Dieta Low FODMAP – zasady, produkty i zastosowanie
Kluczowe wnioski
- FODMAP to akronim od słów: „fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”.
- Dieta Low FODMAP to sposób odżywiania zakładający ograniczenie źródeł fruktozy, laktozy, fruktanów, galaktooligosacharydów, a także polioli.
- Obecnie trwają badania sprawdzające, czy dieta Low FODMAP sprawdzi się w przypadku chorób zapalnych jelit, czyli IBD.
- Ten sposób żywienia może skutkować m.in. niedoborami pokarmowymi, dlatego najlepiej skonsultować jego wdrożenie ze specjalistą.
Co znajdziesz w artykule:
Choroby układu pokarmowego w XXI wieku
Zaparcia, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha… Choroby układu pokarmowego potrafią dać w kość, a gdy ich przyczyna jest nieuchwytna, rośnie poczucie bezsilności i frustracji.
Niestety: współczesny, sposób życia pełen stresu i niskiej jakości diety predysponuje do schorzeń dotykających jelit. Prym wiodą tu dwa zaburzenia, obydwa często znane pod akronimami: IBS i SIBO.
Co kryje się pod tymi tajemniczymi skrótami?
- IBS, czyli Irritable Bowel Syndrome to schorzenie w polskiej nomenklaturze znane jako zespół jelita drażliwego; jest to przewlekła choroba czynnościowa, której przyczyny nie są do końca jasne. Ważną rolę zdają się jednak odgrywać zaburzenia w funkcjonowaniu osi mózg-jelita. IBS objawia się bólem brzucha i zaburzeniem rytmu wypróżnień: zarówno pod postacią zaparć, jak i biegunek [1].
- SIBO, czyli Small Intestine Bacterial Overgrowth (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego) to schorzenie związane z nadmierną kolonizacją jelita cienkiego przez bakterie tlenowe i beztlenowe. Jego objawy związane są ze wzmożoną fermentacją składników odżywczych w jelicie cienkim, a przez to z bólem brzucha i wzdęciami [2].
Co ciekawe IBS i SIBO często występują w duecie, a badania wskazują, że około 40% osób z zespołem jelita drażliwego choruje jednocześnie na SIBO (choć według niektórych danych odsetek ten może wynosić nawet… 80%!) [3,4].
I choć ciężko szukać pozytywów w tej sytuacji, to pewnym ułatwieniem dla osób cierpiących na IBS i SIBO może być… dieta. A konkretnie: fakt, że i w IBS, i SIBO korzyści może przynosić ten sam sposób odżywiania: tzw. dieta low-FODMAP.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietąCzym jest dieta Low FODMAP?
Co to jest low-FODMAP? Po raz kolejny mamy tu do czynienia z akronimem do rozszyfrowania.
FODMAP to [5]:
- F – fermentable
- O – oligosaccharides
- D – disaccharides
- M – monosaccharides
- A – and
- P – polyols
W tłumaczeniu na język polski „FODMAP” oznacza więc „fermentujące oligosacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole”.
Choć brzmi to tajemniczo, to w praktyce chodzi o fermentujące węglowodany złożone z jednej cząsteczki cukrowej (monosacharydy), dwóch cząsteczek (disacharydy), kilku cząsteczek (oligosacharydy) oraz o tzw. alkohole wielowodorotlenowe (poliole).
A jeszcze konkretniej? Do FODMAP zaliczamy [5,6]:
- w grupie monosacharydów: fruktozę,
- w grupie disacharydów: laktozę,
- w grupie oligosacharydów: fruktany i galaktooligosacharydy,
- w grupie polioli: ksylitol, sorbitol, mannitol, maltitol.
Wymienione wyżej związki mogą prowadzić do zaostrzenia symptomów IBS i SIBO w kilku mechanizmach [5]:
- są to związki osmotycznie czynne – czyli, innymi słowy, zwiększają ilość wody przenikającej do jelita – a to przyczynia się do powstawania biegunek,
- są to związki ulegające fermentacji z wytworzeniem gazów: wodoru, dwutlenku węgla oraz metanu – a to powoduje powstawanie wzdęć i związane z nimi bóle brzucha,
- FODMAP stanowią świetną pożywkę dla bakterii jelitowych, które wytwarzają z nich tzw. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe – kwas masłowy, kwas octowy oraz kwas propionowy; cząsteczki te są korzystne dla komórek nabłonka jelitowego (są dla nich źródłem energii) – jednak wytwarzane w nadmiarze mogą przyspieszać pasaż jelitowy, co przyczynia się do powstawania biegunek.
