Czy skyr jest zdrowy?

Czy skyr jest zdrowy?

Od kilku lat przeżywamy prawdziwy boom na niskotłuszczowe produkty proteinowe. Wszystko zaczęło się od jednego, niepozornego jogurtu pochodzącego z dalekiej północy. Niskotłuszczowy, bogaty w białko skyr szybko stał się ulubieńcem wszystkich osób dbających o sylwetkę i aktywnych fizycznie. Czy skyr naprawdę jest taki zdrowy?

Kluczowe wnioski

  • Czy skyr jest zdrowy? Tak, ponieważ jest to produkt bogaty w białko, a przy tym ma mało tłuszczu i węglowodanów. Dodatkowo zawiera wapń, fosfor, selen, cynk oraz witaminę B12.
  • Spożywanie skyru jest rekomendowane na diecie redukcyjnej. Może być bazą dla niskokalorycznych, sycących posiłków, a także sycących deserów.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb. Dołącz do Respo.

Co to jest skyr?

To zaskakujące, ale islandzki skyr… nie jest jogurtem.

W sklepach znajdziemy go na dziale z jogurtami, bo ma podobną do nich formę i konsystencję. Ale tradycyjnemu skyrowi bliżej do twarogu i serka wiejskiego, niż do jogurtu naturalnego.

Podczas produkcji skyru do mleka poza bakteriami dodawana jest także podpuszczka, a po zagęszczeniu i ścięciu mleka gęsty skyr uzyskuje się przez usunięcie płynnej serwatki.

W procesie produkcyjnym jogurtu naturalnego nie dodaje się podpuszczki i nie usuwa serwatki. Przez to produkt końcowy ma bardziej płynną konsystencję i niższą zawartość białka. 

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Wartości odżywcze skyru

Spójrzmy na tabelę wartości odżywczych na opakowaniu jogurtu typu skyr.

Czy ma konkretne cechy, które wyróżniają go spośród innych produktów?

Skyr [100 g]Jogurt naturalny 2% [100 g]Jogurt grecki 10% [100 g]
Kaloryczność66 kcal58 kcal124 kcal
Węglowodany4,0 g5,9 g5,0 g
Białko12,0 g4,0 g3,6 g
Tłuszcz0,2 g2,0 g10,0 g

Jak widać, skyr ma największą zawartość białka oraz najniższą zawartość tłuszczu. Nie da się ukryć, że wśród jogurtów to właśnie skyr stanowi najlepsze źródło białka.

Właściwości zdrowotne skyru

Jakie właściwości ma skyr?

Tak jak każdy fermentowany, niskotłuszczowy produkt mleczny, skyr:

  • jest źródłem antyoksydantów,
  • ma pozytywny wpływ na mikrobiotę jelit,
  • pomaga w obniżeniu stężenia cholesterolu LDL oraz poziomu trójglicerydów,
  • może zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II,
  • może zmniejszać ryzyko rozwoju otyłości,
  • działa przeciwnowotworowo i może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów żołądka, jelita grubego, piersi i prostaty [1,2]. 

Dodatkowo skyr stanowi bardzo dobre źródło:

  • wapnia (100-130 mg na 100 g),
  • fosforu,
  • selenu,
  • cynku,
  • witaminy B2,
  • witaminy B12 [3]. 

Jedynym minusem skyru jest bardzo niska zawartość tłuszczu, wpływająca na jego smak i konsystencję, które nie odpowiadają każdemu.

Śladowa zawartość tłuszczu sprawia także, że produkt nie będzie dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). 

Spektakularne metamorfozy Podopiecznych Respo. Poznaj ich historie.

Skyr a odchudzanie

Skyr może sprzyjać skutecznej redukcji masy ciała dzięki swoim unikalnym wartościom odżywczym, czyli wysokiej zawartości białka i niskim udziale tłuszczu.

Jeden standardowy kubeczek skyru (150 g) to tylko 100 kcal i aż 18 g białka.

Dlatego islandzki produkt jest świetną bazą dla niskokalorycznych, sycących posiłków oraz zdrowych deserów, ułatwiających kontrolę apetytu.

Badania pokazują, że regularne spożycie fermentowanych produktów mlecznych:

  • sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała,
  • zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości,
  • ma pozytywny wpływ na ważne elementy zdrowia metabolicznego, w tym kontrolę poziomu cukru we krwi oraz profil lipidowy [1,2]. 

Przepisy Respo ze skyrem

Jak wspomnieliśmy, skyr to świetna baza dla wielu posiłków. Znajdziesz je również w diecie od Respo.


210 kcal

Lodowy deser ze skyrem i owocami


Przyjemność da się połączyć ze zdrowiem! Oto pełen białka pomysł na deser, który zaspokoi Twoją ochotę na słodkości, nie tylko na diecie redukcyjnej.


568 kcal

Skyrowe omleciki z miodem i borówkami


Aż 41 gramów białka i tylko 20 gramów przygotowania. Te skyrniki skradną Twoje serce i… kubki smakowe! Dzięki dodatkowi borówek to także świetne źródło polifenoli.


420 kcal

Kremowa kasza manna z prażonym jabłkiem


Tylko 15 minut wystarczy, aby przypomnieć sobie czasy dzieciństwa. Oto kremowa kasza manna z prażonym jabłkiem, z dużą ilością białka oraz bez cukru. Takie przysmaki również możesz jeść na diecie!


597 kcal

Waniliowa owsianka z wiśniami


Owsianka to idealny pomysł na pożywny i smaczny posiłek na diecie. Znów z dodatkiem skyru, tym razem o smaku waniliowym, dla dodania jeszcze więcej słodyczy.


390 kcal

Koktajl malinowy


3 minuty wykonania, aż 30 gramów białka i 18 gramów błonnika. Oto szybki koktajl idealny na słodką przekąskę, do której z pewnością często będziesz wracać.

👉 Sprawdź inne pomysły na zdrowe desery idealne również na diecie redukcyjnej.

Dołącz do 64534
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Czy skyr jest zdrowy? Opinia dietetyczki

Jak myślisz: czy skyr jest zdrowy? Oczywiście! Dla większości osób skyr będzie świetnym, wartościowym dodatkiem do codziennej diety: źródłem łatwostrawnego białka oraz cennych witamin i minerałów.

Dzięki fermentacji mlekowej zachodzącej w jego procesie produkcyjnym skyr ma szereg korzystnych właściwości zdrowotnych. Od wsparcia mikrobioty jelit i działania przeciwzapalnego, aż po zmniejszone ryzyko rozwoju niektórych chorób.

Warto więc włączyć go do diety. A jeśli lubisz skyr i korzystasz z diety online Respo, poinformuj o tym swojego dietetyka.

🥇 Sprawdź właściwości zdrowotne innych produktów:

Piśmiennictwo:

  1. Wajs J, Stobiecka M. Wpływ mlecznych produktów fermentowanych na zdrowie człowieka. Repozytorium Uniwersytetu Wrocławskiego, Wrocław 2020, s.133-152.
  2. Marco ML, Sanders ME, Gänzle M, Arrieta MC, Cotter PD, De Vuyst L, Hill C, Holzapfel W, Lebeer S, Merenstein D, Reid G, Wolfe BE, Hutkins R. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on fermented foods. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021 Mar;18(3):196-208. 
  3. Reykdal O, Rabieh S, Steingrimsdottir L, Gunnlaugsdottir H. Minerals and trace elements in Icelandic dairy products and meat. Journal of Food Composition and Analysis, 2011 24 (7): 980-986.