Tom Yum

Tom Yum

Poczuj bogactwo orientalnych smaków w tajskiej zupie Tom Yum. Ostra zupka przygotowana na bazie mleczka kokosowego z dodatkiem krewetek i grzybów Shitake. Pyszna mieszanka pikantnych i kwaśnych smaków.

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,42/5
(z 36 ocen)
Tom Yum
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

395 kcal Kalorie
29 g Białko
9 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
2295 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
200 g
 ryżu basmati
0,5
sztuki cytryn
40 g
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
4
łyżeczki pasty tom yum
48 g
5
sztuk pieczarek
100 g
0,5
opakowania mleczka kokosowego
200 g
450 g
 krewetek
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

395 kcal Kalorie
29 g Białko
9 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
2295 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu z plasterkiem cytryny i odrobiną skórki cytrynowej.

2

Do bulionu dodajemy pastę Tom Yum, grzyby i mleczko kokosowe, gotujemy przez 8 minut.

3

Następnie dodajemy krewetki, sok z cytryny. Przez minutę gotujemy, doprawiamy solą do smaku i wyłączamy.

4

Zupę podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.