
Sałatka z pieczonych warzyw

Kategorie














Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
477
kcal
Kalorie
19
g
Białko
10
g
Tłuszcze
78
g
Węglowodany
941
mg
Sód
20
g
Błonnik
Składniki
2
sztuki batatów
400 g
0,7
opakowania ciecierzycy konserwowej
160 g
1,5
sztuki papryki żółtej
230 g
2,5
sztuki cukinii
500 g
2
sztuki papryczki chilli
40 g
1
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
2
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
2
łyżeczki oregano
6 g
5
garści rukoli lub roszponki
100 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
szczypty soli i pieprzu
0,5 g
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
477
kcal
Kalorie
19
g
Białko
10
g
Tłuszcze
78
g
Węglowodany
941
mg
Sód
20
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
2
Bataty kroimy w grube słupki, cukinię w plastry oraz paprykę i papryczkę
3
Odcedzamy ciecierzycę z puszki
4
Przekładamy na blachę wszystkie warzywa i doprawiamy kuminem, solą, pieprzem, papryką i oregano, skrapiamy oliwą
5
Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, aż bataty będą miękkie
6
Wyjmujemy bataty i przygotowujemy sos do sałatki, mieszając wszystkie jego składniki w słoiku lub miseczce
7
Mieszamy ½ sosu z rukolą/roszponką i wykładamy ją na talerz
8
Następnie układamy na niej warzywa i je też skrapiamy sosem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
