Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Czy gorzka czekolada jest zdrowa?

Prawdziwy superfood, czy... bezwartościowe połączenie tłuszczu z cukrem? Na temat gorzkiej czekolady powstało mnóstwo mitów dietetycznych. Dowiedz się, co mówią badania naukowe i sprawdź, jak smakuje prawda o gorzkiej czekoladzie!

Kluczowe wnioski

  • Gorzka czekolada w umiarkowanych ilościach jest zdrowa. Jest źródłem wielu składników mineralnych i witamin, a także antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
  • Pozytywne efekty na zdrowie daje spożywanie około 20-30 gramów gorzkiej czekolady 3 do 4 razy w ciągu tygodnia.
Dopasujemy dietę do Twoich potrzeb. Dołącz do Respo.

Właściwości gorzkiej czekolady

Potrafisz sobie wyobrazić świat bez czekolady? My też nie! Jest aromatyczna, kremowa i rozpływa się w ustach. Jednak wyjątkowy smak to nie wszystko.

Czy czekolada ma jakieś unikalne właściwości zdrowotne? 

Zacznijmy od tego, że czekolada czekoladzie nierówna. Spożycie mlecznej lub białej czekolady nie daje szczególnych korzyści zdrowotnych z uwagi na niewielką zawartość proszku kakaowego.

To gorzka czekolada jest uznawana za najzdrowszą – ma najniższą zawartość cukru oraz najwyższy udział korzystnych dla zdrowia, bioaktywnych związków pochodzących z kakao [1,2].

Jakie właściwości ma gorzka czekolada?

  • Jest źródłem wielu składników mineralnych, w tym magnezu, fosforu, miedzi, cynku, żelaza i potasu.
  • Dostarcza niewielkich ilości niektórych witamin: witaminy K, witaminy B2, B3 i B5.
  • Jest źródłem antyoksydantów, w tym flawonoidów, kwasów fenolowych, teobrominy i resweratrolu, które mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe [1,2].

Schudnij w Respo
pod okiem dietetyka!

Dopasuje Ci idealny plan zgodnie z Metodą Respo, jedyną w Polsce metodą odchudzania ze skutecznością potwierdzoną badaniami naukowymi.

Sprawdź pakiety z dietą

Kaloryczność gorzkiej czekolady

Spośród wszystkich czekolad to właśnie gorzka zawiera najmniej cukrów prostych. Jednak przez wysoką zawartość tłuszczu kakaowego pozostaje wysokokalorycznym produktem

Wartości odżywcze standardowej gorzkiej czekolady:

  • ok. 600 kcal na 100 g produktu,
  • 45-50% węglowodanów (w tym 8-12 g błonnika / 100 g),
  • 42-46% tłuszczu,
  • 7-9% białka.

Wpływ gorzkiej czekolady na zdrowie

Czy gorzka czekolada jest zdrowa i może być elementem dobrze zbilansowanej diety?

Nie da się ukryć, że ma wyjątkowe właściwości, które zawdzięcza wysokiej zawartości bogatego w przeciwutleniacze kakao.

Jaki jest wpływ gorzkiej czekolady na nasze zdrowie?

⏩ 1. Gorzka czekolada a poziom cukru we krwi

Flawonoidy gorzkiej czekolady:

  • spowalniają wchłanianie węglowodanów w jelitach,
  • zwiększają wrażliwość na insulinę,
  • obniżają poziom glukozy we krwi na czczo.

Umiarkowane spożycie czekolady (ok. 2 porcji tygodniowo) zmniejsza ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu II [1-3].

⏩ 2. Gorzka czekolada a cholesterol

Antyoksydanty zawarte w gorzkiej czekoladzie zmniejszają wchłanianie cholesterolu w jelitach, co obniża poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów we krwi [1,3].

