Czy gorzka czekolada jest zdrowa?
Kluczowe wnioski
- Gorzka czekolada w umiarkowanych ilościach jest zdrowa. Jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin, a także antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
- Pozytywne efekty na zdrowie daje spożywanie około 20-30 gramów gorzkiej czekolady 3 do 4 razy w ciągu tygodnia.

Co znajdziesz w artykule:
Właściwości gorzkiej czekolady
Potrafisz sobie wyobrazić świat bez czekolady? My też nie! Jest aromatyczna, kremowa i rozpływa się w ustach. Jednak wyjątkowy smak to nie wszystko.
Czy czekolada ma jakieś unikalne właściwości zdrowotne?
Zacznijmy od tego, że czekolada czekoladzie nierówna. Spożycie mlecznej lub białej czekolady nie daje szczególnych korzyści zdrowotnych z uwagi na niewielką zawartość proszku kakaowego.
To gorzka czekolada jest uznawana za najzdrowszą – ma najniższą zawartość cukru oraz najwyższy udział korzystnych dla zdrowia, bioaktywnych związków pochodzących z kakao [1,2].
Jakie właściwości ma gorzka czekolada?
- Jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym magnezu, fosforu, miedzi, cynku, żelaza i potasu.
- Dostarcza niewielkich ilości niektórych witamin: witaminy K, witaminy B2, B3 i B5.
- Jest źródłem antyoksydantów, w tym flawonoidów, kwasów fenolowych, teobrominy i resweratrolu, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe [1,2].
Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!
Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.
Sprawdź pakiety z dietą
Kaloryczność gorzkiej czekolady
Spośród wszystkich czekolad to właśnie gorzka zawiera najmniej cukrów prostych. Jednak przez wysoką zawartość tłuszczu kakaowego pozostaje wysokokalorycznym produktem.
Wartości odżywcze standardowej gorzkiej czekolady:
- ok. 600 kcal na 100 g produktu,
- 45-50% węglowodanów (w tym 8-12 g błonnika / 100 g),
- 42-46% tłuszczu,
- 7-9% białka.
Wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie
Czy gorzka czekolada jest zdrowa i może być elementem dobrze zbilansowanej diety?
Nie da się ukryć, że ma wyjątkowe właściwości, które zawdzięcza wysokiej zawartości bogatego w przeciwutleniacze kakao.
Jaki jest wpływ gorzkiej czekolady na nasze zdrowie?
⏩ 1. Gorzka czekolada a poziom cukru we krwi
Flawonoidy gorzkiej czekolady:
- spowalniają wchłanianie węglowodanów w jelitach,
- zwiększają wrażliwość na insulinę,
- obniżają poziom glukozy we krwi na czczo.
Umiarkowane spożycie czekolady (ok. 2 porcji tygodniowo) zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu II [1-3].
⏩ 2. Gorzka czekolada a cholesterol
Antyoksydanty zawarte w gorzkiej czekoladzie zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach, co obniża poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi [1,3].
⏩ 3. Gorzka czekolada a ryzyko sercowo-naczyniowe
Regularne spożycie gorzkiej czekolady w nieznacznym stopniu obniża ciśnienie tętnicze krwi dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych [1].
Warto zaznaczyć, że skala tego zjawiska jest niewielka (średnio -1,8 mmHg), przez co nie ma większego znaczenia w praktyce klinicznej.
Zdecydowanie ważniejszym, pozytywnym działaniem czekolady na układ krwionośny jest poprawa funkcji śródbłonka naczyniowego, hamowanie nadmiernej agregacji płytek krwi oraz redukcja ryzyka miażdżycy i udaru mózgu [2].
⏩ 4. Gorzka czekolada a apetyt
Flawonoidy gorzkiej czekolady zmniejszają wydzielanie hormonu głodu, czyli greliny. Regularne spożycie gorzkiej czekolady sprzyja prawidłowej regulacji działania ośrodku głodu i sytości w mózgu [1].
⏩ 5. Gorzka czekolada a mikrobiota jelit
Gorzka czekolada moduluje równowagę mikrobioty jelit, zwiększając aktywność „dobrych” bakterii (np. bakterii kwasu mlekowego).
Działa również przeciwzapalnie na błonę śluzową jelit [1].
⏩ 6. Gorzka czekolada a układ nerwowy
Flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie mają działanie neuroprotekcyjne, czyli chroniące układ nerwowy przed uszkodzeniami i rozwojem niektórych chorób (np. choroby Alzheimera, choroby Parkinsona) [1,2].
Spożycie gorzkiej czekolady może poprawiać pamięć i funkcje poznawcze, a także redukować uczucie zmęczenia [4].

Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę?
Gorzka czekolada powinna zawierać przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Najlepsze gorzkie czekolady składają się wyłącznie z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz cukru.
Opcjonalnymi dodatkami są: lecytyny (zazwyczaj sojowe lub słonecznikowe), dodatki aromatyczne (np. wanilia) oraz sól.
Zastanawiasz się, jak wybrać dobrą gorzką czekoladę?
Postaraj się wybrać produkt:
- o najkrótszym składzie, bez zbędnych dodatków,
- z jak największą zawartością miazgi kakaowej,
- dostarczający jak najmniejszej ilości cukrów prostych (informację znajdziesz w tabeli wartości odżywczych).
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Opinia dietetyka
Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Tak, ale… pamiętaj, że to dawka czyni truciznę!
W większości badań pozytywne efekty zdrowotne dawało spożycie gorzkiej czekolady 3-4 razy w tygodniu w ilości 20-30 g na jedną porcję, co zazwyczaj odpowiada 2-3 kostkom.
W przeglądzie badań określono optymalne spożycie gorzkiej czekolady na poniżej 100 g w ciągu tygodnia, przy czym najkorzystniejsza dla zdrowia dawka nie przekraczała 50 g.
Jaki z tego wniosek?
Umiarkowane, rozsądne spożycie gorzkiej czekolady jest świetnym, zdrowym nawykiem, ale nie powinniśmy przesadzać. Duża ilość gorzkiej czekolady w diecie nie będzie korzystna z uwagi na wysoką kaloryczność, zawartość cukrów prostych oraz tłuszczu [2].
Przepisy Respo z gorzką czekoladą
Masz ochotę na zdrowe potrawy z dodatkiem czekolady? Dobrze się składa!
Przygotowaliśmy dla Ciebie pięć najlepszych czekoladowych przepisów Respo. Przekonaj się, że czekolada i kakao mogą być elementami zdrowej, zbilansowanej diety!
Zmień dietę z Respo!
Nie musisz rezygnować ze słodkości, aby zgubić niechciane kilogramy i zadbać o zdrowie. Potwierdzają to nasi Podopieczni, którzy jedzą smacznie i prosto!
Przykładem jest Klaudia, która zgłosiła się do nas, ponieważ chciała lepiej poczuć się w swoim ciele. Dzięki prostej i smacznej diecie ułożonej przez naszą dietetyczkę kliniczną osiągnęła niebywały sukces!

Nie tylko zrzuciła prawie 9 kilogramów, ale także wypracowała zdrowe nawyki. Wszystko to jedząc takie posiłki jak spaghetti z pesto, nachosy z salsą czy ciasto bananowe z czekoladą.
Ty też tak możesz! Dietetyk online Respo ułoży dietę dopasowaną do Twoich indywidualnych potrzeb, w tym czasu na przygotowywanie posiłków oraz preferencji smakowych. Jeśli więc lubisz gorzką czekoladę, to z pewnością trafi ona do Twojego menu.
Piśmiennictwo:
- Zugravu C, Otelea MR. Dark Chocolate: To Eat or Not to Eat? A Review. J AOAC Int. 2019 Sep 1;102(5):1388-1396.
- Montagna MT, Diella G, Triggiano F, Caponio GR, De Giglio O, Caggiano G, Di Ciaula A, Portincasa P. Chocolate, „Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 6;16(24):4960.
- Darand M, Hajizadeh Oghaz M, Hadi A, Atefi M, Amani R. The effect of cocoa/dark chocolate consumption on lipid profile, glycemia, and blood pressure in diabetic patients: A meta-analysis of observational studies. Phytother Res. 2021 Oct;35(10):5487-5501.
- Nemoto K, Kokubun K, Ogata Y, Koike Y, Arai T, Yamakawa Y. Dark Chocolate Intake May Reduce Fatigue and Mediate Cognitive Function and Gray Matter Volume in Healthy Middle-Aged Adults. Behav Neurol. 2022 Dec 13;2022:6021811.