Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem

Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem

Tom Yum to tradycyjne danie kuchni tajskiej, najczęściej podawane z krewetkami. Tę rozgrzewającą zupę można jednak serwować także z innymi białkowymi dodatkami. A dowodem jest nasza zupa tajska Tom Yum z kurczakiem. To prawdziwa uczta dla zmysłów przygotowana z użyciem takich składników jak sos rybny, mleczko kokosowe, szczypiorek, czy imbir. Innymi słowy:  kwintesencja kuchni południowo-wschodniej Azji. Jej aromat i smak zachwycają od pierwszej łyżki – a zupa ta jest dodatkowo świetnym źródłem przeciwutleniaczy ważnych dla zachowania dobrego zdrowia. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 4 ocen)
Zupa tajska Tom Yum z kurczakiem
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
35 g Białko
21 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3096 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu ryżowego
250 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
szklanki bulionu warzywnego
500 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
2
łyżeczki pasty Tom Yum
24 g
5
sztuk pieczarek
100 g
2
plastry imbiru
10 g
2
łyżki sosu rybnego
20 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
35 g Białko
21 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
3096 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso i pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Imbir ścieramy na tarce.

3

W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i przesmażamy przez ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 4-5 minut.

4

Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pieczarki, pastę Tom Yum i gotujemy przez ok. 10-15 minut. Wyjmujemy kawałek mięsa, przecinamy na pół i sprawdzamy, czy mięso jest już gotowe. Jeśli jest widoczny różowy kolor mięsa, gotujemy całość jeszcze przez kilka minut.

5

Po tym czasie wlewamy mleczko kokosowe. Doprowadzamy zupę do ponownego wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

6

Do zupy dodajemy sos rybny, sok z limonki oraz sól, całość dokładnie mieszamy.

7

W misce układamy makaron i nalewamy zupę. Danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.