A więc: co to low-FODMAP?
Dieta low-FODMAP to nic innego jak sposób odżywiania mający na celu ograniczenie w diecie źródeł fruktozy, laktozy, fruktanów, galaktooligosacharydów oraz polioli.
Jej efektem ma być łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego oraz SIBO i poprawa funkcjonowania osób cierpiących na te schorzenia.
Dieta low-FODMAP przebiega często w trzech etapach [7]:
- Pierwszy etap to eliminacja wszystkich produktów bogatych w FODMAP na ok. 4-6 tygodni.
- Drugi etap to reintrodukcja wybranych produktów – innymi słowy: ponowne wprowadzanie do diety pojedynczych produktów bogatych w FODMAP i testowanie indywidualnej tolerancji: może się okazać, że niektóre produkty bogate w FODMAP sa przez nas dobrze tolerowane, podczas gdy inne nasilają objawy. Ten etap trwa 6-8 tygodni.
- Ostatni etap to personalizacja, czyli taka modyfikacja diety low-FODMAP, by jak najlepiej odpowiadała naszym potrzebom. Na tym etapie następuje eliminacja tych produktów, które faktycznie nasilają objawy, ale bez zbędnego wyłączania z diety produktów bogatych w FODMAP, które objawów nie wywołują. Celem tego etapu jest ograniczenie ryzyka niedoborów żywieniowych i skutków ubocznych, które mogą pojawiać się pod wpływem restrykcyjnego stosowania diety low-FODMAP przez długi czas.
Tabela i lista produktów dozwolonych na Low FODMAP
Jak wybierać produkty low-FODMAP?
Po pierwsze warto wiedzieć, w których grupach żywności możemy spodziewać się fermentujących węglowodanów i polioli.
Lista produktów, low-FODMAP i high-FODMAP obejmuje tak naprawdę kilka podstawowych grup i są to:
- owoce,
- warzywa,
- nasiona roślin strączkowych,
- nabiał,
- orzechy,
- produkty przetworzone – głównie słodycze,
- produkty zbożowe.
To właśnie w tych produktach obecne są związki z grupy FODMAP. Jakie?
Odpowiedź znajdziesz w poniższej tabeli. Pamiętaj jednak, że zawarte w niej informacje nie mogą być traktowane zero-jedynkowo.
Przykładowo to, że nabiał jest potencjalnym źródłem laktozy, nie oznacza, że KAŻDY nabiał jest produktem high-FODMAP.
Poniższa tabela ma jednak pokazać, jakie związki (a konkretnie: ich ilość) decyduje o tym, że produkt z danej grupy jest klasyfikowany jako produkt low-FODMAP lub high-FODMAP.
FODMAP w grupach produktów spożywczych – tabela [8,9]:
Grupa produktów | Związki z grupy FODMAP |
Owoce | fruktoza, naturalnie występujące poliole, fruktany |
Warzywa | fruktany, naturalnie występujące poliole, w mniejszym stopniu fruktoza |
Nabiał | laktoza |
Nasiona roślin strączkowych | galaktooligosacharydy |
Orzechy | galaktooligosacharydy, fruktany |
Produkty zbożowe | fruktany |
Słodycze | fruktoza, dodane do żywności poliole |
Słodkie napoje, soki | fruktoza |
Co decyduje o tym, że konkretne produkty są klasyfikowane jako produkty low-FODMAP? Właśnie zawartość wymienionych wyżej związków.
I tak na przykład: owoce bogate we fruktozę i naturalne poliole będą uznawane za produkty high-FODMAP, za to owoce, w których jest tych związków mniej będą uznawane za produkty low-FODMAP.
Nabiał o niskiej zawartości laktozy będzie low-FODMAP, za to nabiał bogaty w laktozę to produkt na diecie low-FODMAP niedozwolony itd.
Tak wygląda teoria – a praktyka? Jakie są produkty dozwolone w low-FODMAP?
