Dieta planetarna. Na czym polega i jakie ma zalety?
Kluczowe wnioski
- Dieta planetarna jest podobna do fleksitariańskiej. Zakłada zwiększone spożycie warzyw i owoców, a także strączków i orzechów, z ograniczeniem zwłaszcza czerwonego mięsa.
- Stosowanie się do zasad diety przyjaznej planecie może zmniejszyć ryzyko nowotworów, cukrzycy typu 2, a także schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Co znajdziesz w artykule:
Co to jest dieta planetarna?
Dieta planetarna to zaproponowana przez ekspertów Komisji EAT-Lancet koncepcja sposobu żywienia sprzyjająca zdrowiu i naszej planecie [1].
Produkcja żywności (tj. uprawa, transport, przechowywanie, pakowanie, sprzedaż oraz konsumpcja) odpowiada za 21-37% emisji gazów cieplarnianych produkowanych przez człowieka [2].
Dodatkowo, produkcja żywności przyczynia się do zużycia 70% słodkiej wody, a rolnictwo globalnie zajmuje prawie 40% gruntów ziemskich [1].
Przekształcanie gruntów pod produkcję żywności jest najważniejszym czynnikiem powodujący utratę różnorodności biologicznej, wymieranie gatunków i wycinkę drzew.
Obecnie żyjemy w świecie pełnym skrajności.
Z jednej strony 820 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu, a z drugiej strony obserwujemy epidemię nadwagi i otyłości – dotyka ona ponad 2 miliardy ludzi. Aktualnie choroby dietozależne, takie jak cukrzyca, nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe są jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie [3].
Ale przejdźmy do konkretów: co możemy zrobić, aby pomóc naszej planecie i jednocześnie zadbać o swoje zdrowie?
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąZasady diety planetarnej
Na czym polega dieta planetarna?
Główne założenie diety przyjaznej planecie to przede wszystkim zwiększenie spożycia produktów pochodzenia roślinnego, a ograniczenie produktów odzwierzęcych, szczególnie czerwonego mięsa.
Dieta planetarna jest pokrewną diecie fleksitariańskiej i zakłada podwojenie spożycia owoców, warzyw, strączków i orzechów przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia mięsa czerwonego i cukru o 50%.
Najważniejsze założenia diety planetarnej [4]:
- Głównym źródłem białka powinny być produkty pochodzenia roślinnego.
- Umiarkowanie dopuszcza się spożywanie drobiu i jaj.
- Czerwone mięso, szczególnie przetworzone, powinno być spożywane na jak najniższym poziomie.
- Kilka razy w tygodniu należy włączyć do diety ryby lub inne produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
- Należy spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, nie włączając w to ziemniaków i innych warzyw skrobiowych.
- Przewagę powinny stanowić warzywa (200-600 g), a owoce ok. 100-300 g na dobę.
- Codziennie w jadłospisie powinny znaleźć się orzechy (ok. 50 g) i rośliny strączkowe (75 g).
- Tygodniowo jadłospis nie powinien zawierać więcej niż 98 g czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, jagnięcina), 203 g drobiu i 196 g ryb i owoców morza.
- Głównym źródłem tłuszczu powinny być nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze nasycone należy spożywać na jak najniższym poziomie.
- Węglowodany powinny pochodzić z pełnoziarnistych produktów. Należy maksymalnie ograniczyć w diecie cukier – do <5% energetyczności diety.
- Umiarkowane spożycie mleka i produktów mlecznych – ok. 250 g na dobę.
Dla ułatwienia komisja EAT-Lancet zaproponowała podział produktów na 3 grupy:
- Zalecane: warzywa, owoce, strączki, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, ryby.
- Zalecane w ograniczonej ilości: drób, jaja, nabiał.
- Niezalecane: czerwone mięso, warzywa skrobiowe (np. ziemniaki).
Dodatkowo, dieta planetarna powinna dostarczać adekwatną do zapotrzebowania ilość energii.