⏩ 3. Gorzka czekolada a ryzyko sercowo-naczyniowe

Regularne spożycie gorzkiej czekolady w nieznacznym stopniu obniża ciśnienie tętnicze krwi dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych [1].

Warto zaznaczyć, że skala tego zjawiska jest niewielka (średnio -1,8 mmHg), przez co nie ma większego znaczenia w praktyce klinicznej.

Zdecydowanie ważniejszym, pozytywnym działaniem czekolady na układ krwionośny jest poprawa funkcji śródbłonka naczyniowego, hamowanie nadmiernej agregacji płytek krwi oraz redukcja ryzyka miażdżycy i udaru mózgu [2].

⏩ 4. Gorzka czekolada a apetyt

Flawonoidy gorzkiej czekolady zmniejszają wydzielanie hormonu głodu, czyli greliny. Regularne spożycie gorzkiej czekolady sprzyja prawidłowej regulacji działania ośrodku głodu i sytości w mózgu [1].

⏩ 5. Gorzka czekolada a mikrobiota jelit

Gorzka czekolada moduluje równowagę mikrobioty jelit, zwiększając aktywność „dobrych” bakterii (np. bakterii kwasu mlekowego).

Działa również przeciwzapalnie na błonę śluzową jelit [1]. 

⏩ 6. Gorzka czekolada a układ nerwowy

Flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie mają działanie neuroprotekcyjne, czyli chroniące układ nerwowy przed uszkodzeniami i rozwojem niektórych chorób (np. choroby Alzheimera, choroby Parkinsona) [1,2].

Spożycie gorzkiej czekolady może poprawiać pamięć i funkcje poznawcze, a także redukować uczucie zmęczenia [4].

Spektakularne metamorfozy Podopiecznych Respo. Poznaj ich historie.

Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę?

Gorzka czekolada powinna zawierać przynajmniej 70% miazgi kakaowej. Najlepsze gorzkie czekolady składają się wyłącznie z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego oraz cukru.

Opcjonalnymi dodatkami są: lecytyny (zazwyczaj sojowe lub słonecznikowe), dodatki aromatyczne (np. wanilia) oraz sól. 

Zastanawiasz się, jak wybrać dobrą gorzką czekoladę?

Postaraj się wybrać produkt:

  • o najkrótszym składzie, bez zbędnych dodatków,
  • z jak największą zawartością miazgi kakaowej,
  • dostarczający jak najmniejszej ilości cukrów prostych (informację znajdziesz w tabeli wartości odżywczych).

Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Opinia dietetyka

Czy gorzka czekolada jest zdrowa? Tak, ale… pamiętaj, że to dawka czyni truciznę!

W większości badań pozytywne efekty zdrowotne dawało spożycie gorzkiej czekolady 3-4 razy w tygodniu w ilości 20-30 g na jedną porcję, co zazwyczaj odpowiada 2-3 kostkom.

W przeglądzie badań określono optymalne spożycie gorzkiej czekolady na poniżej 100 g w ciągu tygodnia, przy czym najkorzystniejsza dla zdrowia dawka nie przekraczała 50 g.

Jaki z tego wniosek?

Umiarkowane, rozsądne spożycie gorzkiej czekolady jest świetnym, zdrowym nawykiem, ale nie powinniśmy przesadzać. Duża ilość gorzkiej czekolady w diecie nie będzie korzystna z uwagi na wysoką kaloryczność, zawartość cukrów prostych oraz tłuszczu [2].

Przepisy Respo z gorzką czekoladą

Masz ochotę na zdrowe potrawy z dodatkiem czekolady? Dobrze się składa!

Przygotowaliśmy dla Ciebie pięć najlepszych czekoladowych przepisów Respo. Przekonaj się, że czekolada i kakao mogą być elementami zdrowej, zbilansowanej diety!


Czekoladowa owsianka


Przepis na idealny początek dnia! Klasyczne połączenie banana i masła orzechowego jest perfekcyjnie kontrastowane przez kakaową owsiankę i chrupiące kawałki czekolady.


