Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
  h   min
Sprawdź ofertę

Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą

Lubisz zupy i wyjątkowe smaki? Oto przepis na wyjątkową zupę z pieczonych pomidorów i papryki oraz z ciecierzycą. Jest bardzo treściwa oraz szybka i prosta do zrobienia. Idealnie nadaje się na posiłek potreningowy lub obiad. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
80 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,93/5
(z 30 ocen)
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z ciecierzycą
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

348 kcal Kalorie
16 g Białko
11 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
854 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
250 g
 ciecierzycy
9
sztuk pomidorów
1440 g
3
ząbki czosnku
18 g
2,5
sztuki papryki
420 g
4
szklanki bulionu warzywnego
1000 g
1
sztuka papryczka chili
20 g
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
5
plastrów startego imbiru
5 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
5
łyżeczek tymianku
5 g
1
łyżeczka słodkiej papryki
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta grubo mielonego pieprzu
1 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

348 kcal Kalorie
16 g Białko
11 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
854 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Płuczemy ciecierzycę, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin. Zmieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie, aż do momentu, gdy będzie miękka – około 40 minut.

2

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

3

Papryki myjemy, usuwamy ziarenka i kroimy na małe kawałki. Dokładamy do pomidorów. Czosnek obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do warzyw.

4

Całość skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

5

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę, posiekaną drobno papryczkę i starty imbir. Podsmażamy kilka minut.

6

Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy posiekany ząbek czosnku i zalewamy bulionem warzywnym. Przyprawiamy do smaku i gotujemy ok 10 minut. Na koniec dodajemy ciecierzycę.

7

Gotową zupę dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?