Pizza z batatów

Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

30 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,75/5
(z 57 ocen)
Pizza z batatów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

345 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
523 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

2
sztuki batata
350 g
13
łyżek mąki owsianej
130 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

0,7
sztuki cebuli
80 g
0,8
szklanki Przecieru pomidorowego
200 g
1
łyżeczka suszonego oregano
3 g
1
garść  bazylii
3 g
1
szczypta soli i pieprzu
0,25 g

7
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
0,3
sztuki papryki czerwonej
40 g
0,4
sztuki papryki żółtej
50 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
150 g
1
sztuka czerwonej cebuli
110 g
2
łyżki parmezanu
20 g
1
garść bazylii
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

345 kcal Kalorie
14 g Białko
10 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
523 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C

2

Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem

3

Dodajemy przesianą przez sitko mąkę

4

Jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody

5

Po ulepieniu ciasto powinno odklejać się od ręki

6

Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie oliwą i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto

7

Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem

8

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach

9

W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy

10

Smarujemy ciasto równomiernie sosem i nakładamy dodatki

11

Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut

12

Po upieczeniu posypujemy parmezanem i bazylią

13

Gdy nasza pizza jest gotowa, nie zostaje nam nic poza cieszyć się jej smakiem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?