Zupa fasolowa z kapustą włoską

Czy są tu jacyś miłośnicy fasolki? Zupa fasolowa z kapustą włoską, czyli tzw. fasolówka z pewnością zaspokoi większy głód i przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Zupa fasolowa z kapustą włoską
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

390 kcal Kalorie
20 g Białko
9 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
544 mg Sód
22 g Błonnik

Składniki
10
łyżek ugotowanej białej fasoli
200 g
8
listków kapusty włoskiej
440 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
1
sztuka cebuli
110 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżeczki koperku
16 g
2
łyżeczki olej rzepakowy
10 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
0,5
łyżki ksylitolu
8 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

390 kcal Kalorie
20 g Białko
9 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
544 mg Sód
22 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, kapustę w paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2

W garnku rozgrzewamy olej i dusimy cebulę, czosnek oraz ziemniaki.

3

Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą dodajemy pokrojoną kapustę i smażymy jeszcze chwilę.

4

Kiedy kapusta zmięknie dolewamy wodę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.

5

Dodajemy pomidory z puszki, fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut.

6

Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ksylitolem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?