Low-FODMAP – tabela produktów dozwolonych [7,8,10]:
Grupa produktów | Produkty low-FODMAP |
Owoce | Ananas, melon, borówki, kiwi, mandarynka, banan, pomarańcza, truskawki, maliny, winogrona, marakuja, grejpfrut |
Warzywa | Sałata, marchewka, ogórek, ziemniaki, dynia, cukinia, pomidory, fasolka szparagowa, szpinak, czerwona papryka, bakłażan, seler naciowy, bataty, endywia, pietruszka, rzepa, rukola |
Nabiał i jego alternatywy | Mleko i nabiał bez laktozy, napoje ryżowe i migdałowe niesłodzone, sery podpuszczkowe (żółte), kefir, feta, sery brie i camembert |
Nasiona roślin strączkowych | Twarde tofu |
Orzechy i nasiona | Orzechy włoskie, orzechy makadamia, orzeszki ziemne, pestki dyni, chia, masło orzechowe |
Produkty zbożowe | Ryż, komosa ryżowa, owies, chleb orkiszowy na zakwasie, proso, gryka, mąka kukurydziana |
Słodycze | Ciemna czekolada, syrop klonowy, cukier stołowy |
W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć o jednej kwestii: czyli porcjach. Jak mówił Paracelsus, „dawka czyni truciznę” i ta sentencja ma znaczenie przy diecie low-FODMAP.
O co chodzi? Wyjaśnimy to sobie na przykładzie mandarynek.
Otóż: mandarynki są uznawane za owoce low-FODMAP, bo w 100 g zawierają jedynie 1,5 g fruktozy. Zjedzenie 1-2 sztuk tego kwaskowatego owocu będzie więc bezpieczne i dostarczy małych ilości FODMAP.
Ale jeśli zdecydujemy sie na zjedzenie 5-6 mandarynek za jednym razem, to nagle okaże się, że zawarta w nich ilość fruktozy będzie wynosiła nie 1-2 g a bliżej 5-6 g, a więc całkiem dużo.
Wnioski?
Nawet w przypadku produktów dozwolonych w low-FODMAP ważna jest wielkość porcji. Zwłaszcza w przypadku owoców (które, nawet jeśli są uznawane za low-FODMAP, wciąż zawierają pewne ilości fruktozy), ale także innych produktów takich jak orzechy, produkty zbożowe czy warzywa.
Z naszego bloga dowiesz się także na czym polega:
Dieta Low FODMAP i produkty zakazane
Wiesz już, jakie są zalecane produkty w diecie low-FODMAP.
Teraz czas na drugą stronę medalu, czyli te produkty, których należy w tej diecie unikać ze względu na wysoką zawartość fruktozy, laktozy, polioli, fruktanów czy galaktoologosacharydów.
Produkty zakazane w diecie low-FODMAP tabela [7,8,10]:
Grupa produktów | Produkty high-FODMAP |
Owoce | Jabłka, gruszki, czereśnie, wiśnie, nektarynki, mango, brzoskwinie, arbuz, śliwki, jeżyny, morele, liczi, owoce suszone, soki owocowe |
Warzywa | Kalafior, czosnek, cebula, karczochy, szparagi, groszek, kapusta, brokuły, okra, brukselka, por, zielona papryka, cykoria, grzyby |
Nabiał i jego alternatywy | Mleko krowie, owcze i kozie (standardowe, z laktozą), twaróg, ricotta, jogurt, lody, śmietana, mascarpone, napoje sojowe wytworzone z całych ziaren soi, a nie z samych białek sojowych) |
Nasiona roślin strączkowych | Soja, soczewica, bób, groch, fasola, ciecierzyca, miękkie tofu |
Orzechy i nasiona | Pistacje, nerkowce |
Produkty zbożowe | Pieczywo, kasze i makarony na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia, płatki śniadaniowe |
Słodycze | Słodycze słodzone ksylitolem, sorbitolem, mannitolem, maltitolem, miód, syrop z agawy |
Skuteczność diety FODMAP – co mówi nauka?
Czy warto stosować dietę low-FODMAP?
Badania naukowe wskazują, że dieta low-FODMAP faktycznie potrafi świetnie sprawdzać się jako dieta przy IBS. A konkretnie: że ma wpływ na złagodzenie dwóch objawów zespołu jelita drażliwego – wzdęć i bólu brzucha [11].
