
Pizza z cukinii
Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
sztuki cukinii
300 g
|
3
|
łyżki parmezanu
30 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
7
|
plastrów sera mozzarella
100 g
|
4
|
plastry szynki parmeńskiej
60 g
|
0,6
|
szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce
150 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
50 g
|
rukoli
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkakrotnie mocno odciskamy z niej wodę
Dodajemy starty na tarce parmezan, wbijamy dwa jajka i posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy
Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyć blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w 200 stopniach (góra – dół) przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będą zeszklone
Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż zgęstnieje
Zarumieniony spód pizzy smarujemy gotowym sosem, układamy plasterki szynki i kawałki pokrojonej mozzarelli
Wstawiamy do piekarnika na około 5-8 minut
Gotową pizze posypujemy świeżą rukolą i parmezanem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
