Żurek

Żurek

Boże Narodzenie ma czerwony barszcz, tymczasem Wielkanoc to okres panowania żurku. Sekret tej staropolskiej zupy tkwi w jej kwaskowatym smaku, dużej ilości aromatycznego majeranku i oczywiście w dodatkach. Wielkanocny żurek nie może się bowiem obejść bez jajka i białej kiełbasy – a absolutnie najlepiej smakuje podany w towarzystwie chrupiącego, żytniego pieczywa. Chcesz skosztować? Nasz przepis na żurek idealnie sprawdzi się nie tylko od święta. Koniecznie wypróbuj – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,81/5
(z 16 ocen)
Żurek
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

423 kcal Kalorie
21 g Białko
26 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
219 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie Zakwasu na żurek
300 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
sztuka ziela angielskiego
1 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
3
sztuki jajek
168 g
200 g
 białej kiełbasy

Do podania:

3
kromki chleba żytniego
90 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

423 kcal Kalorie
21 g Białko
26 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
219 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Jajka gotujemy na twardo (ok. 9 min), obieramy.

2

Gotujemy kiełbasę.

3

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.

4

Zalewamy wodą (900 ml). Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy pod przykryciem. Dodajemy zakwas. Ponownie zagotowujemy.

5

Dodajemy kawałki ugotowanej kiełbasy i połówki jajka.

6

Podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.