 
      Zupa z tofu, fasoli i szpinaku
30 g białka i 16 g błonnika w porcji – zupa z tofu, fasoli i szpinaku to idealny przepis na obiad, który jednocześnie syci i orzeźwia. Obok delikatnego tofu znajdziesz tu solidną porcję warzyw, aromatyczny tymianek i makaron ryżowy. Cały posiłek dostarcza mocy wapnia, żelaza oraz przeciwutleniaczy. Sprawdzi się więc świetnie, gdy masz ochotę na kreatywną, pyszną zupę. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            60 g 
           | 
               makaronu ryżowego
             | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                5 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki cebuli
             
                40 g
               | 
| 
            1
           | 
              ząbek czosnku
             
                6 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka marchewki
             
                80 g
               | 
| 
            1,5
           | 
              szklanki bulionu warzywnego
             
                375 g
               | 
| 
            120 g 
           | 
               fasoli białej konserwowej
             | 
| 
            50 g 
           | 
               szpinaku
             | 
| 
            0,5
           | 
              opakowania tofu naturalnego
             
                90 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki tymianku
             
                1,5 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy na sitku.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy tofu do zarumienienia i odkładamy je na talerz.
Do tego samego garnka dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażamy przez 2-3 minuty stale mieszając. Następnie zalewamy całość bulionem.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Dokładamy do zupy fasolę i gotujemy przez ok. 10 minut. W trakcie gotowania doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania.
Po tym czasie dodajemy szpinak i tofu. Zupę gotujemy jeszcze przez 2-3 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną gęstość zupy.
Gotową zupę podajemy razem z makaronem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        