki organizm. Helicobacter pylori bytuje w żołądku człowieka. Zakażenie H.pylori to jedna z najbardziej powszechnych infekcji bakteryjnych na świecie.
Drobnoustroje przenoszone są z człowieka na człowieka, najczęściej w okresie dzieciństwa. Do zakażenia Helicobacter pylori dochodzi głównie przez bezpośredni kontakt ze śliną osoby zakażonej, np. picie z tej samej szklanki czy używanie wspólnych talerzy i sztućców.
Szacuje się, że w Polsce zainfekowanych bakterią Helicobacter pylori jest ok. 84% dorosłych i 32% dzieci [1].
W większości przypadków zakażenie Helicobacter pylori ma charakter bezobjawowy.
U części zakażonych Helicobacter pylori objawy mogą pojawić się w bardzo małym natężeniu. Jednak u 10-20% zakażonych bakteria H.pylori wywołuje szereg dolegliwości i chorób [1,2].
Objawy zakażenia
Objawy zakażenia Helicobacter pylori to:
- nudności,
- wymioty,
- ból brzucha,
- wzdęcia,
- uczucie pełności w nadbrzuszu.
Zakażenie Helicobacter pylori może prowadzić także do rozwoju poważnych chorób, m.in.:
- zapalenie żołądka,
- wrzodów żołądka i dwunastnicy,
- refluksu,
- raka żołądka,
- chłoniaka typu MALT,
- niedokrwistości z niedoboru żelaza [2,3].
Leczenie
Obecnie tylko objawowa i potwierdzona badaniami infekcja Helicobacter pylori wymaga leczenia antybiotykami.
Dużym problemem w skutecznym pozbyciu się H.pylori jest oporność bakterii na antybiotyki – oznacza to, że czasami leki po prostu nie działają.
Obecnie nie ma jednak innego, skuteczniejszego sposobu leczenia infekcji H.pylori niż antybiotykoterapia. W standardzie leczenia stosuje się 2 lub 3 różne antybiotyki w połączeniu z inhibitorami pompy protonowej i/lub solami bizmutu, które zwiększają ich efektywność [2,4].
Rosnąca antybiotykooporność sprawia, że coraz częściej szuka się innych sposobów na Helicobacter pylori leczenie. Jednym z nich jest dieta.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąHelicobacter pylori a dieta
Z pewnością wiesz, że odpowiednio zaplanowana dieta chroni przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych – otyłość, cukrzyca typu 2, schorzenia układu sercowo-naczyniowego czy nowotwory.
Sposób żywienia odgrywa także kluczową rolę w leczeniu niektórych schorzeń, łagodząc ich objawy i wspierając proces leczenia [5]. Ale czy dietą jesteśmy w stanie wyleczyć infekcję Helicobacter pylori?
Obecnie nie istnieją żadne konkretne wytyczne określające jak powinna wyglądać dieta u chorych z Helicobacter pylori.
Głównym jej założeniem jest wprowadzenie do jadłospisu składników żywności, które w naturalny sposób wspomagają walkę z zakażeniem Helicobacter pylori.
Należą do nich m.in.: polifenole, laktoferyna, izotiocyjaniany, katechiny czy probiotyki [4, 6-9]. Jak w łatwy sposób odnaleźć wymienione składniki w żywności?
Co jeść i co pić przy Helicobacter pylori?
Poniżej lista produktów, które powinny znaleźć się w diecie na Helicobacter Pylori.
- Mleko i produkty mleczne – bogate w laktoferynę i probiotyki, które wspomagają skuteczność antybiotyków i zmniejszają ich skutki uboczne [7].
- Owoce jagodowe – żurawina, maliny, truskawki, jagody, borówki, jeżyny. Bogate w polifenole, które działają przeciwbakteryjnie na H.pylori i zmniejszają zdolność tej bakterii do kolonizacji żołądka [7,10].
- Warzywa kapustne – brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, rzodkiewka, jarmuż. Bogate w izotiocyjaniany, które działają bakteriobójczo na H.pylori [7,11].
- Oleje – olej rybi, oliwa z oliwek, olej z nasion czarnej porzeczki, olej z wiesiołka. Bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, działające przeciwzapalnie i hamująco na rozwój H.pylori [11,12].
- Miód — zawiera związki wykazujące działanie przeciwbakteryjnie względem H.pylori [7,11].
- Zielona herbata – zawiera katechiny, które działają przeciwbakteryjnie względem H.pylori [6,8].
- Zioła i przyprawy – czosnek, imbir, kurkuma, oregano, czarnuszka, cynamon, lukrecja. Zawierają związki wykazujące działanie przeciwbakteryjnie względem H.pylori [11].
Jak widzisz, składniki potencjalnie hamujące rozwój Helicobacter pylori występują w żywności dość powszechnie. Można powiedzieć, że dieta przy Helicobacter pylori to po prostu dieta zgodna z zasadami zdrowego żywienia, wzbogacona dodatkowo o produkty sprzyjające leczeniu H.pylori.
Ale jak taka dieta wygląda w praktyce?
Jadłospis od Respo rekomendowany w diecie na Helicobacter pylori:
Pamiętaj, że przy zakażeniu Helicobacter pylori dieta jest jedynie elementem wspomagającym terapię antybiotykami.
