Zupa ze schabem

Zupa ze schabem

Schab najczęściej jemy pieczony, duszony lub jako kotlety. Można go jednak podać również w zupie. Zupa ze schabem to propozycja sycącego, rozgrzewającego dania jednogarnkowego. Doskonałego na obiad lub na ciepłą kolację. Zagęśćmy zupę jogurtem, aby była mniej kaloryczna.

15 min
Czas przygotowania
75 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,57/5
(z 35 ocen)
Zupa ze schabem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

368 kcal Kalorie
31 g Białko
6 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
285 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
500 g
 schabu
11
sztuk ziemniaków
770 g
4,5
sztuki marchewki
360 g
2
sztuki cebuli
160 g
2
ząbki czosnku
12 g
3,5
sztuki papryki
600 g
1
łodyga selera
45 g
1
sztuka kostki rosołowej
5 g
6
łyżek koncentratu pomidorowego
150 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
0,1
opakowania gęstego jogurtu
20 g
6
łyżeczek natki pietruszki
30 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

368 kcal Kalorie
31 g Białko
6 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
285 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kroimy w kostkę lub plasterki wszystkie warzywa oraz schab.

2

Do dużego, nagrzanego garnka wrzucamy schab, solimy i dodajemy tymianek. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, a po 3 minutach dorzucamy resztę pokrojonych warzyw.

3

Po 5 minutach zalewamy 1,5 l wody, dorzucamy 1 kostkę bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.

4

Po dodaniu jogurtu i natki pietruszki możemy się cieszyć naszą wspaniałą zupą. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?