Przepisy Dania główne
Wegańskie
Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem wędzonego tofu i świeżych ziół

Zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem wędzonego tofu i świeżych ziół
Zupa pełna białka? To możliwe! A dowodem jest nasz przepis, czyli zupa z zielonej soczewicy z dodatkiem wędzonego tofu i świeżych ziół! To pyszne połączenie świeżych warzyw i przypraw z zieloną soczewicą i tofu dostarcza aż 41 g białka w porcji. I to nie koniec – bo w takiej zupie znajdziesz także moc błonnika, wapnia, żelaza, cynku i witamin. To idealna opcja, gdy szukasz zupy, która nasyci Cię na długo. Smacznego!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
soczewicy zielonej suchej
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
1
|
opakowanie tofu wędzonego
180 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
łodyga selera naciowego
45 g
|
1
|
sztuka korzenia pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku świeżego
6 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
0,6
|
łyżki koncentratu pomidorowego
15 g
|
1
|
łyżeczka tymianku suszonego
3 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
1
|
łodyga tymianku świeżego
4 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki posiekanej
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Soczewicę dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Wsypujemy ją do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom soczewicy i gotujemy na średniej mocy palnika pod częściowym przykryciem przez około 20-25 minut, aż soczewica będzie miękka. Jeśli soczewica wchłonie zbyt dużo płynu, dolewamy stopniowo gorącą wodę podczas gotowania. Soczewicę odcedzamy i odkładamy na bok.
Tofu wędzone kroimy w średnią kostkę. Na małej patelni rozgrzewamy 1/3 oliwy. Wrzucamy kostki tofu i smażymy na średniej mocy palnika przez około 5 minut, mieszając, aż kostki będą złociste i chrupiące. Zdejmujemy z ognia i odkładamy.
Marchew, korzeń pietruszki, seler naciowy i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym garnku rozgrzewamy pozostałą oliwę z oliwek na średniej mocy palnika.
Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 3 minuty, aż się zeszkli.
Dodajemy pokrojoną marchew, korzeń pietruszki oraz seler naciowy. Smażymy razem na średniej mocy palnika, mieszając, przez 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną.
Dodajemy posiekany czosnek, suszony tymianek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Smażymy przez 1 minutę, aż poczujemy aromat czosnku.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1 minutę, mieszając.
Wlewamy bulion i zagotowujemy na dużej mocy palnika.
Zmniejszamy moc palnika na małą, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut, aby warzywa były miękkie, a smaki się połączyły.
Wrzucamy ugotowaną soczewicę do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – pamiętamy, że bulion ze słoiczka bywa słony, więc solimy ostrożnie. Gotujemy razem przez 2 minuty, mieszając.
Wyciągamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Podajemy zupę gorącą, posypaną chrupiącymi kostkami wędzonego tofu, świeżo posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.