Czy skyr jest zdrowy?
Kluczowe wnioski
- Czy skyr jest zdrowy? Tak, ponieważ jest to produkt bogaty w białko, a przy tym ma mało tłuszczu i węglowodanów. Dodatkowo zawiera wapń, fosfor, selen, cynk oraz witaminę B12.
- Spożywanie skyru jest rekomendowane na diecie redukcyjnej. Może być bazą dla niskokalorycznych, sycących posiłków, a także sycących deserów.

Co znajdziesz w artykule:
Co to jest skyr?
To zaskakujące, ale islandzki skyr… nie jest jogurtem.
W sklepach znajdziemy go na dziale z jogurtami, bo ma podobną do nich formę i konsystencję. Ale tradycyjnemu skyrowi bliżej do twarogu i serka wiejskiego, niż do jogurtu naturalnego.
Podczas produkcji skyru do mleka poza bakteriami dodawana jest także podpuszczka, a po zagęszczeniu i ścięciu mleka gęsty skyr uzyskuje się przez usunięcie płynnej serwatki.
W procesie produkcyjnym jogurtu naturalnego nie dodaje się podpuszczki i nie usuwa serwatki. Przez to produkt końcowy ma bardziej płynną konsystencję i niższą zawartość białka.
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Wartości odżywcze skyru
Spójrzmy na tabelę wartości odżywczych na opakowaniu jogurtu typu skyr.
Czy ma konkretne cechy, które wyróżniają go spośród innych produktów?
Skyr [100 g] | Jogurt naturalny 2% [100 g] | Jogurt grecki 10% [100 g] | |
Kaloryczność | 66 kcal | 58 kcal | 124 kcal |
Węglowodany | 4,0 g | 5,9 g | 5,0 g |
Białko | 12,0 g | 4,0 g | 3,6 g |
Tłuszcz | 0,2 g | 2,0 g | 10,0 g |
Jak widać, skyr ma największą zawartość białka oraz najniższą zawartość tłuszczu. Nie da się ukryć, że wśród jogurtów to właśnie skyr stanowi najlepsze źródło białka.
Właściwości zdrowotne skyru
Jakie właściwości ma skyr?
Tak jak każdy fermentowany, niskotłuszczowy produkt mleczny, skyr:
- jest źródłem antyoksydantów,
- ma pozytywny wpływ na mikrobiotę jelit,
- pomaga w obniżeniu stężenia cholesterolu LDL oraz poziomu trójglicerydów,
- może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II,
- może zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości,
- działa przeciwnowotworowo i może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, jelita grubego, piersi i prostaty [1,2].
Dodatkowo skyr stanowi bardzo dobre źródło:
- wapnia (100-130 mg na 100 g),
- fosforu,
- selenu,
- cynku,
- witaminy B2,
- witaminy B12 [3].
Jedynym minusem skyru jest bardzo niska zawartość tłuszczu, wpływająca na jego smak i konsystencję, które nie odpowiadają każdemu.
Śladowa zawartość tłuszczu sprawia także, że produkt nie będzie dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).

Skyr a odchudzanie
Skyr może sprzyjać skutecznej redukcji masy ciała dzięki swoim unikalnym wartościom odżywczym, czyli wysokiej zawartości białka i niskim udziale tłuszczu.
Jeden standardowy kubeczek skyru (150 g) to tylko 100 kcal i aż 18 g białka.
Dlatego islandzki produkt jest świetną bazą dla niskokalorycznych, sycących posiłków oraz zdrowych deserów, ułatwiających kontrolę apetytu.
Badania pokazują, że regularne spożycie fermentowanych produktów mlecznych:
- sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała,
- zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości,
- ma pozytywny wpływ na ważne elementy zdrowia metabolicznego, w tym kontrolę poziomu cukru we krwi oraz profil lipidowy [1,2].
Przepisy Respo ze skyrem
Jak wspomnieliśmy, skyr to świetna baza dla wielu posiłków. Znajdziesz je również w diecie od Respo.
👉 Sprawdź inne pomysły na zdrowe desery idealne również na diecie redukcyjnej.
Czy skyr jest zdrowy? Opinia dietetyczki
Jak myślisz: czy skyr jest zdrowy? Oczywiście! Dla większości osób skyr będzie świetnym, wartościowym dodatkiem do codziennej diety: źródłem łatwostrawnego białka oraz cennych witamin i minerałów.
Dzięki fermentacji mlekowej zachodzącej w jego procesie produkcyjnym skyr ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Od wsparcia mikrobioty jelit i działania przeciwzapalnego, aż po zmniejszone ryzyko rozwoju niektórych chorób.
Warto więc włączyć go do diety. A jeśli lubisz skyr i korzystasz z diety online Respo, poinformuj o tym swojego dietetyka.
🥇 Sprawdź właściwości zdrowotne innych produktów:
Piśmiennictwo:
- Wajs J, Stobiecka M. Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka. Repozytorium Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 2020, s.133-152.
- Marco ML, Sanders ME, Gänzle M, Arrieta MC, Cotter PD, De Vuyst L, Hill C, Holzapfel W, Lebeer S, Merenstein D, Reid G, Wolfe BE, Hutkins R. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on fermented foods. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021 Mar;18(3):196-208.
- Reykdal O, Rabieh S, Steingrimsdottir L, Gunnlaugsdottir H. Minerals and trace elements in Icelandic dairy products and meat. Journal of Food Composition and Analysis, 2011 24 (7): 980-986.