Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem

Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem

Tom Yum to tradycyjne danie kuchni tajskiej, najczęściej podawane z krewetkami. Tę rozgrzewającą zupę można jednak serwować także z innymi białkowymi dodatkami. A dowodem jest nasza zupa tajska Tom Yum z kurczakiem. To prawdziwa uczta dla zmysłów przygotowana z użyciem takich składników jak sos rybny, mleczko kokosowe, szczypiorek, czy imbir. Innymi słowy:  kwintesencja kuchni południowo-wschodniej Azji. Jej aromat i smak zachwycają od pierwszej łyżki – a zupa ta jest dodatkowo świetnym źródłem przeciwutleniaczy ważnych dla zachowania dobrego zdrowia. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
35 g Białko
21 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3096 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu ryżowego
250 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
2
łyżeczki pasty Tom Yum
24 g
5
sztuk pieczarek
100 g
2
plastry imbiru
10 g
2
łyżki sosu rybnego
20 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
35 g Białko
21 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3096 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy na tarce.

3

W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i przesmażamy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut.

4

Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieczarki, pastę miso i gotujemy przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy kawałek mięsa, przecinamy na pół i sprawdzamy, czy mięso jest już gotowe. Jeśli jest widoczny różowy kolor mięsa, gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.

5

Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe. Doprowadzamy zupę do ponownego wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

6

Do zupy dodajemy sos rybny, sok z limonki oraz sól, całość dokładnie mieszamy.

7

W misce układamy makaron i nalewamy zupę. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.