
Zupa krem z pomidorów
Lato to pora, w której dojrzewają słodkie, soczyste pomidory. Warto ich jeść jak najwięcej, bo są źródłem witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. Można przyrządzić na przykład zupę krem z pomidorów. Dodajmy do niej świeżą bazylię, seler naciowy i oliwę z oliwek.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łodyga selera naciowego pokrojone w kostkę
45 g
|
0,5
|
sztuki marchewki
40 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
3
|
sztuki pomidorów
480 g
|
1
|
opakowanie przecieru pomidorowego
400 g
|
1
|
garść świeżej bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu oliwę z oliwek i dodajemy cebulę, czosnek, seler i marchewkę, przykrywamy i tak dusimy przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy bulion, świeże pomidory i pomidory z puszki, gotujemy przez 10 minut pod przykryciem, po tym czasie zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy bazylię.
Za pomocą blendera przecieramy zupę na gładki krem.
Po chwili możemy skosztować gotowej zupy. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
