Zupa krem z pomidorów

Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,74/5
(z 39 ocen)
Zupa krem z pomidorów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

394 kcal Kalorie
19 g Białko
9 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
2998 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
1
sztuka marchewki
45 g
1
sztuka selera naciowego pokrojone w kostkę
45 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
ząbek czosnku
6 g
3
sztuki pomidorów
480 g
5
garści świeżej bazylii
5 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1,5
szklanki przecieru pomidorowego
380 g
3
szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
750 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

394 kcal Kalorie
19 g Białko
9 g Tłuszcze
75 g Węglowodany
2998 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchewkę, przykrywamy i tak dusimy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając

2

Dodajemy bulion, świeże pomidory i pomidory z puszki, pod przykryciem gotujemy przez 10 minut, po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy bazylię

3

Za pomocą blendera przecieramy zupę na gładki krem

4

Po chwili możemy skosztować gotowej zupy. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?