Warstwowy deser z czekoladą


Wysokobiałkowy deser, który rozpieszcza podwójnie czekoladowym smakiem! Łączy w sobie kruche biszkopty z gęstym kakaowym kremem, aksamitnym waniliowym jogurtem i kruchą czekoladową polewą. Wypróbuj ten przepis i zakochaj się w nim od pierwszej łyżeczki!


Czekoladowe pancakes


Amerykańskie pancakes w zdrowej wersji? W Respo wszystko jest możliwe! Puszyste placuszki przygotowaliśmy z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i bananów, a całość dopełniają pełne antyoksydantów, soczyste borówki oraz polewa z gorzkiej czekolady. 


Tosty francuskie z czekoladą, tahini i owocami


Śniadanie jak z restauracji, które możesz przygotować w domu… w 15 minut? Poznaj nasze tosty francuskie! Cynamonowe tosty, soczysta brzoskwinia, kwaśne i aromatyczne maliny, kremowe tahini oraz aksamitna czekolada tworzą idealną harmonię smaków. Musisz je spróbować!


Jaglany deser z orzechami i czekoladą a la Snickers


Ciasto bez pieczenia inspirowane kultowym batonikiem to idealny zdrowy deser dla całej rodziny! Jaglane ciasto a la Snickers przygotujesz z prostych, ogólnodostępnych składników – płatków jaglanych, mleka, masła orzechowego, daktyli i czekolady. Dodatkowo deser jest świetnym źródłem kluczowych składników mineralnych: magnezu, miedzi, cynku i żelaza!

Dołącz do 62583
zadowolonych Podopiecznych!

W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.

Sprawdź pakiety z dietą

Zmień dietę z Respo!

Nie musisz rezygnować ze słodkości, aby zgubić niechciane kilogramy i zadbać o zdrowie. Potwierdzają to nasi Podopieczni, którzy jedzą smacznie i prosto!

Przykładem jest Klaudia, która zgłosiła się do nas, ponieważ chciała lepiej poczuć się w swoim ciele. Dzięki prostej i smacznej diecie ułożonej przez naszą dietetyczkę kliniczną osiągnęła niebywały sukces!

Metamorfoza Klaudii z Respo.

Nie tylko zrzuciła prawie 9 kilogramów, ale także wypracowała zdrowe nawyki. Wszystko to jedząc takie posiłki jak spaghetti z pesto, nachosy z salsą czy ciasto bananowe z czekoladą.

Ty też tak możesz! Dietetyk online Respo ułoży dietę dopasowaną do Twoich indywidualnych potrzeb, w tym czasu na przygotowywanie posiłków oraz preferencji smakowych. Jeśli więc lubisz gorzką czekoladę, to z pewnością trafi ona do Twojego menu.

Piśmiennictwo:

  1. Zugravu C, Otelea MR. Dark Chocolate: To Eat or Not to Eat? A Review. J AOAC Int. 2019 Sep 1;102(5):1388-1396. 
  2. Montagna MT, Diella G, Triggiano F, Caponio GR, De Giglio O, Caggiano G, Di Ciaula A, Portincasa P. Chocolate, „Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. Int J Environ Res Public Health. 2019 Dec 6;16(24):4960. 
  3. Darand M, Hajizadeh Oghaz M, Hadi A, Atefi M, Amani R. The effect of cocoa/dark chocolate consumption on lipid profile, glycemia, and blood pressure in diabetic patients: A meta-analysis of observational studies. Phytother Res. 2021 Oct;35(10):5487-5501. 
  4. Nemoto K, Kokubun K, Ogata Y, Koike Y, Arai T, Yamakawa Y. Dark Chocolate Intake May Reduce Fatigue and Mediate Cognitive Function and Gray Matter Volume in Healthy Middle-Aged Adults. Behav Neurol. 2022 Dec 13;2022:6021811.