Zupa koperkowa z jajkiem

Zupa koperkowa z jajkiem

Lubisz smak koperku? Jeśli tak, to nasz przepis – zupa koperkowa z jajkiem – zachwyci Cię od pierwszej łyżki. To orzeźwiające danie obiadowe to jednak nie tylko świetny smak – ale także bardzo proste przygotowanie, które zajmuje jedynie 30 minut. Wystarczy, że ziemniaki ugotujesz z bulionem, dodasz do nich koperek oraz śmietanę i podasz z jajkiem ugotowanym na twardo. To wszystko! Ta niezwykła zupa z pewnością na stałe zagości w Twoim jadłospisie. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 4 ocen)
Zupa koperkowa z jajkiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

466 kcal Kalorie
22 g Białko
23 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
1637 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
6
sztuk ziemniaków
420 g
7
łyżeczek koperku
28 g
5
łyżek śmietany
125 g
4
sztuki jajka
224 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

466 kcal Kalorie
22 g Białko
23 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
1637 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Jajka gotujemy na twardo przez ok. 7-8 minut (czas liczony od zagotowania wody).

2

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.

3

Zawartość garnka zalewamy bulionem i doprowadzamy całość do wrzenia. Bulion z ziemniakami gotujemy przez ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków.

4

Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Całość dokładnie mieszamy i wyłączamy palnik.

5

Do śmietany przekładamy 2-3 łyżki bulionu, mieszamy i ponawiamy czynność. Zahartowaną śmietanę dodajemy do zupy i dokładnie mieszamy.

6

Gotową zupę podajemy z jajkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.