Zupa z tofu, fasoli i szpinaku
30 g białka i 16 g błonnika w porcji – zupa z tofu, fasoli i szpinaku to idealny przepis na obiad, który jednocześnie syci i orzeźwia. Obok delikatnego tofu znajdziesz tu solidną porcję warzyw, aromatyczny tymianek i makaron ryżowy. Cały posiłek dostarcza mocy wapnia, żelaza oraz przeciwutleniaczy. Sprawdzi się więc świetnie, gdy masz ochotę na kreatywną, pyszną zupę. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
120 g
|
fasoli białej konserwowej
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Tofu kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy na sitku.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach.
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy tofu do zarumienienia i odkładamy je na talerz.
Do tego samego garnka dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażamy przez 2-3 minuty stale mieszając. Następnie zalewamy całość bulionem.
Bulion doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc palnika. Dokładamy do zupy fasolę i gotujemy przez ok. 10 minut. W trakcie gotowania doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania.
Po tym czasie dodajemy szpinak i tofu. Zupę gotujemy jeszcze przez 2-3 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody, aby uzyskać preferowaną gęstość zupy.
Gotową zupę podajemy razem z makaronem.