Mimo obiecujących wyników nad skutecznością hamowania wzrostu H.pylori przez żywność, jedyną zatwierdzoną metodą pozbycia się tej bakterii nadal pozostaje antybiotykoterapia [1,2].
Czego nie jeść przy Helicobacter pylori?
Wiesz, że tym, czego nie lubi Helicobacter jest dieta bogata w owoce, warzywa, produkty mleczne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Ale to nie wszystko – są również produkty, które sprzyjają rozwojowi H.pylori i należy wykluczyć je z jadłospisu.
Czego nie jeść przy Helicobacter pylori? Unikaj:
- dużej ilości soli,
- przetworów mięsnych i rybnych (peklowane, wędzone, solone),
- przetworów warzywnych (marynowane, solone, kiszone).
Wymienione produkty bogate są w sól i/lub nitrozaminy, czyli związki o udowodnionym działaniu kancerogennym. Zwiększają one ryzyko infekcji H.pylori, a także potęgują szkodliwe działanie tego drobnoustroju przy istniejącym już zakażeniu.
Dieta bogata w sól przy infekcji H.pylori podwyższa szansę objawowego przejścia zakażenia, ale nie tylko — przede wszystkim zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka [9,13].
Żywność może zatem wspierać proces leczenia Helicobacter pylori, ale także zwiększać ryzyko pojawienia się poważnych schorzeń związanych z tym zakażeniem.
Racjonalna dieta, bogata w nieprzetworzone owoce i warzywa, produkty mleczne, a uboga w sól i przetworzoną żywność korzystnie wpływa na wyniki leczenia infekcji. Helicobacter pylori dieta łagodzi też objawy występujące przy zakażeniu [9].
Pamiętaj — objawowa i potwierdzona badaniami infekcja Helicobacter pylori powinna być leczona pod nadzorem lekarza.
Podsumowanie
Nasi dietetycy zajmują się wsparciem dietetycznym nie tylko w przypadku chęci utraty niechcianych kilogramów, ale także układaniem jadłospisów w przypadku różnego rodzaju chorób. Sprawdź naszą ofertę i otrzymaj dietę szytą na miarę swoich potrzeb!
Piśmiennictwo:
- Gonciarz M, Pruszowski J, Krzyżowska K. Zasady diagnostyki i leczenia zakażenia bakterią Helicobacter pylori. Lekarz POZ. 2017;3(3):161-8.
- Fedorowicz SA, Radzikowska KJ, Mende K, Ferenc S, Gnus J. Helicobacter pylori–dotychczasowa terapia i leczenie współczesne Helicobacter pylori: Historical therapy and current treatment. Pielęgniarstwo. 2020:49.
- Izzotti A, Durando P, Ansaldi F, Gianiorio F, Pulliero A. Interaction between Helicobacter pylori, diet, and genetic polymorphisms as related to non-cancer diseases. Mutation Research/Fundamental and Molecular Mechanisms of Mutagenesis. 2009;667(1):142-57.
- Mnich E, Ibran J, Chmiela M. Leczenie zakażeń Helicobacter pylori w świetle nasilającej się antybiotykooporności. Advances in Hygiene & Experimental Medicine/Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej. 2018;72.
- Gropper SS. The Role of Nutrition in Chronic Disease. Nutrients. 2023;15(3).
- Song H-Y, Zhou L, Liu D-y, Yao X-J, Li Y. What Roles Do Probiotics Play in the Eradication of Helicobacter pylori Current Knowledge and Ongoing Research. Gastroenterology Research and Practice. 2018;2018:9379480.
- Hołubiuk Ł, Imiela J. Diet and Helicobacter pylori infection. Prz Gastroenterol. 2016;11(3):150-4.
- Krynicka P, Ochmanek R, Strojewska P, Brzeska M, Frydrych A. WPŁYW SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH NA LECZENIE HELICOBACTER PYLORI. Nauki Przyrodnicze i Medyczne: Najnowsze doniesienia dotyczące nauk medycznych i biotechnologicznych.50.
- Öztekin M, Yılmaz B, Ağagündüz D, Capasso R. Overview of Helicobacter pylori Infection: Clinical Features, Treatment, and Nutritional Aspects. Diseases. 2021;9(4).
- Takeuchi H, Trang VT, Morimoto N, Nishida Y, Matsumura Y, Sugiura T. Natural products and food components with anti-Helicobacter pylori activities. World J Gastroenterol. 2014;20(27):8971-8.
- Fahey JW, Stephenson KK, Wallace AJ. Dietary amelioration of Helicobacter infection. Nutr Res. 2015;35(6):461-73.
- Park JM, Jeong M, Kim EH, Han YM, Kwon SH, Hahm KB. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake to Regulate Helicobacter pylori-Associated Gastric Diseases as Nonantimicrobial Dietary Approach. Biomed Res Int. 2015;2015:712363.
- Shu L, Zheng PF, Zhang XY, Feng YL. Dietary patterns and Helicobacter pylori infection in a group of Chinese adults ages between 45 and 59 years old: An observational study. Medicine (Baltimore). 2019;98(2):e14113.