
Żółte curry z cukinią i kurczakiem
Uwielbiasz cukinię, ale znudziły Ci się standardowe potrawy i przepisy? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie w postaci żółtego curry z cukinią i kurczakiem. Potrawę można przygotować w szybki sposób oraz wzbogacić o ryż. Idealne dla osób lubiących curry.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
piersi z kurczaka
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka curry w proszku
12 g
|
100 g
|
ryżu basmati
|
0,1
|
opakowania mleczka kokosowego
50 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu.
Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Posypujemy solą oraz pieprzem wedle uznania.
Cebulę, czosnek oraz pora drobno siekamy. Cukinię kroimy w niewielkie kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy kurczaka i smażymy bez przykrycia, mieszając, przez około 6–8 minut, aż kurczak się zarumieni. Następnie przekładamy na talerz.
Rozgrzewamy tę samą patelnię na średnim ogniu. Smażymy cebulę oraz czosnek bez przykrycia, mieszając, przez około 2–3 minuty, do zeszklenia. Dodajemy curry i smażymy przez około 30 sekund, mieszając.
Dodajemy cukinię oraz pora. Dolewamy około 50 ml ciepłej wody i dusimy na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez około 8–10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy kurczaka oraz mleczko kokosowe, mieszamy. Dusimy bez przykrycia na małym ogniu przez kolejne 3–5 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli sos będzie zbyt płynny, zwiększamy ogień i gotujemy chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Jeśli natomiast zbyt gęsty, dolewamy stopniowo gorącej wody.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z ryżem.