Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Zupa z tofu, fasoli i szpinaku

Zupa z tofu, fasoli i szpinaku

30 g białka i 16 g błonnika w porcji – zupa z tofu, fasoli i szpinaku to idealny przepis na obiad, który jednocześnie syci i orzeźwia. Obok delikatnego tofu znajdziesz tu solidną porcję warzyw, aromatyczny tymianek i makaron ryżowy. Cały posiłek dostarcza mocy wapnia, żelaza oraz przeciwutleniaczy. Sprawdzi się więc świetnie, gdy masz ochotę na kreatywną, pyszną zupę. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 5 ocen)
Zupa z tofu, fasoli i szpinaku
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

573 kcal Kalorie
30 g Białko
15 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
1987 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
60 g
 makaronu ryżowego
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
sztuka marchewki
80 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g
120 g
 fasoli białej konserwowej
50 g
 szpinaku
0,5
opakowania tofu naturalnego
90 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

573 kcal Kalorie
30 g Białko
15 g Tłuszcze
80 g Węglowodany
1987 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Tofu kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy na sitku.

3

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.

4

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy tofu do zarumienienia i odkładamy je na talerz.

5

Do tego samego garnka dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażamy przez 2-3 minuty stale mieszając. Następnie zalewamy całość bulionem.

6

Bulion doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Dokładamy do zupy fasolę i gotujemy przez ok. 10 minut. W trakcie gotowania doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania.

7

Po tym czasie dodajemy szpinak i tofu. Zupę gotujemy jeszcze przez 2-3 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną gęstość zupy.

8

Gotową zupę podajemy razem z makaronem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.