Żurek
Boże Narodzenie ma czerwony barszcz, tymczasem Wielkanoc to okres panowania żurku. Sekret tej staropolskiej zupy tkwi w jej kwaskowatym smaku, dużej ilości aromatycznego majeranku i oczywiście w dodatkach. Wielkanocny żurek nie może się bowiem obejść bez jajka i białej kiełbasy – a absolutnie najlepiej smakuje podany w towarzystwie chrupiącego, żytniego pieczywa. Chcesz skosztować? Nasz przepis na żurek idealnie sprawdzi się nie tylko od święta. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie Zakwasu na żurek
300 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka ziela angielskiego
1 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
200 g
|
białej kiełbasy
|
Do podania: |
|
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy na twardo (ok. 9 min), obieramy.
Gotujemy kiełbasę.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.
Zalewamy wodą (900 ml). Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy zakwas. Ponownie zagotowujemy.
Dodajemy kawałki ugotowanej kiełbasy i połówki jajka.
Podajemy z pieczywem.