![Zupa krem z ciecierzycy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/01/17230506/bok1-3.png)
Zupa krem z ciecierzycy
Lubisz zupy, ale czujesz, że za mało Cię sycą? Mamy rozwiązanie: a jest nim zupa krem z ciecierzycy! Ze względu na wysoką zawartość białka, taki obiad zaspokaja apetyt na długo – a to jeszcze nie koniec jego zalet. To też świetne źródło beta-karotenu, żelaza, magnezu i wapnia oraz…rozgrzewających przypraw. Taka zupa sprawdzi się więc szczególnie dobrze w chłodne jesienne i zimowe dni. Smacznego!
![Zupa krem z ciecierzycy](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2019/01/17230501/gora1.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Low glycemic index](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/lowglycemic.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
11,5
|
sztuki marchewki
920 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
4
|
ząbki czosnku
24 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
4
|
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
2
|
plastry imbiru
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Odcinamy końce marchewek, cebulę kroimy na 4 części, rozgniatamy czosnek i kroimy chili na mniejsze kawałki, wszystkie składniki przekładamy na blaszkę, posypujemy solą i startym imbirem.
Odcedzamy ciecierzycę i w miseczce posypujemy słodką papryką i solą.
Pieczemy warzywa przez 30 minut, następnie dodajemy ciecierzycę (uprzednio robiąc jej miejsce, żeby można było ją ławo oddzielić) i pieczemy kolejne 30 minut.
Po upieczeniu wyciągamy blaszkę i przekładamy marchewkę, czosnek i cebulę do pojemnika, w którym będziemy blendować zupę, natomiast ciecierzycę do oddzielnego.
Do marchewek dodajemy bulion i blendujemy, sprawdzamy, czy krem jest odpowiednio słony i przekładamy do garnka.
Do zupy dodajemy mleczko kokosowe i zagotowujemy.
Zupę podajemy z pieczoną ciecierzycą na wierzchu.