Barszcz biały

Święta za pasem i nie masz pomysłu na smaczną i szybką zupę? Z pomocą przychodzi nasz barszcz biały z jajkiem i białą kiełbasą!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Barszcz biały
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

372 kcal Kalorie
23 g Białko
25 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
229 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
6
sztuk jajek
336 g
1
porcja zakwasu na barszcz biały
500 g
8
szklanek wody
2000 g
0,5
sztuki selera
100 g
3
łyżeczki oleju rzepakowego
15 g
1
sztuka cebuli opalonej
110 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
2
sztuki marchewki
90 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
porcja kiełbasy białej
500 g
2
sztuki suszonych grzybów
10 g
4
sztuki liście laurowe
4 g
4
sztuki ziela angielskiego
4 g
0,5
sztuki chrzanu
15 g
4
ząbki czosnku
24 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

372 kcal Kalorie
23 g Białko
25 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
229 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Jajka gotujemy na twardo (ok. 9 min), obieramy.

2

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z olejem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażymy 4 minuty.

3

Dodajemy wodę i grzyby, gotujemy przez następne 15 minut.

4

Do wywaru dodajemy kiełbasę, gotujemy kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu kiełbasę wyjmujemy, studzimy i kroimy na kawałki.

5

Do wywaru wlewamy zakwas, doprawiamy majerankiem, chrzanem i pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?