Zupa krem z soczewicy i ziemniaków

Zupa krem z soczewicy i ziemniaków

Sok pomarańczowy, imbir, mleczko kokosowe…brzmi jak składniki na smoothie albo deser? Nic bardziej mylnego, bo to przepis na…zupę! Gęstą, aromatyczną i mega sycącą. Przed Tobą zupa krem z soczewicy i ziemniaków, czyli zupa, która rozgrzewa i zachwyca nietuzinkowym smakiem. A dodatkowo dostarcza mnóstwa składników odżywczych – m.in. białka, błonnika, żelaza, cynku czy witamin z grupy B. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa krem z soczewicy i ziemniaków
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

585 kcal Kalorie
17 g Białko
25 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
370 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
240 g
 soczewicy konserwowej
1
szklanka soku pomarańczowego
250 g
1
sztuka chilli
20 g
4
sztuki ziemniaków
280 g
2
plastry imbiru
10 g
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
opakowanie mleczka kokosowego
400 g
1
garść swieżej kolendry
4 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

585 kcal Kalorie
17 g Białko
25 g Tłuszcze
77 g Węglowodany
370 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Siekamy cebulę, czosnek, chilli i imbir. Marchew kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej przygotowane warzywa.

2

Gdy warzywa się zeszklą dodajemy do nich żółtą soczewicę i wszystko razem prażymy przez 3-4 minuty. Następnie całość zalewamy wodą lekko powyżej poziomu składników.

3

Soczewicę z warzywami gotujemy, aż się rozgotują i będą się rozpadać. W razie potrzeby w trakcie gotowania uzupełniamy wodę.

4

Do ugotowanej soczewicy dodajemy sok pomarańczowy, mleko kokosowe i całość miksujemy na gładką masę.

5

Gotową zupę krem przyprawiamy solą, sokiem z cytryny.

6

Gotową zupę wykładamy do miski i posypujemy kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?