Powinna być dostosowana indywidualnie do wieku, płci i stanu zdrowia, a także do uwarunkowań kulturowych i geograficznych.
Dieta przyjazna dla środowiska powinna również uwzględniać sezonowość produktów, a także do minimum ograniczyć straty i marnowanie żywności.
Dieta planetarna a środowisko
Wiesz już, że produkcja żywności jest głównym czynnikiem odpowiedzialnym za degradację środowiska.
Łącznie 70% światowej słodkiej wody jest przeznaczane na nawadnianie upraw, z czego 24% jest wykorzystywane do karmienia zwierząt gospodarskich.
Co więcej, produkcja mięsa wiąże się z większym nakładem wody niż produkcja żywności roślinnej – do wyprodukowania 1kg wołowiny potrzeba aż 43 000 litrów wody, przy czym do produkcji 1 kg zboża potrzeba tylko 1000 litrów [5].
W praktyce za największą emisję gazów cieplarnianych odpowiedzialna jest produkcja mięsa i żywności pochodzenia zwierzęcego, z jagnięciną, wołowiną i serem żółtym na podium. Do najmniejszej emisji przyczynia się za to produkcja orzechów, tofu i jaj [6].
Dodatkowo udowodniono, że dieta roślinna w najmniejszym stopniu oddziałuje na środowisko. Jej produkcja przyczynia się do najniższej emisji gazów cieplarnianych, a także do najmniejszych nakładów wody i gruntów rolnych.
Co więcej, wykazano, że ilość wody użytej do produkcji żywności jest wprost proporcjonalna do zawartości białka zwierzęcego w produkcie i może być nawet 100-krotnie wyższa przy produktach odzwierzęcych w porównaniu do surowców zawierających białka roślinne [7].
Według badań przejście na dietę planetarną ma potencjał zmniejszenia [5] :
- zużycia gruntów rolnych o 76%,
- emisji gazów cieplarnianych o 49%,
- zużycia pitnej wody o 21%.
Dodatkowo, komisja EAT-Lancet przewiduje, że do 2050 roku populacja na świecie wzrośnie do 10 miliardów.
Brak wprowadzenia zmian w diecie, a także w globalnej produkcji żywności, grozi wyczerpaniem zasobów naszej planety. Tworzy to zagrożenia zarówno dla środowiska, jak i przyszłego bezpieczeństwa żywnościowego – po prostu możemy nie być w stanie zapewnić żywności dla całej populacji [8].
Dieta planetarna a korzyści zdrowotne
Zmiana diety na planetarną przynosi ogromne korzyści zdrowotne. Choroby dietozależne, takie jak nowotwory, cukrzyca typu 2 czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego to jedne z głównych przyczyn zgonów na świecie [9].
Dieta bogata w warzywa, owoce, orzechy, strączki, pełnoziarniste zboża, ryby i nienasycone oleje, a uboga w produkty odzwierzęce i cukier wiąże się z niższym ryzykiem śmiertelności ze wszystkich powodów.
Dodatkowo, ogromna liczba badań wskazuje, że dieta oparta na produktach roślinnych zmniejsza ryzyko otyłości i rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie czy choroby sercowo-naczyniowe [5,8].
Według Komisji EAT-Lancet zmiana diety na planetarną może przyczynić się do zmniejszenia ilości zgonów rocznie o ponad 11 milionów [1]!
Kluczowym aspektem pozytywnie wpływającym na stan zdrowia przy diecie planetarnej jest z pewnością ograniczenie czerwonego i przetworzonego mięsa.
Badania wskazują, że spożywanie 100 g czerwonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych o 11%! Odsetek ten jest jeszcze wyższy w przypadku przetworzonego czerwonego mięsa – każde spożyte 50 g to wzrost ryzyka o 26% [10].
Dodatkowo, spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworów. Dzienne spożywanie 50g przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko nowotworów jelita grubego o 18% [11]!
Przepisy na diecie planetarnej
Znasz już zasady i korzyści płynące ze stosowania diety planetarnej. Ale jak taka dieta wygląda w praktyce?
