
Zupa fasolowa z kapustą włoską
Czy są tu jacyś miłośnicy fasolki? Zupa fasolowa z kapustą włoską, czyli tzw. fasolówka z pewnością zaspokoi większy głód i przyjemnie rozgrzeje w chłodne dni.

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
ugotowanej białej fasoli
|
440 g
|
kapusty włoskiej
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
2
|
łyżeczki olej rzepakowy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżki ksylitolu
8 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
sztuka liść laurowy
1 g
|
3
|
sztuki ziela angielskiego
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, kapustę w paski, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i dusimy cebulę, czosnek oraz ziemniaki.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą dodajemy pokrojoną kapustę i smażymy jeszcze chwilę.
Kiedy kapusta zmięknie, dolewamy wodę ponad poziom warzyw, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
Dodajemy pomidory z puszki, fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut.
Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, ksylitolem i posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
