Zupa fasolowa z kapustą włoską

Zupa fasolowa z kapustą włoską

Czy są tu jacyś miłośnicy fasolki? Zupa fasolowa z kapustą włoską, czyli tzw. fasolówka z pewnością zaspokoi większy głód i przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)
Zupa fasolowa z kapustą włoską
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

409 kcal Kalorie
19 g Białko
7 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
441 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
440 g
 kapusty włoskiej
3
sztuki ziemniaków
210 g
2
łyżeczki olej rzepakowy
10 g
1
sztuka liść laurowy
1 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
200 g
 ugotowanej białej fasoli
4
łyżeczki koperku
16 g
0,5
łyżki ksylitolu
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

409 kcal Kalorie
19 g Białko
7 g Tłuszcze
71 g Węglowodany
441 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, kapustę w paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

2

W garnku rozgrzewamy olej i dusimy cebulę, czosnek oraz ziemniaki.

3

Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą dodajemy pokrojoną kapustę i smażymy jeszcze chwilę.

4

Kiedy kapusta zmięknie, dolewamy wodę ponad poziom warzyw, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.

5

Dodajemy pomidory z puszki, fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut.

6

Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ksylitolem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?