Zupa fasolowa z kapustą włoską

Zupa fasolowa z kapustą włoską

Czy są tu jacyś miłośnicy fasolki? Zupa fasolowa z kapustą włoską, czyli tzw. fasolówka z pewnością zaspokoi większy głód i przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 4 ocen)
Zupa fasolowa z kapustą włoską
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

411 kcal Kalorie
20 g Białko
8 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
441 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
440 g
 kapusty włoskiej
3
sztuki ziemniaków
210 g
2
łyżeczki olej rzepakowy
10 g
1
sztuka liść laurowy
1 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
200 g
 ugotowanej białej fasoli
4
łyżeczki koperku
16 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

411 kcal Kalorie
20 g Białko
8 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
441 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kroimy cebulę, czosnek, kapustę włoską oraz ziemniaki.

2

W garnku rozgrzewamy olej i dusimy pod przykryciem pokrojone warzywa (bez ziemniaków). W razie potrzeby w trakcie duszenia dolewamy niecałe pół szklanki wody, gdyby warzywa się przypalały.

3

Kiedy kapusta zmięknie, dolewamy wodę ponad poziom warzyw, dodajemy ziemniaki, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.

4

Dodajemy pomidory z puszki oraz ugotowaną białą fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut.

5

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, erytrolem oraz posiekanym koperkiem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.