Wydaje się, że warto dać jej szansę, jeśli cierpimy na IBS. Zwłaszcza że według literatury naukowej, aż 86% osób stosujących dietę low-FODMAP zauważa u siebie złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego [12].
Stosowanie diety low-FODMAP redukuje ilość gazów wytwarzanych w jelicie (dzięki czemu ogranicza powstawanie wzdęć), ma też wpływ na mniejsze przenikanie wody do jelita i dzięki temu zmniejszenie ryzyka biegunek.
Dieta ta poprawia jakość życia osób z IBS i to zarówno dorosłych, jak i dzieci, może więc stanowić świetne rozwiązanie terapeutyczne w tym uciążliwym schorzeniu [13].
Warto jednocześnie pamiętać, że dieta low-FODMAP ma swoje wady, wśród których należy wymienić [7,13]:
- możliwość niedoborów pokarmowych – w tym niedoboru wapnia, żelaza, błonnika i witamin: B1, B2, D oraz kwasu foliowego (chociaż wszystko zależy od dobrego zbilansowania diety – a badania wskazują, że dieta low-FODMAP wcale nie musi być niedoborowa),
- większe ryzyko występowania zaparć – ze względu na obniżoną zawartość błonnika w diecie
- niekorzystne zmiany w obrębie mikrobioty jelitowej, związane z głównie ze zmniejszeniem populacji korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium,
- pogorszenie samopoczucia ze względu na duże ograniczenia w pierwszym etapie diety low-FODMAP i związane z nimi poczucie frustracji oraz lęku, a także konieczność podporządkowania życia towarzyskiego pod założenia diety.
Właśnie dlatego ważne jest stosowanie diety low-FODMAP według odpowiedniego schematu, a najlepiej także pod opieką dietetyka.
Dzięki temu jadłospis może zostać dopasowany do indywidualnej tolerancji na poszczególne produkty, bez konieczności eliminacji z diety wszystkich produktów high-FODMAP.
Dla kogo dieta Low FODMAP?
Kto może skorzystać na stosowaniu diety low-FODMAP?
Jak już wiesz, jest to dieta opracowana głównie z myślą o pacjentach z zespołem jelita drażliwego (IBS) – badania wskazują zresztą, że jest w łagodzeniu objawów tego schorzenia naprawdę skuteczna.
Dieta low-FODMAP wydaje się być także dobrym rozwiązaniem dla osób z SIBO, zwłaszcza że SIBO często współwystępuje z IBS.
To jednak nie koniec zastosowań diety low-FODMAP, bo obecnie trwają badania nad jej przydatnością w łagodzeniu objawów grupy schorzeń oznaczanych akronimem IBD, czyli inflammatory bowel diseases (zapalne choroby jelit).
Są to choroby autoimmunologiczne jelit o nie do końca poznanej etiologii, a dwie główne jednostki chorobowe klasyfikowane jako IBD to:
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- choroba Leśniowskiego-Crohna.
Czy dieta low-FODMAP może pomóc w łagodzeniu ich objawów?
Wyniki badań są naprawdę obiecujące i wskazują, że u osób, u których zapalne choroby jelit są w remisji lub w aktywnej, ale łagodnej fazie, krótkoterminowe (6 tygodni) stosowanie diety low-FODMAP potrafi być naprawdę pomocne.
Konkretnie może wpływać na obniżenie aktywności choroby, redukcję poziomu kalprotektyny w kale oraz poprawę jakości życia pacjentów [14].
Przepisy na diecie Low FODMAP
Choć dieta low-FODMAP może wydawać się restrykcyjna, to przy odpowiednim planowaniu przepisy low-FODMAP potrafią zaskoczyć różnorodnością smaków i technik kulinarnych.
Dowód? Znajdziesz go poniżej pod postacią 5 przepisów low-FODMAP składających się na jednodniowy jadłospis, idealny dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.
Dieta low-FODMAP przepisy – jadłospis na 1 dzień:
Jak widzisz, dieta low-FODMAP może być naprawdę różnorodna.
Należy jednak pamiętać, że najważniejsze w trakcie jej stosowania jest dopasowanie do indywidualnych potrzeb.
Dieta Low FODMAP a współpraca z dietetykiem
W przypadku diety low-FODMAP chodzi tu tak naprawdę o dwie „kategorie” dopasowania: po pierwsze, pod standardowe preferencje żywieniowe i stan zdrowia.
