Żółte curry z cukinią i kurczakiem

Żółte curry z cukinią i kurczakiem

Uwielbiasz cukinię, ale znudziły Ci się standardowe potrawy i przepisy? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie w postaci żółtego curry z cukinią i kurczakiem. Potrawę można przygotować w szybki sposób oraz wzbogacić o ryż. Idealne dla osób lubiących curry.

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,69/5
(z 42 ocen)
Żółte curry z cukinią i kurczakiem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

479 kcal Kalorie
29 g Białko
16 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
123 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
200 g
 piersi z kurczaka
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
sztuka cukinii
200 g
1
sztuka pora
140 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
łyżeczka curry w proszku
12 g
100 g
 ryżu basmati
0,1
opakowania mleczka kokosowego
50 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

479 kcal Kalorie
29 g Białko
16 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
123 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu produktu.

2

Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Posypujemy solą oraz pieprzem wedle uznania.

3

Cebulę, czosnek oraz pora drobno siekamy. Cukinię kroimy w niewielkie kawałki.

4

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Dodajemy kurczaka i smażymy bez przykrycia, mieszając, przez około 6–8 minut, aż kurczak się zarumieni. Następnie przekładamy na talerz.

5

Rozgrzewamy tę samą patelnię na średnim ogniu. Smażymy cebulę oraz czosnek bez przykrycia, mieszając, przez około 2–3 minuty, do zeszklenia. Dodajemy curry i smażymy przez około 30 sekund, mieszając.

6

Dodajemy cukinię oraz pora. Dolewamy około 50 ml ciepłej wody i dusimy na małym ogniu, pod częściowym przykryciem, przez około 8–10 minut, aż warzywa będą miękkie.

7

Dodajemy kurczaka oraz mleczko kokosowe, mieszamy. Dusimy bez przykrycia na małym ogniu przez kolejne 3–5 minut, aż sos lekko zgęstnieje, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli sos będzie zbyt płynny, zwiększamy ogień i gotujemy chwilę do odparowania nadmiaru płynu. Jeśli natomiast zbyt gęsty, dolewamy stopniowo gorącej wody.

8

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy z ryżem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera