
Pizza z batatów
Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
2
|
sztuki batata
350 g
|
13
|
łyżek mąki owsianej
130 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
|
|
0,7
|
sztuki cebuli
80 g
|
0,8
|
szklanki Przecieru pomidorowego
200 g
|
1
|
łyżeczka suszonego oregano
3 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli i pieprzu
0,25 g
|
|
|
7
|
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
|
0,3
|
sztuki papryki czerwonej
40 g
|
0,4
|
sztuki papryki żółtej
50 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
150 g
|
1
|
sztuka czerwonej cebuli
110 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C
Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem
Dodajemy przesianą przez sitko mąkę
Jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody
Po ulepieniu ciasto powinno odklejać się od ręki
Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie oliwą i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto
Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy
Smarujemy ciasto równomiernie sosem i nakładamy dodatki
Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut
Po upieczeniu posypujemy parmezanem i bazylią
Gdy nasza pizza jest gotowa, nie zostaje nam nic poza cieszyć się jej smakiem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
