![Zupa ze schabem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/10/18002119/bok-6.png)
Zupa ze schabem
Schab najczęściej jemy pieczony, duszony lub jako kotlety. Można go jednak podać również w zupie. Zupa ze schabem to propozycja sycącego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego. Doskonałego na obiad lub na ciepłą kolację. Zagęśćmy zupę jogurtem, aby była mniej kaloryczna.
![Zupa ze schabem](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/10/18002116/gora-7.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Wysokobiałkowe](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/wysokobialkowe.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
schabu
|
11
|
sztuk ziemniaków
770 g
|
4,5
|
sztuki marchewki
360 g
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3,5
|
sztuki papryki
600 g
|
1
|
łodyga selera
45 g
|
1
|
sztuka kostki rosołowej
5 g
|
6
|
łyżek koncentratu pomidorowego
150 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
0,1
|
opakowania gęstego jogurtu
20 g
|
6
|
łyżeczek natki pietruszki
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy w kostkę lub plasterki wszystkie warzywa oraz schab.
Do dużego, nagrzanego garnka wrzucamy schab, solimy i dodajemy tymianek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, a po 3 minutach dorzucamy resztę pokrojonych warzyw.
Po 5 minutach zalewamy 1,5 l wody, dorzucamy 1 kostkę bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.
Po dodaniu jogurtu i natki pietruszki możemy się cieszyć naszą wspaniałą zupą. Smacznego!