Poniższej przygotowaliśmy dla Ciebie przykładowy jadłospis przyjazny planecie, a także Twojemu zdrowiu.
Dieta planetarna – przepisy od Respo:
Dieta planetarna – opinia dietetyczki
Dieta planetarna opiera się przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego. Zaleca spożywanie dużej ilości warzyw, owoców, strączków, orzechów i pełnoziarnistych produktów zbożowych – żywności, której generalnie dalej spożywamy zbyt mało.
Dodatkowo, dieta przyjazna planecie zakłada maksymalne ograniczenie w diecie mięsa, co jest zdecydowanie korzystne zarówno w profilaktyce nowotworów, jak i chorób sercowo-naczyniowych.
Dieta planetarna stanowi świetną bazę do rozpoczęcia zmiany nawyków żywieniowych – przynosi korzyści zdrowotne, jej zasady są proste, a liczba zalecanych produktów zróżnicowana.
Jak wspomnieliśmy, w swoich założeniach dieta planetarna bardzo przypomina dietę fleksitariańską, która zgodnie z tegorocznym „Rankingiem najlepszych i najgorszych diet świata” amerykańskiego magazynu U.S. News zajmuje bardzo wysokie, bo aż 5. miejsce [12].
Dieta planetarna ma bardzo duży potencjał nie tylko w aspekcie dbania o środowisko, ale także przekłada się na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.
Jej założenia są stosunkowo proste do wprowadzenia w życie, a korzyści jakie ze sobą niesie z pewnością są tego warte.
Zmień dietę z Respo!
Dieta planetarna zakłada ograniczenie spożywania produktów odzwierzęcych na korzyść większego spożycia żywności roślinnej. Jej założenia przynoszą ogromne korzyści zarówno planecie, jak i naszemu zdrowiu.
Chcesz zacząć dbać o siebie i o środowisko? Sprawdź naszą ofertę! Dobierzemy dietę dopasowaną pod Twoje potrzeby i wartości, a dietetyk będzie wspierał Cię i motywował podczas tej drogi.
Piśmiennictwo:
- Willett W, Rockström J, Loken B, Springmann M, Lang T, Vermeulen S, et al. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. The Lancet. 2019;393(10170):447-92.
- Climate Change and Land: an IPCC special report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security, and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. 2019.
- EAT-Lancet Commission Brief for Everyone https://eatforum.org/lancet-commission/eatinghealthyandsustainable/.
- EAT-Lancet Commission Brief for Healthcare Professionals https://eatforum.org/lancet-commission/healthcare-professionals/.
- Gibbs J, Cappuccio FP. Plant-based dietary patterns for human and planetary health. Nutrients. 2022;14(8):1614.
- Climate and Enviromental Impacts https://www.ewg.org/meateatersguide/a-meat-eaters-guide-to-climate-change-health-what-you-eat-matters/climate-and-environmental-impacts/.
- Chai BC, van der Voort JR, Grofelnik K, Eliasdottir HG, Klöss I, Perez-Cueto FJA. Which Diet Has the Least Environmental Impact on Our Planet? A Systematic Review of Vegan, Vegetarian and Omnivorous Diets. Sustainability. 2019;11(15):4110.
- Hemler EC, Hu FB. Plant-based diets for personal, population, and planetary health. Advances in Nutrition. 2019;10:S275-S83.
- WHO, Global Health Estimates: Life expectancy and leading causes of death and disability https://www.who.int/data/gho/data/themes/mortality-and-global-health-estimates.
- Shi W, Huang X, Schooling CM, Zhao JV. Red meat consumption, cardiovascular diseases, and diabetes: a systematic review and meta-analysis. Eur Heart J. 2023;44(28):2626-35.
- Cancer IAfRo. Volume 114: Consumption of red meat and processed meat. IARC Working Group Lyon. 2015:6-13.
- Best Diets Overall 2024 https://health.usnews.com/best-diet/best-diets-overall.