
Sałatka z pieczonych warzyw

Kategorie














Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
468
kcal
Kalorie
17
g
Białko
9
g
Tłuszcze
80
g
Węglowodany
941
mg
Sód
19
g
Błonnik
Składniki
2
|
sztuki batatów
400 g
|
0,7
|
opakowania ciecierzycy konserwowej
160 g
|
1,5
|
sztuki papryki żółtej
230 g
|
2,5
|
sztuki cukinii
500 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
2
|
łyżeczki oregano
6 g
|
100 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
szczypty soli i pieprzu
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
468
kcal
Kalorie
17
g
Białko
9
g
Tłuszcze
80
g
Węglowodany
941
mg
Sód
19
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
2
Bataty kroimy w grube słupki, cukinię w plastry oraz paprykę i papryczkę
3
Odcedzamy ciecierzycę z puszki
4
Przekładamy na blachę wszystkie warzywa i doprawiamy kuminem, solą, pieprzem, papryką i oregano, skrapiamy oliwą
5
Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, aż bataty będą miękkie
6
Wyjmujemy bataty i przygotowujemy sos do sałatki, mieszając wszystkie jego składniki w słoiku lub miseczce
7
Mieszamy ½ sosu z rukolą/roszponką i wykładamy ją na talerz
8
Następnie układamy na niej warzywa i je też skrapiamy sosem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