I po drugie: dopasowanie do tolerancji poszczególnych produktów, która również potrafi być kwestią bardzo indywidualną.
Tak na przykład, niektóre osoby z zespołem jelita drażliwego mogą świetnie tolerować naturalne jogurty i wcale nie muszą eliminować ich z diety, z kolei dla innych owoce bogate w FODMAP takie jak jabłka, czy gruszki nie będą ani trochę problematyczne (podczas gdy u niektórych faktycznie będą mocno zaostrzać objawy).
Właśnie dlatego tak ważna jest współpraca z wykwalifikowanym dietetykiem, zwłaszcza na etapie personalizacji diety FODMAP. Bo dzięki konsultacji z ekspertem nie musisz eliminować dobrze tolerowanych produktów „na zapas”.
Dlatego jeśli szukasz pomocy przy diecie low-FODMAP, koniecznie sprawdź, jak może wyglądać dieta online od Respo.
Nasi dietetycy ułożą dla Ciebie dietę dopasowaną do potrzeb i pomogą Ci w takim dobraniu produktów źle i dobrze tolerowanych, by docelowa postać jadłospisu low-FODMAP stwarzała jak najmniejsze ryzyko niedoborów pokarmowych, a dodatkowo była także smaczna i różnorodna.
Piśmiennictwo:
- Adrych K, editor Zespół jelita drażliwego w świetle najnowszych wytycznych. Forum Medycyny Rodzinnej; 2018.
- Jabłkowski M, Białkowska-Warzecha J, Jabłkowska A. Zespół rozrostu bakteryjnego–SIBO. Jak go diagnozować i leczyć w praktyce lekarza rodzinnego w świetle nowych wytycznych? Lekarz POZ. 2022;8(1).
- Efremova I, Maslennikov R, Poluektova E, Vasilieva E, Zharikov Y, Suslov A, et al. Epidemiology of small intestinal bacterial overgrowth. World Journal of Gastroenterology. 2023;29(22):3400.
- Ghoshal UC, Shukla R, Ghoshal U. Small intestinal bacterial overgrowth and irritable bowel syndrome: a bridge between functional organic dichotomy. Gut and liver. 2017;11(2):196.
- Bellini M, Tonarelli S, Nagy AG, Pancetti A, Costa F, Ricchiuti A, et al. Low FODMAP diet: evidence, doubts, and hopes. Nutrients. 2020;12(1):148.
- Gibson PR. History of the low FODMAP diet. Journal of gastroenterology and hepatology. 2017;32:5-7.
- Bertin L, Zanconato M, Crepaldi M, Marasco G, Cremon C, Barbara G, et al. The Role of the FODMAP Diet in IBS. Nutrients. 2024;16(3):370.
- Spencer M, Chey WD, Eswaran S. Dietary renaissance in IBS: has food replaced medications as a primary treatment strategy? Current treatment options in gastroenterology. 2014;12:424-40.
- Gastroenterology Consultants of San Antonio: Low-FODMAP Diet, https://www.gastroconsa.com/patient-education/irritable-bowel-syndrome/low-fodmap-diet/
- Gastroenterology Associates of New Jersey (GANJ): Low FODMAP Diets and IBS: Do they work?, https://www.ganjllc.com/low-fodmap-diets-and-ibs-do-they-work/
- Altobelli E, Del Negro V, Angeletti PM, Latella G. Low-FODMAP diet improves irritable bowel syndrome symptoms: a meta-analysis. Nutrients. 2017;9(9):940.
- Nanayakkara WS, Skidmore PM, O’Brien L, Wilkinson TJ, Gearry RB. Efficacy of the low FODMAP diet for treating irritable bowel syndrome: the evidence to date. Clinical and experimental gastroenterology. 2016:131-42.
- Morariu I-D, Avasilcai L, Vieriu M, Lupu VV, Morariu B-A, Lupu A, et al. Effects of a Low-FODMAP Diet on Irritable Bowel Syndrome in Both Children and Adults—A Narrative Review. Nutrients. 2023;15(10):2295.
- Bodini G, Zanella C, Crespi M, Pumo SL, Demarzo MG, Savarino E, et al. A randomized, 6-wk trial of a low FODMAP diet in patients with inflammatory bowel disease. Nutrition. 2019;67:110542.