
Makaron z łososiem w delikatnym sosie kokosowym
Rewelacyjny przepis na danie, które do przyrządzenia nie wymaga zbyt wiele czasu. Makaron z łososiem przyrządza się bardzo łatwo i zdecydowanie szybko. Wyjątkowy smak potrawy podkreśla cukinia i mleczko kokosowe. Danie idealnie nadaje się na posiłek po treningowy.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
90 g
|
łososia wędzonego na zimno
|
50 g
|
makaronu bezglutenowego
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
0,1
|
opakowania mleczka kokosowego
30 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Cukinię obieramy obieraczką na cienkie, długie plasterki. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze kawałki.
Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy cukinię, całość podsmażamy przez ok. 5-10 minut do zmięknięcia warzyw.
Kiedy warzywa zmiękną, zalewamy całość mleczkiem kokosowym. Gdy mleczko kokosowe zacznie bulgotać, zmniejszamy moc palnika, dodajemy łososia i gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut.
Jeśli po tym czasie zostanie zbyt dużo płynu, zwiększamy moc palnika, aby odparować jego nadmiar. Jeśli natomiast sos zbyt szybko odparuje, dodajemy odrobinę gorącej wody.
Pod koniec gotowania dodajemy makaron oraz pomidorki koktajlowe. Doprawiamy w tym czasie solą, pieprzem oraz oregano. Całość smażymy jeszcze przez około 3 minuty.
Gotowe danie przekładamy na talerz.