Zupa tajska z kurczakiem
Lubisz tajskie jedzenie? Chcesz przyrządzić oryginalną, tajską zupę w zaciszu domowym? Wykorzystaj przepis na zupę tajską z kurczakiem, która świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak również na kolację. Idealna również dla osób, które lubią wyrazisty smak potraw.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu ryżowego
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
4
|
łyżeczki pasty curry (żółta lub czerwona)
20 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
300 g
|
piersi z kurczaka
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
szklanka bulionu warzywnego
250 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
3
|
łyżeczki natki pietruszki
15 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i namaczamy przez 10-15 minut.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pastę curry i podsmażamy. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną na małe kawałeczki pierś z kurczaka. Smażymy około 3 minut.
Dodajemy cienko pokrojone papryki, cukinię i znów smażymy ok. 2 minuty. Wlewamy gorący bulion i gotujemy.
Dodajemy odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką około 15 minut.
Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy je z zupą. Dodajemy sok z limonki i sól. Przed podaniem posypujemy pietruszką i szczypiorkiem.