Zupa ze schabem

Schab najczęściej jemy pieczony, duszony lub jako kotlety. Można go jednak podać również w zupie. Zupa ze schabem to propozycja sycącego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego. Doskonałego na obiad lub na ciepłą kolację. Zagęśćmy zupę jogurtem, aby była mniej kaloryczna.

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,54/5
(z 28 ocen)
Zupa ze schabem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

414 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
213 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
5
porcji schabu
500 g
11
sztuk ziemniaków
770 g
8
sztuk marchewki
360 g
2
sztuki cebuli
200 g
2
ząbki czosnku
12 g
3,5
sztuki papryki
600 g
0,5
szklanki bulionu ekologicznego
100 g
6
łyżek koncentratu pomidorowego
150 g
5
łyżeczek tymianku
5 g
1
sztuka selera
45 g
1
łyżka gęstego jogurtu
20 g
6
łyżeczek natki pietruszki
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

414 kcal Kalorie
29 g Białko
11 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
213 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kroimy wszystkie warzywa oraz schab

2

Do dużego, nagrzanego garnka wrzucamy schab, solimy i dodajemy tymianek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, a po 3 minutach dorzucamy resztę pokrojonych warzyw

3

Po 5 minutach zalewamy 1.5l wody, dorzucamy 1 kostkę ekologiczną bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu

4

Po dodaniu jogurtu i natki pietruszki możemy się cieszyć naszą wspaniałą zupą. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?