
Pizza z batatów
Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto:
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C
Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem
Dodajemy przesianą przez sitko mąkę
Jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody
Po ulepieniu ciasto powinno odklejać się od ręki
Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie oliwą i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto
Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy
Smarujemy ciasto równomiernie sosem i nakładamy dodatki
Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut
Po upieczeniu posypujemy parmezanem i bazylią
Gdy nasza pizza jest gotowa, nie zostaje nam nic poza cieszyć się jej smakiem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
